Het is duidelijk. Twente is gedegradeerd. Roda wordt 16e. En Sparta zal eindigen als 17e. Na de nederlaag in de Kuip kunnen we ons dus gaan opmaken voor de nacompetitie play-offs.

De derby die maar nooit een derby wilde worden

In de derby tegen Feyenoord zat er zeker in de eerste helft meer in voor Sparta. De wedstrijd begon met een mooie en terechte minuut stilte voor Henk Schouten. Het vak met Sparta-supporters probeerde de club daarin prima te ondersteunen, door vocaal behoorlijk aanwezig te zijn. Het Feyenoord-publiek bleef stil. Het is een beeld dat we wel vaker zien in de Kuip. Natuurlijk kan het daar spoken tijdens belangrijke wedstrijden, maar als de spanning er even niet op staat, kan het er ook doodstil zijn. Misschien wel logisch, want er stond voor Feyenoord niets meer op het spel, maar aan de andere kant: de bekerwinst vieren met je ploeg, de laatste wedstrijd van het seizoen, het mogelijke afscheid van Robin van Persie; er waren te bedenken om er nog een keertje achter te gaan staan. Het de laatste jaren toch enigszins verwende Feyenoord-publiek kon het niet meer opbrengen. Dat gebeurde niet en zo ontstond er een aparte derby-sfeer. Van Feyenoord-zijde was er geen sfeer en aan Sparta-zijde werd er met net zoveel belangstelling gekeken naar Vitesse – Twente (een gejuich steeg op in het uitvak toen Vitesse de 1-0 maakte) als naar Feyenoord – Sparta. Vanaf minuut 1 keken we dan ook naar een derby, die op het veld en op de tribunes maar nooit echt een derby wilde worden.

Sparta te weinig effectief voorin

Ook zo’n teken aan de wand dat het geen derby met het mes op de keel was. Advocaat gaf Van Moorsel en Chabot rust, met het oog op Heracles-thuis (voor het geval die wedstrijd beslissend moest zijn). Feyenoord speelde met 3 wijzigingen in de basis ten opzichte van de bekerfinale. Feyenoord gaf de wedstrijd niet weg; ten slotte won Feyenoord uiteindelijk ook. En dat Feyenoord nog wel wat wilde laten zien bleek ook na de mooie goal van Jorgensen op schitterend aangeven van Van Persie. Deze goal werd echter volkomen ten onrechte afgekeurd buitenspel; dat het dus niet was.

Maar deze goal van Feyenoord kon niet verbloemen dat de Zuiderlingen de scherpte niet konden opbrengen en/of het bekerfeest nog in de benen hadden. Met name het aanvallende deel van de Spartaanse ploeg kon hier regelmatig van profiteren. Duarte groeide uit tot beste Spartaan van het veld en het is inmiddels wel duidelijk dat hij in de play-offs een basisplaats zal gaan krijgen. Mühren zocht aanvallend de ruimte op en Friday was in de eerste helft goed aanspeelbaar. Achterin gaf Sparta regelmatig ruimte weg. Op het middenveld bleek een speler als Sanusi het opnieuw moeilijk te hebben op dit niveau. Laten we hopen dat hij in de play-offs weer zijn ‘kampioensvorm’ terug vindt. Dat moet lukken tegen mindere ploegen. Zelfs tegen een Feyenoord dat ‘op 70 % speelde’ ging het allemaal te snel voor hem. En zo stond er aan beiden zijden veel ruimte.

Sparta had in delen van de eerste helft het beste van het spel en kreeg ook de beste kansen. Duarte, Mühren en Verhaar kregen opgelegde kansen, die mis gingen. Pijnlijk, want in de Kuip krijg je niet vaak zulke grote kansen, dan moet er eentje in. Friday maakte uiteindelijk wel een heerlijke goal. Op prachtige wijze krulde hij de bal in de verre hoek. Vlak daarna gaf Sparta weer een prachtige kans weg aan Van Persie, die met rechts naast knalde. Waar Sparta verzuimde een tweede goal te maken, kopte de compleet vrijstaande Berghuis in de laatste seconde van de eerste helft uiteindelijk de 1-1 binnen.

