Affiche Willem II

Sparta heeft zijn eerste wedstrijd in de competitie van 2024/2025 gewonnen. Na de 0-1 vlak na rust door Pelle Clement dacht Sparta de wedstrijd zakelijk uit te spelen. Toen de 0-2 van Meissen door buitenspel werd afgekeurd, kwam Willem II door Sandra toch weer terug in de wedstrijd. In de laatste minuten maakte Neghli met een prachtige punter in de bovenhoek (wat een gevoel!) de 1-2.

Vooraf was deze laatste wedstrijd op de zaterdag op de laatste dag van augustus 2024 een smakelijk dessert. Mike Snoei keuvelde vooraf in het Koninklijke stadion, waar de Kingside dit keer leeg bleef, over de makkelijke inpassing van Baas, Reith en Nassoh in het basiselftal. ‘Sparta heeft daar oog voor.’ Toen Rijsdijk er vooraf ook naar gevraagd werd, reageerde die terecht dat dat gewoon prima spelers zijn. Toen ook trainer Peter Maes vooraf nog even zijn heerlijk Vlaamse tongval ten gehore liet kon de wedstrijd beginnen. Je zou toch denken dat die Maes met zijn voorkeur voor Belgische spelers een Westmalle op de tap van het spelershome van Willem II heeft laten installeren, met niet ver daar vanaf een heerlijk frituur. Belgen blijven Belgen.

De wedstrijd dan. De 150e in de eredivisie voor Pelle Clement. 1896-1888. De twee oudste profclubs tegen elkaar. 3-5-2 tegen 4-3-3. Met sluipschutter Leo Alkemade aan de kant van Willem II. Sparta-supporters achter een visnet en in een tergend uitvak. De gele kaart (die bij aanvang werd getoond) tegen de gemeente Tilburg en de driehoek. Opdonderen met die fratsen en uitsupporters pesten. NAC gaf in het SC Heerenveen-stadion een goed voorbeeld van verzet.

Snuffelen, lichtelijk toucheren, aftasten. Het eerste half uur gebeurt er geen kut

De wedstrijd dan. We zitten al in de 7e minuut, maar er gebeurt nog niets noemenswaardig. Ja, het biermerk Bud is kut. Ergens op het veld loopt Nassoh zich vast. Het is afwachtend, aftastend en avontuur-arm. Dat kan misschien lekker zijn: elkaar eerst aftasten. Beetje voorspel. Snuffelen, lichtelijk toucheren, elkaar ruiken, voelen, toch niet doen, toch wel. Handje hier, geen strafschop daar. Kopballetje Lauritsen, even bijten van Bosch. Kaartje. Overvolle as.

Het is na rust Sparta dat het initiatief pakt

De wedstrijd. We zitten al in de dertigste minuut. Willem II draait de duimschroeven aan. Olij moeten laten zien waarom hij terecht definitief in Oranje zit. Goede reddingen. Broodnodig. Het laatste kwartier in de eerste helft is Olij de uitblinker. Ruststand: 0-0. Zo doods de eerste helft, zo levendig de tweede. Een paar minuten bezig pikt Clement de bal op, speelt af op Nassoh, die op avontuur gaat in de zestien meter. De bal belandt per ongeluk via een verdediger bij de meegelopen Clement die hard binnenschiet met links. 0-1. Niet veel later een inzet van Verschueren. Het is Sparta met het initiatief.

Een overwinning voor de mensheid. Scheidsrechter overruled de VAR.

Dan begin 60e minuut. Neghli is aan zijn hoofd geraakt. Vrije trap Sparta. Baas die hem neemt. Eerdhuijzen geeft strak en laag voor. Meissen loopt hem binnen. Buitenspel? De scheidsrechter laat het aan de VAR. Van de Kerkhof heeft veel tijd nodig. AI doet zijn werk, uitvoerig, maar weet het niet. De beslissing wordt terug bij de scheidsrechter gelegd. Die kijken op beeld. Weet het ook niet. Hij gaat zelf beslissen. Bij de vrije trap stond Eerdhuijzen al buitenspel, is de uitkomst. Maar is dit niet, platgeslagen, een overwinning voor de mensheid. AI is niets zonder menselijke inbreng en correctie. Of hebben we die strijd sinds dat DeepBlue van Kasparov bij het schaken won, al verloren. Enfin. Geen 0-2.

Eerbetoon aan Jack Kriek in 71e minuut.

Dan de 71e minuut. De leeftijd waarop onze stadionspeaker Jack Kriek overleden is. Een spandoek uitgerold. Applaus. De Sparta-marsch. Kippenvel. Klasse. De eerste thuiswedstrijd wordt Jack ook nog uitvoerig herdacht. Dit is al mooi en waardig.

Gaan we dan Europa in?

De wedstrijd. Sparta wil gecontroleerd en volwassen de wedstrijd uitvoetballen. De Guzman, als een pater familias op de bank, pakt vanwege commentaar (na een schandalige overtreding op Clement in het veld) een gele kaart. Zonder een minuut te spelen. Best bijzonder. Zoals het ook bijzonder is dat Sparta vorig seizoen in alle uitwedstrijden tegen promovendi de overwinning pakte, maar thuis van alle drie verloor. Laten we dit seizoen ook van Willem II thuis winnen. Gaan we dan Europa in?

Bokila erin. Het zal toch weer niet?

Dan de 83e minuut. Verschueren eruit, Kitolano erin. Bij de kruidenzeikers: Bosch eruit, Bokila erin. Een oud-Spartaan. Zou het dan weer? Bokila maakt oorlog. We krijgen corners tegen. De bal belandt bij Cisse Sandra die via Eerdhuijzen van dichtbij binnenschiet. Olij toch kansloos. Dan de 88e minuut. Gaan we echt 34 keer gelijkspelen? Niet als het aan Neghli ligt. Hij krijgt de bal van Baas, draait weg en punter de bal met vele gevoel, op intuïtie, in de bovenhoek. Weer een juweel van een goal. Niet zo mooi als tegen Zuid, maar toch. Een overwinning waard.

Technische staf is onderlinge communicatie kwijt. Verbeterpuntje.

Dan de extra tijd. Zeven minuten lang. Billenknijpen. Het voorspel is eindspel geworden. Billen loslaten en weer knijpen. Best wel geil. We gaan over Feyenoord en Ajax qua punten heen. Toch consternatie vlak voor de uitbarsting. Marvin Young, centrale verdediger mag erin. Maar voor wie? Meissen? Booy, Boukhari en een hard schreeuwende Rijsdijk zijn de onderlinge communicatie kwijt. Verbeterpuntje, technische staf. Dit oogde zo voor de camera’s wat amateuristisch. En Sparta: winst! Welterusten. Wablief? Wij nemen nog een Westmalle. En proosten op de eerste overwinning.