Net als vorig seizoen eindigde de derby op Het Kasteel in een gelijkspel. Vorig seizoen was het 2-2. Ditmaal werd het 1-1. Op zich een prima resultaat. Maar vorig seizoen gaf onze club een 2-0 voorsprong weg en ook vandaag hadden we als Spartanen het gevoel dat er meer in had gezeten. Dubbele gevoelens dus. Maar het was in ieder geval ook dit jaar weer een echte derby op Het Kasteel. Onze club ging er volle bak voor, de sfeer op de tribunes was uitstekend, zo zien we het graag.
Mooie spandoeken, indrukwekkende minuut stilte
Francesco Farioli, Alex Kroes en Louis van Gaal zaten namens Ajax op de tribune. Dat zal ons verder weinig boeien, maar wie de beelden van de opkomst terug kijkt ziet dat Van Gaal de Sparta Marsch meezong. Niet voor het eerst natuurlijk, maar het blijft toch mooi om te zien. Nog mooier waren de spandoeken van de Spangenaren, refererend aan derby. Ook was het goed om het spandoek te zien ter nagedachtenis aan Hans Eijkenbroek. Na het mooiste clublied van Nederland hield het stadion een indrukwekkende minuut stilte om de deze week op 84-jarige leeftijd overleden Hans Eijkenbroek te eren.
Transfer geruchten rondom derby
De derby had een pikant tintje omdat Feyenoord weer praat met Nottingham Forest over een verkoop van Giminez en omdat Bijlo de Zuiderlingen gaat verlaten. En laat Sparta in de spits en in de goal nou net twee aardige spelers hebben lopen. Priske liet weten gecharmeerd te zijn van Lauritsen. En Feyenoord sprak zelfs al met de zaakwaarnemer van Olij. Datzelfde geldt trouwens ook voor PSV. Daarnaast wil Ajax verkopen en zoeken ook de Amsterdammers nog naar een keeper voor als Ramaj vertrekt. Olij bij Ajax niet op ‘nummer 1’, maar ongetwijfeld gaat de zaakwaarnemer van Olij deze week ook nog even met Alex Kroes praten. PSV en Feyenoord kunnen eenvoudig het door Sparta gevraagde bedrag neerleggen. Ajax zou Gorter in de strijd kunnen gooien, op zich een interessante keeper voor Sparta. Bij PSV (en Ajax) zou Olij uitzicht hebben op het zijn van eerste keeper. Op Zuid mag hij de bank warm houden. Keuzes, geruchten. Het wordt al met al een interessante week voor onze club, want de kans dat Verschueren vertrekt is ook nog altijd aanwezig.
Goede start
Lauritsen en Olij lieten zich niet van de wijs brengen en kwamen uitstekend voor de dag in de ploeg die het zonder Teo Quintero moest doen. Hij raakte geblesseerd tegen Twente en trainde al sinds woensdag niet meer met de groep mee. Meissen was zijn vervanger en gezegd moet worden dat Meissen een uitstekend optreden had. Ook De Guzman ontbrak nog steeds vanwege een blessure.
Feyenoord had meer balbezit, maar deed er weinig mee. Sparta was de meer gevaarlijke ploeg op het veld. De heel de wedstrijd zeer actieve Lauritsen kopte als vroeg in de wedstrijd, na een prima voorzet van de wederom goed spelende Reith, de bal op de lat. Feyenoord zette er wat speldenprikjes tegenover en stichtte met een een kopbal van Hancko na een kwartier wel echt wat gevaar. Maar al met al had onze club het verdedigend uitstekend voor elkaar. De linies werden kort op elkaar gehouden en op het middenveld speelde Baas -net als tegen Twente- als een echte baas. Een goede zaak voor alle Spartanen, extra leuk voor zijn Spartaanse familieden. Voor Metinho wordt het lastig om zijn basisplek snel terug te veroveren, zoveel is wel duidelijk.
Geweldige goal Neghli, Wellenreuther ontsnapt aan rood
In die 34e minuut had Nick Olij een geweldige pass in de richting van Arno Verschueren die diep ging. Wellenreuther ging ver zijn doel uit, kopte de bal, maar gaf Verschueren daarbij ook een beuk in de rug. Zo iemand omver kegelen is nou eenmaal een overtreding, of je de bal raakt of niet. Sterker, een doorgebroken speler in de rug springen die anders alleen op het doel zou zijn afgegaan, zou direct zijn als een verdediger het zou doen. Wellenreuther ontsnapte eraan en dat had misschien ook te maken met de voordeelregel die toegepast werd, wat vervolgens leidde tot een goal. Via het hoofd van de Feyenoord goalie kwam de bal namelijk bij Lauritsen, die met veel overzicht de bal in de voeten van Neghli kopte. Neghli op zijn beurt schoot de bal op werkelijk geweldige wijze van ver in het lege doel. Wat een heerlijke goal! Het Kasteel ontplofte.
Sparta bleef geconcentreerd voetballen en de 2-0 leek eerder in de lucht te hangen dan de 1-1. Feyenoord hield meer balbezit, maar deed er weinig mee. Onze club stichtte via Nassoh en nogmaals Neghli meer gevaar, maar de rust werd bereikt met een 1-0 voorsprong voor Rotterdams mooiste.
Feyenoord scoort uit het niets
Ook in de het begin van de tweede helft had Sparta de zaken uitstekend voor elkaar. Feyenoord had opnieuw meer balbezit, probeerde Sparta vlak na rust nog wel te overrompelen, maar deze zuidelijke energie was van korte duur. Na een minuut of 5 na rust oogde de nummer 2 van het vorige seizoen alweer behoorlijk machteloos. Nassoh en Verschueren waren daarentegen dreigend voor Sparta en Lauritsen was zelfs echt dichtbij de 2-0. Het was mooi om te zien dat onze club geen enkel ontzag toonde en op de tribune kreeg je als Spartaan steeds meer het gevoel dat er een driepunter te halen was in deze derby. Onze club stond voor, kreeg de beste kansen en leek controle te hebben over de wedstrijd. Helaas ging Verschueren na een uur in de fout. Hij dekte Timber compleet aan de verkeerde kant. Iets wat we Verschueren toch zelden zien doen, balen dat het juist nu gebeurde tegen Feyenoord. Timber maakte de goal en zo viel eigenlijk uit het niets de 1-1.
Een periode waarin van alles gebeurde
Vlak na de 1-1 kreeg Zerrouki volkomen terecht zijn tweede gele kaart. Feyenoord moest met 10 man verder. Feyenoord leek hierdoor een schepje er bovenop te gooien, terwijl Sparta het juist steeds lastiger kreeg. De rust in het Spartaanse spel verdween en er leek geen gedachte te zijn hoe de vrije man te vinden en zo de man meer situatie optimaal uit te buiten. Sparta werd slordiger aan de bal en er ontstonden ruimtes voor Feyenoord. Alex Bos gaf zelfs een pingel aan Feyenoord toen Eerdhuijzen Paixao onreglementair afstopte. De scheidsrechter was zo bezig met of de overtreding binnen of buiten het strafschopgebied begaan was, dat hij vergat de verder uitstekend spelende Eerdhuijzen zijn tweede gele kaart te geven. Ditmaal een gelukje voor onze club. De VAR constateerde dat Bos geen gelijk had, waardoor de pingel werd omgezet in een vrije trap. Een terechte beslissing die op Het Kasteel gevierd werd als een doelpunt. Het was een fase van de wedstrijd zoals ze er behoren te zijn in echte, lekkere derby’s.
Teleurstellende eindfase
Sparta kreeg tegen 10 Feyenoorders de boel eigenlijk nooit meer echt lekker op de rails. Brym, Mito en Oufkir werden als frisse aanvallende krachten gebracht. Rijsdijk gaf hiermee wel het signaal dat een overwinning tot de mogelijkheden behoorde, maar het team kon dat niet meer waarmaken. Het goede gevoel van het eerste uur was er niet meer en tegen 10 man wist onze club ook geen kansen meer te creëeren. Feyenoord stichtte met Stengs en diep in blessuretijd bijna met Hancko nog wel wat gevaar, maar gelukkig kwam ook Feyenoord nooit echt dichtbij een tweede goal.
Mooi punt, toch teleurstelling
Rotterdam-Zuid leek flink te balen van de verloren twee punten, maar ook bij Sparta waren er weinig lachende gezichten. Vooraf had menig Spartaan getekend voor een punt. Maar de wedstrijd in grote delen zo onder controle hebben, een goal wat makkelijk weggeven en vervolgens juist minder goed voor de dag komen als de tegenstander met 10 man komt te spelen. Hier had qua resultaat gewoon meer ingezeten. Objectief gezien was de 1-1 echter een terechte uitslag. En ondanks de lichte teleurstelling mag het goede gevoel overheersen dat Sparta er een echte derby van wist te maken en dat na Twente-uit, nu ook tegen Feyenoord een volkomen terecht punt werd behaald. Het derde gelijkspel op rij. Nog ongeslagen dit seizoen. Zaterdag gaan we op bezoek bij Willem II. Een mooi duel om de eerste overwinning binnen te gaan slepen!
Spelers die voor Sparta in actie kwamen: Nick Olij, Boyd Reith, Rick Meissen, Mike Eerdhuijzen, Djevencio van der Kust, Julian Baas (90. Ayoub Oufkir), Camiel Neghli (81. Shunsuke Mito), Pelle Clement (65. Joshua Kitolano), Arno Verschueren (81. Metinho), Tobias Lauritsen, Mohamed Nassoh (90. Charles-Andreas Brym)