Voetbaltrainer Cor Pot signeert in Boekhandel Snoek

Cor Pot komt zijn levensverhaal signeren op zaterdag 1 december , 12.00 uur


Mooie Cor
vertelt het complete levensverhaal van een kleurrijk man, die geen moeite doet om zijn imago van levensgenieter te verbloemen.

Ook op pensioengerechtigde leeftijd is Cor Pot immers nog altijd Mooie Cor, de bijnaam die hij midden jaren zeventig krijgt wanneer hij bij zijn club Excelsior na elke training met een föhn voor de spiegel staat.

Cor Pot (1951) neemt je in dit boek mee op een reis door zijn loopbaan en vertelt over het prille begin bij Sparta, waar hij zijn ogen uitkijkt tussen de playboys die hem meenemen naar de meest spannende nachtclubs, hoe hij als jonge twintiger model wordt en hij de media in zijn voordeel weet te bespelen.

Als trainer blijven hem de cultuurshock in Egypte en de bedreigingen van de Ultra’s van Dynamo Dresden bij en wordt hij bondscoach van Jong Oranje.

En dan zijn er natuurlijk de ervaringen met Dick Advocaat. Vlak na de scheiding van zijn vrouw, die voor Cor nog altijd het dieptepunt in zijn leven is, vertrekt hij met Advocaat naar Sint-Petersburg waar ze trainer en assistent-trainer van Zenit worden.

Hij geniet van zijn nieuwe status als vrij man en na een relatief bescheiden loopbaan werkt hij ineens met Advocaat in de top van het voetbal.

Tussen de twee tegenpolen groeit er bovendien een echte vriendschap.

De levensgenieter versus het toonbeeld van discipline: ze blijken al gauw een gouden combinatie te vormen.

“Mijn vader kwam uit Crooswijk. M’n moeder kwam uit Kralingen. Maar ik ben, als enig kind, opgegroeid in Overschie, waar ik altijd buiten aan het voetballen was. M’n vader was heel gedisciplineerd. Hij eiste vanaf het moment dat ik een Sparta-talent was, dat ik leefde als een topsporter. Daar heb ik me altijd goed aan gehouden, maar als ik dan weleens te laat thuiskwam, was hij heel boos.’ “


Auteur Mayke Wijnen is freelance sportjournaliste voor onder meer Voetbal International en Sport/Voetbalmagazine (BE).


Daarnaast is zij met Mijn Wereld schrijfster van levensverhalen.


Dit boek gaat over Bok de Korver, Cas Ruffelse, Piet van der Wolk en al die andere spelers en betrokkenen. Veel research heeft prachtig materiaal opgeleverd. Alleen al de gevonden foto’s van Bok de Korver als soldaat in Leerdam, waar hij door het leger was gestationeerd (gedwongen, niet uit vrije wil) zijn zo mooi! Als het Sparta van nu ook maar een beetje de onverzettelijkheid heeft van het Sparta van toen komt het helemaal goed met ons.

KAMPIOENEN ’14-’18

Voetbal in neutraal Nederland

Voor fans van Sparta, Willem II, Go Ahead en Ajax én alle andere sportliefhebbers met historische belangstelling

Nederland bleef neutraal tussen 1914 en 1918, maar de ‘Grote Oorlog’ was op talloze manieren voelbaar in de Nederlandse samenleving. De maatschappij veranderde bliksemsnel.

Het Nederlandse voetbal weerspiegelde de oorlog in het klein. Van de mobilisatie van het leger tot de ‘staat van beleg’ in het zuiden van het land. Van Belgische oorlogsvluchtelingen tot geïnterneerde militairen van de oorlogvoerende landen.

Het voetbal kreeg ermee te maken: er werd een noodcompetitie ingesteld omdat clubs spelers moesten afstaan aan het leger en dus geen representatieve elftallen konden opstellen.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog ging het Nederlandse landskampioenschap naar vier clubs die nog altijd actief zijn in het betaald voetbal: de Nederlandse
Traditionsvereine Sparta (1915), Willem II (1916), Go-Ahead (1917) en Ajax (1918). Ze symboliseren samen de ontwikkeling die het Nederlandse voetbal in deze periode doormaakte.

Het deftige Sparta bouwde het eerste moderne clubstadion. Willem II haalde de landstitel voor het eerst naar het zuiden. Go-Ahead was de eerste arbeidersclub die de landstitel greep, met een geïnterneerde Engelsman als sterspeler. Een andere Engelse oorlogsvluchteling, Jack Reynolds, maakte van Ajax een topclub, terwijl een gevluchte Belg het een clublied componeerde.

Anton Slotboom (Sparta), Roger Rossmeisl (Willem II), Herman Starink (Go-Ahead) en Menno Pot (Ajax) reconstrueren het verhaal van de ‘oorlogslandstitel’ die hun club veroverde en schetsen zo een beeld van een Nederlandse volkssport in ontwikkeling, in de schaduw van de oorlog.


Beide boeken kunnen gekocht worden bij Boekhandel Snoek aan de Meent (support your local shop!)

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties