Sparta had in de stadionuitbreiding 2 extra rijen – losstaand van de tribune – op het oog. Toegegeven, het is natuurlijk een beetje een kwestie van smaak, maar de meeste supporters vonden deze uitbreiding onaantrekkelijk, foeilelijk en meer van dat soort termen. Zo ook de schrijver van dit stukje. Heeft Sparta zich iets van deze terechte kritiek aan getrokken? Dat zou mooi zijn. Gelukkig gaat onze club kijken op welke deze ‘supportersuitbreiding’ anders ingevuld gaat worden!
De plannen voor het hoofdgebouw (waar veel positieve berichten over te lezen waren) lijkt wel gewoon hetzelfde te blijven. Er is genoeg tijd om een betere invulling te gaan vullen aan de uitbreiding voor ‘gewone supporters’, want de uitbreiding van het stadion gaat om zijn vroegst pas plaatsvinden gedurende het seizoen 2020/2021. Die architect moet dus maar een beetje beter zijn best gaan doen!
Echt gras op zijn vroegst in 2021
Het is de bedoeling dat het echte gras straks in ‘één bouwstroom’ geleverd met de uitbreiding van het stadion. Dit heeft te maken met het uitgraven van het gras en aanpassen van de ondergrond. Als Sparta er eerder echt gras is zou leggen, dan komt onze club tweemaal voor forse uitgaven te staan. Bovendien wil Sparta van de verbouwde Terbregge gebruik kunnen maken, voordat er echt gras ligt. Dat betekent ook dat Sparta naar verwachting pas in de zomer van 2021 overstapt naar ‘echt’ gras. Teleurstellend voor de grasliefhebbers (zoals wij ook bij ITWM zijn!) maar in de wandelgangen was dit al langer bekend. En ach, het is het belangrijkste dat we overstappen naar echt gras, of dat een jaartje eerder of later is maakt nu ook nauwelijks meer uit.
Diverse oorzaken van de vertraging
Sparta gooit ‘de vertraging’ nu op het vertrek van de wethouder, maar in werkelijkheid zijn er meerdere oorzaken. Zo kost het verkrijgen van de juiste vergunningen gewoon tijd (ook hier: als er niet een beetje vaart in komt, komt er gewoon meer vertraging – dat is realistisch), is er nog geen overstemming met alle huurders in ruimten onder Het Kasteel en met name is de financiering nog niet rond. Sparta wil graag door, heeft enkele externe financiers, maar heeft ook de gemeente nodig en onze club gaat in overleg met de gemeente. Boze tongen rondom het Rotterdamse Stadhuis beweren dat de gemeente Rotterdam bij voorkeur wil meewerken aan (de financiering van) de uitbreiding van Het Kasteel en omgeving, als er ook iets definitiefs bekend is rondom Feyenoord City en dat de vertraging ook hiermee te maken heeft.
Planning nog niet keihard
Zoals we allemaal weten kunnen stadionplannen soms vele jaren langer duren en soms komt van uitstel afstel. Zeker als de financiering niet rond is. De planning die er nu ligt, lijkt dan ook nog verre van keihard, maar het is een mooi iets om te bespreken op de forumavond, die er over enkele maanden weer aan gaat komen (zo heeft ITWM uit betrouwbare bron vernomen).
Maar hoe dan ook: beter een geweldig plan dat een jaar later opgeleverd wordt, dan goedkope Aldi oplossing waar onze club geen zak aan heeft.
Ondertussen misschien alvast wat betere pisbakken (en zo)?
Misschien kan Sparta ondertussen wel iets gedaan worden aan enkele publieksvoorzieningen. Denk bijvoorbeeld aan een verbetering van de toiletten. Dat hoeft niet al teveel te kosten en is een grote ergernis onder veel Spartaanse supporters.
Hieronder het bericht van www.sparta-rotterdam.nl
In de maand januari 2019 heeft Sparta Rotterdam haar achterban geïnformeerd over de stadion- en trainingscomplexplannen. De afgelopen maanden heeft het dossier door het vertrek van de verantwoordelijke wethouder enige vertraging opgelopen, echter zal op korte termijn met de Gemeente Rotterdam bijgepraat worden om financiering van de plannen mogelijk te maken.
De afgelopen maanden is er wel met de R.V. & A.V. Sparta overeenstemming bereikt over de beoogde nauwe samenwerking tussen de amateurafdeling en de betaald voetbal organisatie, alsmede het toekomstig beheer van het gehele sportcomplex Nieuw Terbregge door Sparta Rotterdam. Partijen vonden elkaar in een raamwerkovereenkomst die stapsgewijs tot vijf overeenkomsten moet leiden om de samenwerking inhoudelijk nader vorm te geven.
De prioriteit in de plannen ligt op het trainingscomplex. De verbouwing van het complex behelst o.a. de realisatie van een nieuw onderkomen van de A-selectie en Jong Sparta. Nadat dit onderkomen in gebruik kan worden genomen kan er pas een start worden gemaakt met de stadionontwikkeling. Door voorgaand gegeven speelt Sparta nog minimaal één seizoen op kunstgras in het Kasteel.
Waar de focus van de uitbreiding op Terbregge op het creëren van vierkante meters en inhoud ligt (kwantiteit), ligt de focus in het stadion op de kwalitatieve verbetering van de faciliteiten voor supporters en sponsoren. Met name de supportersfaciliteiten zoals toiletten en publiekscatering staan hoog op deze lijst. Voor wat betreft de geplande uitbreiding met twee rijen zitplaatsen rondom het veld: hier wordt nader op gestudeerd om dit anders in te vullen.