Na rust Feyenoord te sterk

Je krijgt tegen Feyenoord natuurlijk geen 90 minuten lang vrij spel. En als je dan niet met 0-2, maar met 1-1 de rust in gaat weet je dat je het in de Kuip moeilijk krijgt. Na rust zakte Sparta terug en deed Feyenoord er een klein schepje bovenop. Dat was direct een schepje teveel. Tegen een Feyenoord dat ‘speelde op 70 %’ ging het in de eerste helft prima. Tegen een Feyenoord dat ‘speelde op 75 %’ bleek Sparta direct de mindere partij. Het was wachten op de 2-1, die ook viel, door een eigen doelpunt van Holst. Sparta kreeg daarna nog een goede kans op 2-2. Vier Spartanen renden op de goal van Bijlow af, maar speelden de uitgelezen kans op 2-2 wel heel erg slecht uit.

Ondertussen in Arnhem, Venlo en Breda….

Ondertussen werd op de andere velden wel duidelijk hoe de kaarten geschud zouden gaan worden. NAC stond ruim voor en Sparta zou NAC daarom nooit meer kunnen inhalen. Roda was aan de winnende hand in Venlo en Twente stevende op degradatie af. Hoewel Feyenoord – Sparta nog in volle gang was, was het dus definitief dat ‘we’ moesten gaan deelnemen aan de nacompetitie play-offs. Het leidde tot een nog luchtigere sfeer op de tribunes. Een deel van het uitvak (net als een deel van het Feyenoord publiek) hefde wat liederen aan met leedvermaak richting Tukkerland. Een groter deel van het uitvak vond dat maar niets; leedvermaak terwijl je zelf nog kan degraderen en wetende hoeveel ellende degradatie kan opleveren vonden velen dan weer niet echt gepast. Kortom: het uitvak was niet vol meer bezig met de derby. Toch was er nog wel een klein resultaat haalbaar voor Sparta. Als Sparta een punt zou halen, dan zou Roda in theorie nog ingehaald kunnen worden. En een 16e plek biedt op papier toch een wat makkelijkere positie dan een 17e plek. Daarnaast is niet verliezen van Feyenoord in de Kuip natuurlijk altijd lekker. Maar nadat Berghuis zijn tweede van de avond maakte en de 3-1 op de borden stond was zelfs dat perspectief vervlogen.

Niet met de sterkste opstelling tegen Heracles

Sparta verloor de wat aparte derby met 3-1 en eindigt op een 17e plek. Dat is minder dat de grootste optimisten gehoopt hadden, maar het is meer dan velen van ons enkele weken gevreesd hadden. Een paar weken geleden leek onze club ten slotte nog af te stevenen op een 18e plaats. Nu hebben we alles nog in eigen hand.

Voordat de play-offs begin staat zondag 6 mei eerst nog Sparta – Heracles op het programma. Dit zal een apart potje worden. Advocaat toonde tegen Vitesse en Feyenoord al aan soms spelers bewust te sparen in potjes die er nog wel toe doen. In een wedstrijd die er niet meer toe doet, zal hij dat zeker ook doen. Spelers die makkelijk tegen een schorsing kunnen oplopen, maar moeilijk 2 wedstrijden in een week kunnen spelen of spelers die zoveel mee hebben gedaan, kunnen weleens wat rust gegeven worden. Spelers als Chabot, Verhaar en Van Moorsel zullen daarom tegen Heracles misschien wel op de bank beginnen. Maar de kans bestaat dat dat ook zal gelden voor spelers als Sanusi, Holst, Floranus, Fischer en / of Huth. Zondag 6 mei dus nog maar eens een wedstrijd die helemaal nergens meer om gaat. Daarna gaat het knallen in de nacompetitie play-offs.

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties