Veel Spartanen hebben de afgelopen dagen een aanbod gekregen om hun seizoenkaart weer met een seizoen te verlengen. Ondanks dat Sparta nog niet 100% in veilige haven is lijkt de club uit te gaan van een nieuw seizoen eredivisie. De prijzen zijn voor volgend seizoen opnieuw verhoogd t.o.v. dit seizoen.

Verhogingen vinden eigenlijk elk jaar wel plaats, maar liggen bij de relatief goedkope seizoenkaarten wel hoger dan het gemiddelde inflatieniveau wat voor Nederland geldt (circa 4,5% CBS t.o.v. 8,5% bij Sparta). Neemt niet weg dat je voetbal wat lastig kan meten. Het is en blijft een aparte bedrijfstak, waarbij je in de grote voetballanden om ons heen soms veel hogere tarieven ziet voor een seizoenkaart.

Omdat Sparta dit seizoen met name de prijzen voor jongeren flink heeft opgeschroefd wilden wij van onze Algemeen Directeur graag horen hoe dit nu in elkaar steekt. Hieronder de vragen en antwoorden van deze conversatie:


ITWM: We zien komend seizoen wederom verschillen in de tariefswijzigingen. Er is geen gelijke procentuele verhoging van de prijzen. Kun je uitleggen waarom de ene groep procentueel meer gaat betalen dan de andere groep?

Manfred Laros (Algemeen Directeur Sparta Rotterdam):
Sparta werkt al jaren aan een eenduidig en eerlijk prijsbeleid. Dit is een proces dat stap voor stap wordt doorgevoerd. We willen dit niet rigoureus doen, omdat dat voor veel groepen te grote prijsverschillen zou opleveren. Juist door deze geleidelijke aanpak zie je nu meer eenheid ontstaan in de tarieven. Zo geldt voor komend seizoen: 67-plussers ontvangen exact 10% korting op de reguliere prijs, jongeren krijgen 40% korting. Uitzondering hierop is de Bok de Korver-tribune, waar jongeren 50% korting krijgen – mede vanwege het populaire gezinskaartenaanbod daar.

ITWM: Is er, gezien de relatief hogere prijsstijging voor jongeren op de Denis Neville, Kasteel- en Tonny van Ede-tribune, sprake van een actief beleid om deze jongeren te stimuleren naar de goedkopere Bok de Korver-tribune te verplaatsen? Zo niet, waarom stijgen de prijzen voor jongeren op die tribunes dan harder dan voor andere groepen?

Manfred Laros:
Het antwoord op deze vraag sluit deels aan op het vorige. Door het prijsbeleid geleidelijk gelijk te trekken, ontstaan er verschillen in stijging per doelgroep en tribune. Er is geen specifiek beleid om jongeren naar een bepaalde tribune te sturen, maar de Bok de Korver blijft door zijn prijsstelling aantrekkelijk voor gezinnen en jonge supporters.

ITWM: Is er voor jongeren met een seizoenkaart op de Denis Neville, Kasteel of Tonny van Ede-tribune een mogelijkheid om over te stappen naar de goedkopere Bok de Korver-tribune?

Manfred Laros:
Ja, dat is mogelijk tijdens de zogeheten Verplaatsingsdag. Wij verwachten echter dat hier in de praktijk weinig gebruik van zal worden gemaakt.

ITWM: Tot slot een vraag over de seizoenkaartverkoop en het gebruik van Exchange. Mensen op de wachtlijst hebben recent de mogelijkheid gehad om een ‘rest of season ticket’ te kopen, met de garantie dat zij ook een seizoenkaart konden bemachtigen. Betekent dit dat Sparta volgend seizoen méér seizoenkaarten gaat verkopen, met mogelijk minder losse kaartverkoop en méér inzet op Exchange?

Manfred Laros:
Er is géén garantie afgegeven dat deze supporters een seizoenkaart krijgen. Wel hebben zij de garantie dat zij – indien er kaarten beschikbaar zijn – als eersten een seizoenkaart kunnen kopen. Elk jaar zien we verschuivingen in het aantal seizoenkaarten, en ook komend seizoen verwachten we weer ruimte voor nieuwe seizoenkaarthouders.


Abonneer
Abonneren op
10 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties