Voetbalblog In de Hekken maakt een serie over fansites. Deze keer was de eer aan jullie aller ITWM. Uiteraard ging het over chocomel, reïncarnatie, postduiven, raspatat en Café De Toeter. Opmerkelijk genoeg kwam ook Sparta kwam aan bod.


In de Hekken sprak met Sparta Fanzine ITWM

ITWM, oftewel “In The Winning Mood”, is de Sparta Fanzine sinds 1992. Vanaf het begin hanteren ze graag een kritische insteek, met als hoofddoel dat de site er is voor supporters gemaakt door supporters. Tot aan 2006 werden de papieren Fanzine’s naar Engels voorbeeld verkocht voorafgaand aan thuiswedstrijden. Na 2006 is het digitale content overgebleven. .

In de rijke historie van hun club Sparta Rotterdam zijn er zowel veel hoogte- als dieptepunten. Ondanks de mindere resultaten van de afgelopen jaren zijn de supporters trots op hun club. Sparta Rotterdam is namelijk een club met supporters uit alle lagen van de bevolking, die er is voor jong en oud. We spraken ITWM over hun oprichting, de kritische benadering richting de club, hun tofste awaydays en hun mooiste moment bij de club.

Stel jullie zelf even voor:

Sparta Fanzine ITWM. Die laatste vier letters staan voor In The Winning Mood. Een ongelukkig gekozen naam als je kijkt naar de prestaties van onze favoriete club. Je zou denken dat de oprichter van het blad strontlazarus was toen hij de naam bedacht, maar apart genoeg drinkt hij geen alcohol en is chocomel zijn favoriete drank. De site wordt nu bijgehouden door 8 trouwe Spartanen, die allen het gerstenat verkiezen boven gebruinde melk.

Hoelang bestaan jullie al?

Ruim 25 jaar. In 1992 zijn we begonnen met het brengen van onafhankelijk supportersnieuws over Sparta. Dit gebeurde in een papieren fanzine naar Engels voorbeeld, dat bij elke thuiswedstrijd door supporters bij de ingangen van Het Kasteel werd verkocht aan mede-supporters. In 2001 zijn we digitaal gegaan met onze website. Het papieren fanzine hebben we tot 2006 verkocht. Daarna bleef alleen de website over, al hebben we nog wel twee supportersboeken uitgebracht.


Waarom zijn jullie met de site begonnen?

Als papieren fanzine zijn we begonnen in de jaren ’90 toen Sparta een club was, die in verval begon te raken. In plaats van in de subtop te spelen moesten de supporters het – door chronisch geldgebrek, mismanagement en verval in de wijk Spangen – doen met voetbal in de middenmoot of in de staart van de eredivisie. Tel daarbij op dat er op dat moment een nogal ouderwets en hautain bestuur de lakens uitdeelde op Het Kasteel en de supporter niet echt serieus genomen werd. Dat was voor de kritische Sparta supporter de ideale voedingsbodem om een eigen blad op te starten. In die jaren deed het fanzine nogal wat stof op waaien omdat de bestuurders van de club maar moeilijk om konden gaan met de kritische noot, die in de tijd nogal eens ongenuanceerd gekraakt kon worden.

De ITWM website was eigenlijk een logisch gevolg op de moderne ontwikkelingen. Als postduiven populair waren geworden, waren we waarschijnlijk Spartaanse stukken de wereld over gaan sturen per vliegende vogel. Maar de duiven werden verslagen door het wereldwijdeweb. Uiteindelijk hebben we de keuze gemaakt om volledig digitaal te gaan.

Hoe benaderen jullie de club? Kritisch? Puur voor het nieuws etc.?

Van oudsher hebben we een behoorlijke kritische insteek. In het vluchtige internet van nu zijn het nieuws, voorbeschouwingen en wedstrijdverslagen de hoofdmoot van de site geworden. Maar met enige regelmaat plaatsen we redactionele meningen, trainingsverslagen of zenden supporters columns in. Hoofddoel blijft daarbij dat we er voor supporters zijn en dat de site door supporters gemaakt wordt.

Doen jullie buiten de site om dingen voor de club?

Vanuit ITWM ondersteunen we met name de supporters. We dragen eens wat bij aan sfeer verhogende attributen of organiseren een ouderwets gezellig busreisje naar uitwedstrijden. Enkele Spartanen die helpen ITWM in de lucht te houden zitten ook in het bestuur van de supportersvereniging en we ondersteunen de jeugdopleiding wat. Maar vooral zijn we gewoon fanatieke supporters die veel uit- en thuiswedstrijden bezoeken.

Onderhouden jullie contact met de club en/of spelers van de club?

Er is geen regulier of frequent overleg met ons. Wel onderhouden we contacten met de directie, bestuurders en medewerkers van de club, alsmede het bestuur van de supportersvereniging. Sparta is weliswaar een icoon en briljant in het Nederlandse voetbal, maar ook een wereld waar men elkaar kent.

We hebben voor ons fanzine en onze website wel veel met prominente Spartanen gesproken. Op ITWM.nl hadden we een soort talkshow die we in een kelder in de Rotterdamse wijk Overschie opnamen. Door een luik moest je afdalen in deze ietwat bedompte en vochtige, maar zeker sfeervolle man-cave van een fanatiek Spartaan. Aan een pokertafel werd bijvoorbeeld de toenmalig ex-directeur van Sparta, Wiljan Vloet, behoorlijk doorgezaagd over het veiligheidsbeleid. Had die de ballen verstand van natuurlijk.

Ook Henk ten Cate (die nog niet wist dat luttele maanden later bij Sparta trainer werd), Hugo Borst, David Loggie, Glenn Helder, David Mendes da Silva en Sjaak Polak waren mannen die op een steenworp afstand van de A13 plaats namen in de talkshow die spreekwoordelijk “De Kelder van het Betaalde Voetbal” heette.

In welk vak zitten jullie bij je club?

De actieve redactieleden zitten op de diverse tribunes van ons stadion. Het merendeel zit echter op de Denis Neville tribune. Dat is de tribune achter het doel waar de wat meer fanatieke supporters huisvesten.


Mooiste moment met de club?

Gelukkig hebben we een grote historie waar we uit kunnen putten. Dit jaar bestaat Sparta al weer 130 jaar! Het ene redactielid, dat gelooft in reïncarnatie, vindt nog steeds de kampioenschappen met Bok de Korver uit zijn vorige leven het meest geweldige dat hij ooit heeft meegemaakt. Voor de jongere redactieleden is het kampioenschap van de eerste divisie het mooiste. Voor de wat oudere redactieleden het meedoen in Europa, HSV-uit bijvoorbeeld is voor hen onvergetelijk.

Wat vinden jullie de tofste awayday?

Daar waar je lekker ongestoord naar toe kan gaan. Zonder dat je je leven onzeker bent door het toedoen van hooligans van de tegenpartij en zonder dat je te maken hebt met achterlijke regelgeving van mensen die denken te weten hoe onze veiligheid geregeld moet worden. Laten we even met zijn allen wat normaler doen; elke awayday zou een feest moeten zijn. Er zijn clubs waar je steeds normaler ontvangen wordt. NAC, Groningen, Heracles, zijn zomaar drie clubs die bij het ontvangen van ons Spartanen opvielen als zeer gastvrij.

En als jullie kijken naar awaydays, die jullie voor altijd blijven herinneren?

Tja, en als we dan kijken naar al die mooie momenten die achter ons leggen hebben we een heel arsenaal om uit te putten:

De uitwedstrijden tegen Volendam bijvoorbeeld waar veel Sparta supporters bij gebrek aan Europees voetbal een lang weekend in Hotel Spaander boekten. Wij blij en Volendam blij: de bieromzet in de plaatselijke horeca werd bij zulke weekendjes naar recordhoogtes gestuwd! Op de wedstrijddag kwamen er dan nog eens honderden Spartanen bij die de hele Dijk schitterend rood-wit wisten te kleuren. Echt een voetbalfeest zoals het moet zijn!

Verder hebben we in de krochten van de eerste divisie toch ook wel mooie dingen mee mogen maken. Café de Toeter in Veendam was ook zo’n kroeg waar we vol genoegen aan terug denken. Overigens doodzonde dat de KNVB zo’n mooie streekclub niet wat meer tegemoet is gekomen en er geen betaald voetbal meer gespeeld wordt op De Langeleegte. Wij gingen er, soms in 9-persoonsbusjes, graag naar toe! Zo’n wedstrijd werd door de KNVB uiteraard gepland op een maandagavond om 20:00 uur en na de nodige pilzen in Café de Toeter, een raspatat bij Arend’s Place kregen we dan uiteraard een waardeloze wedstrijd door onze Rood-Witte helden voorgeschoteld. En dan die 300 kilometer weer terug…melancholisch!

Maar in zijn algemeenheid zijn de stadsderby’s tegen Excelsior en Feyenoord misschien wel het meest mooi. Weken van te voren uitverkocht en zo ontzettend lekker als je die wedstrijden wint. Helaas een utopie want Sparta wint nagenoeg nooit een derby op vreemd terrein. Laten we het erop houden dat Feyenoord-uit in potentie de mooiste awayday kan zijn.

Een foto van jullie supporters die iedereen moet hebben gezien:

Dit is een foto waar Sparta op dit moment voor staat. Een club met supporters uit alle lagen van de bevolking, die er is voor jong en oud. Tegenwoordig moet je er tijdig bij zijn om een kaartje te kopen voor een thuiswedstrijd omdat bijna elke wedstrijd uitverkocht raakt. Wat een schril contrast met weleer, toen we nog goed voetbal speelden, maar er geen hond wilde komen kijken. Kijk die torentjes van dat unieke Kasteel dan? Heeft niemand, een reden des te meer waarom je zo verliefd kan worden op de oude Dame van het Nederlandse voetbal!


Wat willen jullie verder nog kwijt?

Wij zijn trots op het feit dat we al meer dan 25 jaar bezig zijn met het brengen van allerlei soorten nieuws, meningen en opinie over onze club. Het zou mooi zijn als meer jonge supporters de fanzine cultuur in Nederland voortzetten. Voetbal is veel meer dan prestaties alleen.

Waarop kunnen de lezers jullie volgen?

Uiteraard via onze website, maar ook via Twitter en Facebook.

Welke fansite wordt hierna aan het woord gesteld?

ADO Den Haag is op veel vlakken het tegenovergestelde van waar Sparta voor staat. Toch hebben veel Sparta supporters een zwak voor de club uit de residentie. We missen Het Zuiderpark; de charme die de met dikke lagen schimmel beklede pisbakken in het uitvak daar had en het plankgas de stad uit scheuren, terwijl in trainingspak geklede figuren met een mat in de nek bakstenen naar de bus smeten. De Chinezen hebben ADO ook al niet veel leuker gemaakt. Maar het blijft toch een unieke club. Mede dankzij het enthousiasme waarmee zij hun fansite al jarenlang gestalte geven zien we ADOfans.nl graag als volgende fansite die het woord zou moeten krijgen.

Bron: In de Hekken

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties