Sparta heeft na acht jaar weer een echte grasmat. Bijna een decennium speelde de Kasteelclub op kunstgras. Mede door de familie Nolet uit Schiedam, een verbouwing van Terbregge en de verhuizing van de trainingsfaciliteiten daarnaar toe maakte dit mogelijk.
Schrikken
Het was behoorlijk schrikken in het najaar van 2013. Een afvaardiging van de redactie van ITWM was door Financieel Manager Manfred Laros en voorzitter Rob Westerhof uitgenodigd in de bestuurskamer van Sparta. Reden: Sparta was bezig om alle stakeholders te informeren dat de club m.i.v. seizoen 2014/15 op kunstgras zou gaan spelen. Redenen: Meer financiële slagkracht en een goede solvabiliteit. Door de selectie van Sparta te laten trainen op het kunstgras van het stadion hoefde de club niet in de ontwikkeling van extra trainingsfaciliteiten te investeren. De redactie liet de twee bestuurders weten het plan, ondanks dat het financieel ongetwijfeld goed was uitgedacht, vreselijk te vinden. Waren wij verworden tot een nietszeggende eerstedivisie-club? Een club die zijn toevlucht moest kiezen tot dat vreselijke kunstgras wat we bij nietszeggende clubjes ook wel eens tegenkwamen? De boodschap voelde aan alsof we i.p.v. rood-wit gestreepte shirts opeens in blauwe gingen spelen. Een hoogverraad aan de mannen die in 1916 de graszoden hadden ingezaaid en oorvijg voor terreinmeester Michel de Zeeuw die zich jaren had ingezet om elk sprietje te vertroetelen.
Twee velden
Sparta beschikte in de kunstgrasperiode 2014-2022 over twee plastic velden. Korte tijd werd er nog even op echt gras gespeeld. Niet door Sparta, maar door de speelsters van het EK-vrouwen in 2018. Daarvoor werd het 4-jaar oude kunstgrasveld eruit gehaald, echt gras er ingelegd en na het EK werd er een nieuwe kunstgrasmat aangelegd. Opvallend was dat het eerste veld van een hogere kwaliteit was dan het tweede. Zeker wie in Coronatijden regelmatig de wedstrijden op TV volgde moet het opgemerkt hebben dat het veld er niet uitzag. Een boel groene ellende die Rothkoiaans aan deed.
Voordelen
Toch moeten we ook erkennen dat het kunstgras ook een groot voordeel met zich mee heeft gebracht. Sparta trainde in het stadion en het stadion voelde voor de spelers dan ook als hun huis. De binding met de wijk werd eveneens vergroot. Als Lerin en Deroy Duarte na de training het stadion verlieten waren ze gelijk in hun ‘hood’ om het zo maar eens uit te drukken. Sparta voetballers waren op doordeweekse dagen benaderbaar voor iedereen die rond het stadion rondhing.
Ook de eerder genoemde financiële voordelen waren positief te noemen. De club kon de hele betaald voetbaltak en de vrouwen laten trainen op Spangen. Dat heeft enorm veel geld gescheeld, geld wat weer geïnvesteerd kon worden in andere broodnodige zaken waar een BVO mee te maken heeft.
Familie Nolet steekt de financiële hand toe
De steenrijke Nolet-familie (volgens zeggen seizoenkaarthouders op de Kasteeltribune) moet het kunstgras een doorn in het oog geweest zijn. De familie staat niet bekend als een grote investeerder/sponsor van de Kasteelclub, ondanks alle pogingen van Sparta daartoe. Toch was het uitgerekend deze familie, van het bedrijf dat Jenever onder de naam Ketel maakt, dat Sparta tegemoet kwam om de natuurgrasmat aan te leggen en de komende jaren op te draaien voor het onderhoud ervan. Hulde voor deze familie dus!
High-tech Grasmat op Spangen
Het Algemeen Dagblad gaf al eerder een inkijkje wat voor grasmat Sparta zou krijgen: Het gras is van dezelfde kweker waar de club op Zuid zijn gras van afneemt. Naast een drainage en een veldverwarming is Sparta de eerste club in Nederland die een “infusion-mat krijgt. Sproeien is straks niet meer nodig omdat de mat van onderuit wordt geïrrigeerd. Uniek in Nederland (Bron: AD)
Zaterdag in gebruik
Tijdens de Open Dag van Sparta zal de nieuwe mat a.s. Zaterdagmiddag in gebruik genomen gaan worden. Om 13:00 uur neemt Sparta het dan op tegen FC Emmen. Een ieder kan Sparta en de grasmat dan gratis bewonderen, er zal geen entree worden geheven. Dus wil je weer genieten van “echt gras” op Spangen? Kom dan Zaterdag naar de Open Dag en zie en ruik het zelf!