Duurzaam bouwen is de afgelopen decennia natuurlijk steeds belangrijker geworden. Helemaal met de opwarming van de aarde, is het dus extra belangrijk dat er serieus gekeken wordt naar alternatieven. Dit om ervoor te zorgen dat de uitstoot van CO2 waar mogelijk terug wordt gebracht en we met elkaar ons steentje kunnen bijdragen aan een beter en dus schoner milieu. Omdat er allerlei verschillende mogelijkheden zijn om dit te kunnen doen, hebben we ervoor gekozen er een uit te lichten en dat dit de bijdrage die het gebruik van gietvloeren kan hebben op de duurzaamheid van bijvoorbeeld je woning.

Gietvloeren hebben een lange levensduur

Wanneer we kijken naar de gemiddelde levensduur van een vloer, dan zien we dat de meeste vloeren zoals hout, PVC en ook laminaat na een jaar of 7 wel toe zijn aan vervanging. Nu is het wel zo dat een houten vloer vaak met het nodige onderhoud een langere levensduur heeft, maar niet zo lang als een gietvloer. De meeste gietvloeren gaan namelijk met gemak een jaar of 20 of zelfs langer mee. Het voordeel van deze vloeren is dat je ze gemakkelijk kunt polijsten, waardoor het lijkt alsof de vloer nieuw is. Een gietvloer is een duurzame keuze voor je woning, kunnen we dus wel stellen. Het enige waar je alleen wel rekening mee moet houden, is dat deze vloer in aanschaf vaak wat duurder is.

Milieuvriendelijke materialen

Veel gietvloeren worden gemaakt met milieuvriendelijke materialen, zoals watergedragen coatings en laag-VOC (vluchtige organische stoffen) oplossingen. Dit minimaliseert de uitstoot van schadelijke chemicaliën in de binnenlucht, wat bijdraagt aan gezonde leefomgevingen. Dat heeft dus ook als voordeel dat de levensduur van de vloer langer is en er dus minder nieuwe materialen hoeven te worden gewonnen om een nieuwe vloer te kunnen maken. Waar de levensduur van een laminaatvloer vaak 5 tot 7 jaar is, is dat bij een gietvloer natuurlijk een veelvoud.

Energie efficiënt

Gietvloeren zijn perfect geschikt om te worden gecombineerd met vloerverwarmingssystemen, die op hun beurt zorgen voor een efficiëntere verwarming van huizen en andere gebouwen. Hierdoor kan energie worden bespaard, wat resulteert in lagere kosten en een kleinere ecologische voetafdruk. Het enige waar je wel even goed op moet letten, is dat het wat langer kan duren voordat de temperatuur in een ruimte oploopt. Waar een radiator vaak temperaturen tot 70 graden behaalt, gaat de temperatuur van het wat in je vloerverwarming vaak niet verder dan 45 graden. Zo duurt het dus wat langer voordat het lekker warm is thuis.

Onderhoudsvriendelijk

In tegenstelling tot veel andere vloeren, is een gietvloer onderhoudsvriendelijk. Dat houdt dus ook in dat je niet aan de slag hoeft te gaan met allerlei chemische schoonmaakmiddelen, maar vaak een natte doek voldoende is om wat vlekken en ander vuil te kunnen verwijderen. Het enige waar je even op moet letten, is dat er doffe plekken kunnen ontstaan op plekken waar je veel loopt. Gelukkig is dit redelijk te ondervangen door de vloer te laten polijsten, alhoewel je dit natuurlijk ook niet ieder jaar wilt laten doen.