Feyenoord – Sparta, zondag 29 april 2018, aanvang 14:30 uur. Dennis Higler fluit de derby van Nederland. Siebert en Langkamp vlaggen. Vierde official is het heerschap Blank.
De derby, maar met een apart tintje
Tegenwoordig wordt door diverse media iedere streekduelletje al een derby genoemd. Onlangs werd in het Algemeen Dagblad zelfs gerept van een ‘streekderby’ toen Sparta en ADO tegen elkaar aantraden. Dan ben je als journalist wel een beetje van het voetbalpadje af.
Hoe dan ook, de mooiste derby’s blijven natuurlijk gewoon de Rotterdamse stadsderby. En -met alle respect, zo moet je er dan bij zeggen- voor Excelsior, de derby tussen Sparta en Feyenoord blijft gewoon de mooiste van allemaal. Zeker als Sparta wat weerstand kan bieden, ontstaat er vaak een lekkere ouderwetse derby-sfeer. Voorafgaand aan dit seizoen had Feyenoord-Sparta in de 33e speelronde zomaar een wedstrijd kunnen zijn waar de spanning vol op had kunnen staan. Een derby waarin Sparta plek 15 zou moeten verdedigen en Feyenoord nog om het kampioenschap zou strijden. Wat was er dan een media-aandacht geweest. Vurige gesprekken tussen supporters van beide kampen. Een zinderende sfeer op de tribunes. Het had een historische derby kunnen worden, met een schitterende glans in heden.
Maar het liep anders. Sparta staat geen 15e en Feyenoord speelt al helemaal nergens meer voor. De ploeg van Rotterdam-Zuid heeft de beker gewonnen. Meer zit er vanaf nu niet meer in voor Feyenoord. Minder trouwens ook niet. Het bekerfeestje is gevierd. Het seizoen wordt in Rotterdam-Zuid uitgevoetbald, omdat het moet. Van een derby gevoel aan Feyenoord-zijde lijkt ditmaal dan ook nauwelijks sprake. Feyenoord zal niet aantreden met het sterkste elftal en we lezen in aanloop naar de derby teksten als: “Ik hoop gewoon dat Sparta erin blijft” (Boëtius) en Feyenoord trainer Van Bronckhorst: “Wij willen ook volgend seizoen weer die Rotterdamse derby spelen. Als Rotterdammer zou ik het mooi vinden als Sparta in de eredivisie blijft.”
Een deel van de Feyenoord-supporters ziet Sparta wel graag degraderen, maar een fors deel ziet Sparta ook graag erin blijven. Daarnaast hebben veel Feyenoord-supporters een grote hekel aan Twente en zien ze die club graag deze zondag al degraderen.
Aan Sparta-zijde is het derby-gevoel ook nog niet helemaal voelbaar. En dat komt dan waarschijnlijk weer omdat we niet alleen lijken te voetballen in Rotterdam-Zuid, maar (als supporters in ieder geval) ook de potjes op drie andere velden goed in de gaten houden. Een punt in de Kuip zou mooi zijn, maar als Twente, NAC en Roda tegelijkertijd zouden winnen, zou een punt nog als verlies aanvoelen ook.
Het is allemaal wel helder: in Arnhem wordt een voor Sparta wel heel belangrijke pot gespeeld: Vitesse-Twente. En we houden ook graag NAC-Heerenveen en VVV-Roda in de gaten.
Een punt in de Kuip? Mooi! Maar alleen als Twente niet wint en NAC en Roda verliezen. Winnen in de Kuip. Prachtig! Maar dan wel graag in de combinatie dat NAC en Roda niet winnen. Verliezen in de Kuip? Natuurlijk, pijnlijk, maar iets minder pijnlijk als Twente verliest in Arnhem. We kunnen als supporters weinig meer doen dan er vol achter gaan staan vanuit het uitvak! En dan maar hopen dat Sparta stunt in de Kuip en de resultaten op andere velden meevallen.
