Sparta heeft vanmiddag een eerste iets meer serieuze oefenwedstrijd gespeeld. Na drie wedstrijden tegen amateurclubs traden onze gladiatoren in Middelharnis aan tegen Eerste Divisionist ADO Den Haag. De zomer bleek ver weg. Na een wederom regenachtige ochtend was het weliswaar droog geworden, maar met 16 graden en een flinke wind waren de mensen die zich op de herfst gekleed hadden de meest verstandigen van de dag. De pot werd gespeeld op het mooie amateurcomplex van De Jonge Spartaan. BBQ erbij, buitentap, niets mis mee. Opvallend was dat we een paar honderd Spartanen zagen, maar slechts enkele tientallen ADO supporters. Daarnaast een paar honderd man uit de omgeving zelf. Het was gezellig druk – al was het met mooi weer ongetwijfeld nog flink wat drukker geweest.

De Sparta Marsch klonk voorafgaand aan de wedstrijd. Bij opkomst van de spelers werd de versie van de Sparta Marsch gedraaid van het 75 jarig bestaan van de supportersvereniging. Voor ADO werd niets gedraaid. Voorafgaand aan de wedstrijd was er nog een minuut stilte voor ‘De Jonge Spartaan vrijwilliger’ Joop van der Ploeg, die eerder deze week op 83-jarige leeftijd overleed.

Geen slechte Spartaanse eerste helft

Sparta begon met De Guzman op de bank en met Julian in de Baasis. Slechte woordgrap. Olij was aanvoerder, maar gaf de band aan De Guzman, toen die erin kwam in de 30e minuut. De Guzman is de eerste aanvoerder (als hij speelt), Olij is de tweede aanvoerder (als hij blijft). De verhoudingen zijn helder. Wie de derde aanvoerder wordt is bij de redactie van ITWM nog onbekend.

Eerdhuijzen zijn transfer naar Birmingham is afgeketst, Sparta gunt hem even rust. Ook Brym en Metinho waren afwezig. Kitolano is nog steeds niet fit genoeg om een wedstrijd te spelen.

Sparta speelde met name de eerste 35 minuten lang niet slecht, met in deze periode vier 100 % kansen. Die er allevier niet gingen, dat is dan weer minder. Lauritsen legde met zijn hoofd de bal klaar voor Bakari, maar hij mistte. Verschueren had een geweldige kans op 1-0, na een lekkere bal van Clement, maar hij wist het net niet te vinden doordat hij met links tegen de keeper aan schoot. Ook Lauritsen had nog een mooie kans op 1-0. Sparta had een groot veldoverwicht. Uitstekende kansen. De verhoudingen waarop je een beetje hoopt als we tegen een eerste divisie club spelen. Pas in de 21e minuut kwam ADO een keer over de middellijn, wat wel resulteerde in een aardige kans voor de Hagenezen. Toch was de treffer van Tobias Lauritsen in de 31e minuut volkomen verdiend, al mogen we spreken van een blunder van ADO keeper Wentges, die treuzelde en de bal tegen Lauritsen aanschoot, waardoor de bal zo het doel in vloog.

Een paar minuten later was het opnieuw Verschueren die een geweldige kans had. Maar hij verzilverde ditmaal de kans niet doordat hij -weer met links- oog in oog met de ADO goalie hoog over schoot.

In de slotfase van de eerste helft kwam ADO toch op 1-1. De goal was niet verdiend en viel eigenlijk uit het niets. Ach, het zijn maar oefenpotjes. Sparta had eigenlijk met 2 doelpunten verschil moeten gaan rusten. De 1-1 stand vertekende wat. ADO is een redelijke tegenstander, op basis van de eerste helft zou je kunnen zeggen dat onze club aardig op weg is in de voorbereiding.

