Voetballen op ieder niveau vraagt veel van de botten, pezen, spieren en gewrichten. Botten en pezen worden steviger door veel te sporten, de spieren dikker en sterker en gewrichten soepeler. Toch gaat het soms mis. Een pees scheurt, een gewricht kantelt de verkeerde kant op of een spier rekt te veel uit. Een blessure is zo opgelopen.
Meest voorkomende blessure
Het meest kwetsbaar voor een voetballer zijn de knieën. Zo heeft Tim Coremans afgelopen juni zijn knieband gescheurd. Naar verwachting is hij tot maart volgend jaar zoet met herstellen. Voor professionele sporters is zorg en begeleiding natuurlijk tot in de puntjes geregeld, maar voor amateursporters is het belangrijk goed naar de ziektekostenverzekering te kijken en bijvoorbeeld te kiezen voor een aanvullende dekking voor fysiotherapie. Een kruisbandblessure ontstaat vaak in situaties waarbij er geen contact is met een andere speler. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren bij het van richting veranderen of door plots af te remmen. De knie is wat gebogen en knikt en draait naar binnen. Het herstel van een gescheurde kruisband is over het algemeen lang en intensief. Zo staat er zo’n 9 maanden hersteltijd voor de zware blessure van Coremans.
33.000 blessures
Blessures zijn niet alleen voorbehouden aan professionele voetballers. De sport wordt door veel Nederlanders beoefend, waardoor het ook tot veel blessures leidt. In 2019 waren er zo’n 33.000 voetballers die een sportblessure opliepen. In maar liefst de helft van de gevallen ging het om een ernstige blessure. Anders dan in het betaald voetbal is het meest voorkomende letsel een gebroken pols, gevolgd door een breuk in de hand of vinger en een verzwikking of verstuiking van de enkel. Blessures worden relatief vaak veroorzaakt door een val.
Blessures voorkomen
Een ongelukje zit in een klein hoekje, dat kunnen de profs beamen. Toch zijn er een aantal dingen die je kunt doen om de kans op blessures zo klein mogelijk te maken. Zo hebben coaches een grote invloed op het aantal blessures. Of je nu voetbalt voor je plezier, om te winnen of om in shape te blijven: het is belangrijk om iedere training te beginnen met een warming-up. Sla ook de cooling-down niet over en vul conditietraining aan met krachttraining. Afwisseling in de oefeningen is belangrijk omdat er zo wordt gewerkt aan onder andere kracht, uithoudingsvermogen en balans. Dit is allemaal belangrijk bij het voorkomen van blessures. Daarnaast is een juiste bescherming en uitrusting belangrijk. Dit begint bij de juiste schoenen. Per wedstrijd loop je zo’n 9 à 10 kilometer, dus je schoenen moeten goed passen bij je voeten en voetafwikkeling. De juiste sportkleding laat vocht goed door en is soepel, voor optimaal comfort en prestaties. Ten slotte heb je de juiste beschermmiddelen nodig, zoals een complete keepersuitrusting of scheenbeschermers.