De degradatie van Willem II en PEC Zwolle heeft tot gevolg dat Manfred Laros komend seizoen 0,4 miljoen euro extra TV-geld ontvangt. Maurice Dister gaat er dieper op in.
TV-geld
De TV-gelden worden in Nederland voor 95% verdeeld op basis van de prestaties van de afgelopen 10 seizoenen in de Eredivisie: hoe beter je prestaties, hoe meer TV-geld je ontvangt waarbij prestaties in de meest recente seizoenen het zwaarst meetellen. Slechts 5% van de TV-gelden wordt gelijkelijk verdeeld over de 18 clubs. Sparta speelde in 5 van de 10 afgelopen seizoenen in de Eredivisie. Desondanks stijgt Sparta naar een 11e plek op de ranglijst van de TV-gelden en er zit mogelijk nog meer in.
Nu de competitie is afgelopen heb ik de stand van de TV-gelden opgemaakt voor komend seizoen 2022/2023.
Met een achtste plek in de competitie vorig seizoen deed Sparta goede zaken en klom naar plek 13. Sparta had 220 TV-punten en stond op forse afstand van PEC Zwolle (was 10e met 391 punten) en Willem II (11e met 383 punten). De degradatie van deze jarenlange redelijk stabiele middenmoters maakt dat deze ploegen geen TV-geld meer ontvangen maar een kleine degradatie-compensatie. Sparta sprokkelt met de 14e plek in de competitie wederom wat TV-punten bij elkaar en stijgt naar plek 11 met in totaal 245 punten. Door de stijging op de ranglijst ontvangt Sparta komend seizoen circa 3 miljoen euro aan TV-geld. Dat is bijna 0,4 miljoen euro meer dan Sparta het afgelopen seizoen ontving. Hierbij ben ik uitgegaan van een schatting van 84 miljoen euro aan TV-geld in 2022-2023. Het precieze bedrag wat de 18 clubs onderling verdelen is namelijk niet bekend.
Vergelijking met andere clubs
De sportieve prestaties in de afgelopen drie seizoenen (14e, 8e en 11e plek) zorgen ervoor dat Sparta stijgt op de TV-ranglijst en betalen zich dus uit. SC Cambuur weet van alle ploegen de meeste extra punten te verzamelen dit seizoen (+85) en stijgt drie plekken naar een 14e plek met 145 punten. Ook N.E.C., RKC en de vrienden van FC Twente hebben door de goede sportieve prestaties dit jaar veel TV-punten verzameld en gaan meer verdienen. Keukenkampioen-winnaar FC Emmen keert terug in de Eredivisie en komt met stip binnen op plek 16. FC Volendam promoveert ook maar heeft de afgelopen 10 seizoen geen Eredivisie gespeeld en heeft dus ook geen TV-punten verzameld. Zij staan op de 18e plek en ontvangen circa 2,2 miljoen euro.
In onderstaande figuur 2 heb ik de ontwikkeling van de TV-punten van 13 Eredivisieploegen in de laatste drie seizoenen (inclusief resultaat 2021/2022) weergegeven die gedegradeerd of gepromoveerd zijn, tevens heb ik Heracles toegevoegd omdat ze nacompetitie gaan spelen en mogelijk degraderen. De clubs links waren voorheen stabiele middenmoters maar zijn de laatste jaren niet meer zo stabiel. Voorheen spiegelde Sparta zich aan clubs aan PEC en Heracles maar gaat ze sportief de laatste jaren al voorbij, zeker nu ze gedegradeerd zijn. Hopelijk kan Sparta zich verder ontwikkelen tot een stabiele middenmoter en nog jaren in de Eredivisie verblijven.
Nacompetitie kan financiële gevolgen hebben voor Sparta
Als Heracles zich niet via de nacompetitie weet te handhaven dan maakt Sparta kans om nog een plek te stijgen op de ranglijst en kan dan mogelijk nog eens 0,2 miljoen euro extra op de bankrekening krijgen. Als FC Eindhoven (0 TV-punten) of Excelsior (132 TV-punten) promoveert dan komen één van deze ploegen op de ranglijst onder Sparta te staan. Als ADO promoveert dan komt ADO met stip binnen en komt boven Sparta te staan. ADO heeft namelijk op basis van de prestaties van de afgelopen 10 jaar 358 TV-punten verzameld. Vanuit financieel oogpunt moeten we dus duimen voor FC Eindhoven en Excelsior