Open dag Sparta en NAC opkomst op het Kasteel

Sparta won ook de laatste oefenwedstrijd in de voorbereiding op het seizoen 2024/2025. Op Het Kasteel werd NAC met 2-1 verslagen. Omdat de redactie van ITWM geniet van een welverdiende pils op de Open(Familie)dag, plukken we voor deze ene keer het verslag van de wedstrijd van www.sparta-rotterdam.nl.

SPARTA VERSLAAT DANKZIJ LATE GOAL NAC OP FAMILIEDAG

Sparta heeft de voorbereiding afgesloten met een zege. Op de Familiedag kwam NAC nog op voorsprong, maar direct na rust trok Mohamed Nassoh de stand gelijk. Uiteindelijk schoot Julian Baas Sparta diep in de slotfase naar een overwinning.

Na zes weken voorbereiding, speelde Sparta Rotterdam vanmiddag haar laatste oefenwedstrijd in de oefencampagne. Die wedstrijd maakte tevens deel uit van de druk bezochte Familiedag. Trainer Jeroen Rijsdijk voerde ten opzichte van vorige week (2-4 zege op Willem II) twee wijzigingen door. Achterin was Mike Eerdhuijzen fit genoeg voor een basisplaats, die daarmee de plek van Tijs Velthuis invulde. Eerdhuijzen vormde vanmiddag een centraalduo met Teo Quintero. Voorin was er een basisplaats voor de piepjonge Ayoub Oufkir. Camiel Neghli ontbrak en werd vervangen door het talent, die deze voorbereiding een van de lichtpuntjes is.

Eerste 10 minuten

In de eerste tien minuten tastten beide elftallen wat af op een goed gevuld Kasteel. NAC liet de bal aan Sparta, dat geen gaatje kon vinden in de defensie van de Brabanders. Het was zelfs NAC dat via Manel Royo de eerste mogelijkheid kreeg. Zijn poging werd gepareerd door Nick Olij, waarna Kacper Kostorz vanuit de rebound hard over schoot. Sparta kwam daarentegen niet veel verder dan twee ongevaarlijke kopballen van Arno Verschueren. Na twintig minuten spelen leverde de eerste serieuze kans van de wedstrijd direct de openingstreffer op. Met een lage voorzet vond Roy Kuijpers de vrijstaande Casper Staring, die met een kiezelhard schot Olij kansloos liet: 0-1.

Ook na deze tegentreffer kwam Sparta nog niet echt in haar ritme. Het baltempo was te laag om tot serieuze kansen te komen, terwijl NAC leunde op de 0-1 voorsprong. Die stand werd na een halfuur spelen bijna opgeschroefd naar 0-2. Dominik Janosek kon op de rand van het strafschopgebied verwoestend uithalen, maar schoot niet op doel. Het laatste kwartier van de eerste helft was voor Sparta, dat NAC verder achteruit drong. Na een fout van Max Balard kwam Metinho zelfs tot het eerste schot op doel namens de Spartanen, maar stuitte hij op doelman Daniel Bielica. Vijf minuten later had de goalie nog een knappe redding in huis bij een prima schot van Mohamed Nassoh. Ook in de slotfase van de eerste helft had Sparta het meeste recht op een doelpunt, maar veel verder dan een verkeerd geraakte kopbal van Tobias Lauritsen kwamen de Spartanen niet. Daardoor moest de 0-1 achterstand in de tweede helft weggepoetst worden.

Daar had Sparta slechts vier minuten voor nodig. Verschueren bereikte met een handig balletje Lauritsen, die op zijn beurt Nassoh vond. Aan de linkerkant van het veld vond de international van Jong Marokko ruimte voor het schot, waarna hij Bielica verschalkte in de verre hoek: 1-1. Na deze goal was de wedstrijd niet alleen op het scorebord, maar ook binnen de lijnen in balans. Sparta kwam er zo nu en dan dreigend uit, terwijl NAC via Kostorz de beste kans kreeg. De spits kopte maar rakelings over. Na het inbrengen van Rick Meissen en Charles-Andreas Brym zagen we ook een goede kans voor Sparta om op voorsprong te komen. Djevencio van der Kust legde de bal uitstekend terug op de volledig vrijstaande Pelle Clement. De middenvelder raakte de bal echter niet goed, waardoor NAC opgelucht adem kon halen.

Flipperkast doelpunt Julian Baas

Na een rustige fase dook NAC zeventien minuten voor tijd ineens weer gevaarlijk op voor de neus van Olij. Jan van den Bergh gaf de bal op een presenteerblaadje bij Kostorsz, die zijn volley gestopt zag worden door Olij. Uit de daaropvolgende hoekschop was Van den Bergh zelf dicht bij een nieuwe voorsprong voor NAC. Van dichtbij werkte de verdediger de bal echter over. Na een vier dubbele wissel, waarin Jonathan de Guzmán, Julian Baas, Joshua Kitolano en Rayvien Rosario binnen de lijnen kwamen, joeg Sparta verder op de 2-1. Laatstgenoemde kreeg daar nog een prima mogelijkheid op, maar schoot hoog over. Aan de andere kant scoorde een andere invaller wel. De goal van Adam Kaied werd echter afgekeurd. De wedstrijd leek daarmee in 1-1 te eindigen, maar in de 88e minuut eiste Sparta de zege toch nog op. Charles-Andreas Brym hield na een steekpass het overzicht en bereikte Julian Baas. Het schot van de middenvelder ging tegen beide palen aan, waarna de bal via het lichaam van Bielica de lijn passeerde: 2-1.

Een late zege dus voor Sparta, dat op die manier de voorbereiding afsluit met overwinning. In de acht oefenwedstrijd bleven de Rotterdammers ongeslagen en won het zelfs zeven keer. Volgende week zondag begint de competitie met een thuiswedstrijd op Het Kasteel. Heracles Almelo is dan om 12.15 uur de tegenstander.