Deze week had ik uitgebreid de gelegenheid om te zien hoe de (ver)nieuwbouw op Nieuw-Terbregge vordert. Allereerst kan ik niet wachten op de opening en in gebruik name hiervan door alle geledingen van Sparta (1e, Jong, BVO opleidingsteams en de amateur divisie). Wel is duidelijk dat het een groot project is met behoorlijke vertragingen. Ook zijn er aanvullende ideeën onder de categorie ‘finishing touch’ die ik onder de aandacht van de directie op het hoofdgebouw zal brengen.
Wat opvalt is dat het oorspronkelijke clubgebouw – door mijn rondleider Glennn Snoep van de RV&AV Sparta liefkozend ‘paviljoen’ genoemd – aan de buitenkant redelijk intact is gebleven. Echter binnenin zal veel veranderen met o.a. een vlonder verdieping voor extra vergader/presentatieruimte (hier komt een grote elftalfoto van de huidige Sparta AV selectie op wijze zoals dat in 1928 op foto werd gezet), een liftschacht (nodig i.v.m. eten en drinken brengen), volledig nieuwe grotere bar en een circa 50 cm verhoogd platform dat naar buiten zal doorlopen tot 1-2 meter van het hoofdveld waar Jong Sparta zijn wedstrijden zal gaan spelen en toeschouwers in staat worden gesteld hun biertje daar te drinken en tevens de wedstrijd te bekijken. Een slimme zet zodat de kantine/consumptie opbrengsten fors zullen toenemen.
Via een aparte ingang betreden we het door technisch directeur Gerard Nijkamp genoemde ‘high performance’ gebouw. Dit deel van het gebouw is afgescheiden van de oorspronkelijke kantine en zal met uitzondering van gezamenlijk gebruik van de kleedkamers in gebruik genomen worden door de BVO. Er wordt volop gewerkt wordt aan het aanleggen van stroom, toiletten, kranen/douches, plafonds, klimaatsysteem maar ook nog gewoon deuren in kleedkamers (deze zijn allemaal op de begane grond) geplaatst moeten worden. De nieuwbouw is opgetrokken uit beton en oogt zeer degelijk. Wat opvalt is dat het groot is met op de 1e etage heel veel ruimtes voor presentaties, medische behandelkamers (denk o.a. aan fysio), fitnessruimte, kookgebeuren en studielokalen. Uiteraard zijn er werk- en spreekkamers voor de technische staf van het 1e, Jong en de BVO opleiding. Tevens zien we een ruimte met prachtig zicht op het kunstgrasveld aan de andere kant van het hoofdveld. Onduidelijk is of er op het grote dak zonnepanelen gaan komen. Het dak ligt zeer gunstig op het zuidwesten en de ruimte is er. Je zou er ook een terras kunnen bouwen !
Spelers en staff betaald voetbal van Sparta Rotterdam zullen via een nieuwe weg (alleen toegankelijk met pasje) straks bijna voor deur kunnen parkeren in de haaks aan te leggen parkeervakken. Dit zijn zaken incl. straatmeubilair (borden, verlichtingspalen, etc. ) die de Gemeente Rotterdam zal realiseren. Het gehele project vindt plaats onder verantwoordelijkheid van de Gemeente Rotterdam en wordt grotendeels uitgevoerd door Bezemer Bouw en SPIE. De Gemeente Rotterdam zal tevens eigenaar worden van het circa 12 tot 14 miljoen euro kostende complex en Sparta Rotterdam wordt huurder. Onbekend is nog of er een nieuwe naam aan het sportcomplex wordt gegeven. Vlak na het overlijden van Pim Doesburg eind 2020 waren er suggesties om de naam van de legendarische Sparta doelman eraan te gaan verbinden.
We lopen nog een rondje langs de tribune die behouden is gebleven maar waar wel voor wat betreft de finishing touch nieuwe stoeltjes geplaatst moeten worden, de roestvorming aan de onderkant weg moet (doorroesten draagt niet bij aan de veiligheid op termijn) Een erg passend idee en wens van Glenn is om het dak te verlengen met 1 tot 1,5 m grote glasplaten en een luifel waarop de tekst ‘Rotterdamsche Cricket & Football Club Sparta’ komt te staan die zichtbaar zal zijn als je arriveert vanaf de parkeerplaats.