De tweede helft was bagger

Waar de eerste helft best wel oke was, viel de tweede helft vanuit Spartaanse zijde zwaar tegen. Mito kreeg nog wel de eerste kans van de tweede helft. Hij had een lekkere actie, maar hij miste omdat hij bij het afmaken toch te lang treuzelde, iets wat hem vaker overkomt. Mito speelde het hele uur dat hij in actie kwam overigens zeer ongelukkig. Dat zou beter moeten kunnen. De Hagenezen namen na deze kans het heft in handen en kregen een paar kansen – eentje zomaar weggegeven door gestuntel van Olij. Opvallend overigens dat geen enkele veldspeler de 90 minuten vol maakte, maar dat Olij wel de hele wedstrijd mocht keepen. Als Olij straks verkocht zou worden, zou het toch geen kwaad kunnen als Reitmaier of Schoonderwaldt al wat ervaringsminuten in de voorbereiding ‘in de handen’ hebben? Dikke kans ten slotte dat één van die twee dan één of twee eredivisiewedstrijden moet keepen. Rijsdijk vond het niet nodig. Hoe dan ook was ADO in de tweede helft de betere ploeg op het veld. De vooraf bedachte wissel met 7 Spartanen die erin kwamen in de 60e minuut maakte het allemaal niet beter. Dat is ergens nog wel logisch, maar het was aan de andere kant ook wel een kans voor de bankzitters om zich te bewijzen. Spelers als Nassoh, Reith en Rosario konden zich helaas niet op een positieve manier onderscheiden. Een paar minuten na Sparta wisselde ADO op dezelfde manier met een wissel of 7 tegelijkertijd. Het maakte weinig uit. ADO bleef de betere ploeg in de tweede helft. In de laatste minuut van de wedstrijd kreeg Sparta zomaar nog een mogelijkheid om er toch nog met de winst vandoor te gaan. Maar het bleef bij 1-1.

Oufkir, Quintero, Klein, Warmerdam

We pikken er nog een paar spelers uit. Om te beginnen maar eens Ayoub Oufkir. Het absolute lichtpuntje in de tweede helft. Hij kwam als rechtsbuiten in actie en als enige aanvaller maakte hij het de ADO verdediging lastig. Hij kwam ook nog tot een kans in de tweede helft. Zijn uitstekende optreden maakt nieuwsgierig naar wat hij nog meer voor ons Spartanen in petto heeft.

Teo Quintero kwam niet heel erg onder druk te staan. Al met al niet heel veel over te zeggen, maar zo op het eerste gezicht maakte hij zeker geen slechte indruk. Toen hij erin kwam stond hij rechts centraal achterin naast Velthuis. Hoewel hij linksbenig is, bleek hij met rechts ook wel aardig uit de voeten te kunnen. In de tweede helft stond hij wel links centraal achterin, ditmaal naast Meissen. Die twee moesten nog even aan elkaar wennen, maar Quintero oogde comfortabel aan de bal en straalde rust uit. Verdedigend nog niet echt uitgetest, maar het zou zomaar een redelijke speler kunnen worden voor onze club.

Op links zagen we het duo Klein / Warmerdam in de tweede helft. Mike Klein werd door Nijkamp nog gepresenteerd als een speler die met name op het middenveld ‘als 8’ maar ook als linksback uit de voeten kan. Tegen ADO speelde Klein als linksback en Warmerdam ervoor als hangende linksbuiten. Warmerdam deelde in de malaise van de tweede helft en speelde slecht. Maar Klein liet als linksback toch een behoorlijke indruk achter.

DJ Harvey en Roda JC

De degelijke eerste helft van Sparta kant was door de meeste supporters na afloop flink naar de achtergrond gedrongen omdat de tweede helft wel echt heel matig was. Maar zo gaat het in de voorbereiding. Niets om je echt druk over te maken. De jongere Sparta Rotterdammers, hadden er bij De Jonge Spartaan allemaal geen boodschap aan. Zij liepen na het fluitsignaal het veld op. De spelers van Sparta namen keurig de tijd voor handtekeningen en selfies. De Jonge Spartaan had voor de volwassenen die onder het genot van een pils wat muziek wilden luisteren DJ Albert Harvey ingehuurd. Wie kent hem niet?

Maandag vertrekt de selectie van trainer Jeroen Rijsdijk naar Delden, waar onze club op trainingskamp gaat. Er wordt daar onder meer besloten geoefend tegen Roda JC. Net als ADO een ploeg die we volgend seizoen bij de eerste 5 in de eerste divisie verwachten. Een tweede min of meer serieuze oefenpot dus.