Historie
De Spartaanse historie in de Kuip is niet best. De statistieken vallen nog wel enigszins mee, omdat Sparta het vroeger erg goed deed op Rotterdam-Zuid, maar dat is toch alweer echt lang geleden. Vooral de laatste 3 decennia is het dramatisch gegaan op Zuid, als Sparta daar speelde. Niet altijd natuurlijk. Je ziet weleens een lichtpuntje, zoals verder doorgaans alleen Frank (Frenk voor intimi) Rijkaard ze ziet. Zo won Sparta (voor het laatst) in 2000 in de Kuip. Het werd 1-2 door de beslissende goal van Boukhari vlak voor tijd. Maar laten we eerlijk zijn, meestal ging het de laatste jaren behoorlijk mis tot voetbaldramatisch mis. Vorig seizoen bijvoorbeeld was er de 6-1 nederlaag; een afgang noemen we dat. En seizoen was het thuis op Het Kasteel allemaal nog pijnlijker. Sparta liep tegen de grootste thuisnederlaag ooit aan (7-0). In die zin is het wel weer eens tijd voor revanche. Na 0-7 op Het Kasteel werd Alex Pastoor ontslagen. Dat ontslag is natuurlijk maar een voetnoot in een lange geschiedenis van derby’s. 52 keer keer eerder stond de derby in Rotterdam-Zuid op het programma (sinds de invoering van het betaalde voetbal). 33 keer won Feyenoord. 10 keer eindigde het duel in een gelijkspel. 9 keer won onze club. Moge dat laatste getal dit weekend veranderen in een 10.
Video’s
Feyenoord
Feyenoord verkeert al weken in goede vorm en Feyenoord zal in de laatste thuiswedstrijd van het seizoen op zich wel iets willen laten zien aan hun thuispubliek. Aan de andere kant gaat Van Bronckhorst diverse spelers een kans geven die normaal gesproken niet in de basis spelen. St. Juste hoort daar niet bij, hij is geblesseerd, maar verder kan de bekerwinnaar over de voltallige selectie beschikken. Met welke 11 namen Feyenoord het veld betreed is dan ook gissen. Maar Botteghin, Malacia en Vente zullen naar verwachting in ieder geval een kans krijgen in de basis. Niet de sterkste zuidelijke opstelling ooit, en misschien zit er nog wat bekerfeest in de benen, maar of Sparta daarvan gaat profiteren is nog maar de vraag. Op Het Kasteel kon Vente bijvoorbeeld ook vrij eenvoudig profiteren van het gestuntel van Fischer en ook de laatste thuiswedstrijd die we speelden in Arnhem was het aankijken niet waard. Dat moet in de Kuip allemaal echte vele malen scherper!
Kleine voorspelling uit ITWM’s glazen bol: Van Persie zal in de basis starten en zal na pakweg een uur spelen gewisseld worden. Een oorverdovend applaus zal dan zijn deel zijn, want het zou weleens zijn laatste officiële (thuis)wedstrijd kunnen worden als profspeler. Of hij stopt is nog niet zeker, maar de kans is groot en zo iemand (o.a. Oranje’s topscorer aller tijden met 50 doelpunten in 102 interlands) verdient dan ook wel een mooi momentje. En laten we eerlijk zijn: als je als voetbalgrootheid afscheid moeten nemen, dan is toch eigenlijk niets mooiers om dat te doen in een wedstrijd tegen Sparta ;D.
Vermoedelijke opstelling Feyenoord: Jones, Diks, Botteghin, Van der Heijden, Malacia, Tapia, Amrabat, Van Persie, Berghuis, Vente, Toornstra
Sparta
Ahannach komt na zijn beenbreuk die hij opliep tegen NAC dit seizoen uiteraard niet meer in actie. Het verhaal van ex-Feyenoorder Michiel Kramer is bekend, Sparta heeft inmiddels afscheid van hem genomen. Veenhoven is ook niet inzetbaar, maar verder kan Advocaat over iedereen beschikken. Dat betekent onder meer dat Kortsmit naar verwachting één van de bankzitters is.
Nu Ahannach niet meedoet zal Advocaat zijn middenveld versterken. Duarte lijkt hiervoor de aangewezen persoon. Voorin zou dit in theorie een goede wedstrijd kunnen zijn voor Dos Santos. Want de aanvaller is natuurlijk razendsnel, een kwaliteit die Sparta counterend in de Kuip wel zou kunnen gebruiken. Maar tja, dat is theorie. In de praktijk bakt hij er zo ongelooflijk weinig van, dat het moeilijk voor te stellen is dat hij zal starten. Vermoedelijk toch weer Verhaar of Brogno in de basis. Grootste vraagteken blijft de linksbackpositie. Stelt Advocaat de ervaren Nelom op, die als ex-Feyenoorder vermoedelijk geen last zal hebben van Kuip-stress, of kiest hij toch opnieuw voor de snellere Floranus?
Vermoedelijke opstelling Sparta: Huth, Holst, Fischer, Chabot, Floranus, Van Moorsel, Sanusi, Duarte, Mühren, Friday, Verhaar