Sparta is doorgegroeid naar een stabiele club in de middenmoot. Met de 8e begroting van het Nederlandse voetballand en met een selectie waarvan je mag verwachten dat plek 7 of 8 er wel in zit slalomt onze club door de competitie heen. Het spel maken tegen mindere tegenstanders lukt onder Jeroen Rijsdijk helaas nog veel te weinig. Vooral thuis valt het vaak tegen.

Almere is één van de meest voorname degradatiekandidaten, had tot aan de wedstrijd op Het Kasteel maar 2 punten gepakt en nog maar 2 doelpunten gescoord. Buiten de eigen stadsgrenzen had de jongste club van Nederland dit seizoen zelfs nog helemaal niet gescoord. Maar onze club hielp Almere de goede richting op. Op Het Kasteel liep het opnieuw niet zoals we vooraf hadden gehoopt.

Personele problemen en keuzes

Het stadion was uitverkocht, maar zo’n 700 mensen waren niet komen opdagen. Apart. Voor de wedstrijd en na de Sparta Marsch was er een minuut stilte voor de onlangs overleden Johan Neeskens. De op Het Kasteel aanwezige supporters zagen dat Sparta Quintero, Mito en Lauritsen mistte. Brym stond in de basis, maar Sparta had geen alternatieve spits op de bank zitten. Was Jesse Bal toevoegen aan de selectie geen logische keuze geweest? Bal stond de afgelopen week nog in de basis van Oranje Onder 19, dus staat er landelijk goed op. Maar bij Sparta krijgt hij maar weinig mogelijkheden om aan het eerste te ‘ruiken’. Dit leek toch een logisch moment om hem in de wedstrijdselectie op te nemen. Rijsdijk besloot anders. Jesse Bal mocht de hele wedstrijd met Jong Sparta meedoen. Sparta 1 had geen alternatieven voor de spitspositie.

Onze trainert koos er wel voor om Bakari en Van der Kust op de bank te zetten nadat ze interlands hadden gespeeld. Na afstemming met de inspanningsfysioloog. Een beetje moe na het reizen en zo. De vraag is alleen wel of een club als Sparta dit soort ‘moderne’ afwegingen moet maken, of gewoon lekker moet starten met de beste 11 spelers.

Opnieuw een behoudende start

Sparta begon weer eens laf aan een thuiswedstrijd. Tegen op papier mindere tegenstanders even de spreekwoordelijke kat uit de boom kijken. We kennen het principie inmiddels. Het is moeilijk om Rijsdijk hier op aan te spreken, want het is nou eenmaal de aard van het trainersbeestje. Nijkamp wist wat voor type trainer hij in huis haalde, dus daar doen we het dan ook mee. In het verleden hebben we Fraser gezien die met behoudend voetbal toch een aantal jaar ‘boven doelstelling’ presteerde (voordat het mis ging). Rijsdijk heeft vaak dezelfde insteek. Vorig jaar presteerde Rijsdijk er ‘op doelstelling’ mee – en werd er aan het einde van het seizoen weliswaar nog een paar wedstrijden leuk gevoetbald ook. Maar nu zijn we weer terug bij af. Het voetbal is verre van leuk en onze club bivakkeert ergens in de middenmoot. Op basis van de ranglijst niet eens mega slecht, maar niemand wordt er vrolijk van. Het gat met plek 16 is bovendien nog maar een schamele drie punten. Als gewone supporter verwacht je, met name in thuiswedstrijden, toch iets meer kijkgenot. Als resultaat dan ook nog eens uitblijft, dan wordt het gemor luider.

Kansen en goals voor Almere

Probleem tegen Almere was niet alleen dat Sparta behoudend aan de wedstrijd begon, maar achterin ook nog eens open huis hield. Almere heeft een matig elftal, maar startte fel en enthousiast. Binnen 5 minuten kregen de bezoekers al drie kansen. Het schot van Thom Haye ging nog ruim over, maar de aanval die aan het schot vooraf ging was prima. Het bleek geen waarschuwing voor het slap gestarte Sparta. Thomas Robinet kreeg niet veel later een uitstekende kans, maar hij maaide met zijn rechterbeen over de bal heen. Het zag er wat kolderiek uit, maar voordat we erom konden glimlachen was er alweer de derde grote kans van Almere. Het schot eindigde gelukkig in het zijnet.

Sparta deed wat terug met een counter, maar Brym mistte oog in oog met de goed keepende Nordin Bakker.

In de 8e minuut kwam Almere dan toch volledig verdiend op voorsprong. Klein en Meissen zagen er bij deze goal (zoals eerder deze wedstrijd ook al) niet goed uit. Een ruime minuut na de 0-1 werd het nog gekker. Reith gaf de bal op Meissen. Die deed een stap achteruit en liet de bal lopen, maar Olij was intussen al naar links gestapt om ‘door te voetballen’. De bal rolde zo in het doel, waardoor Reith een eigen doelpunt op zijn naam heeft staan. Het zag er heel knullig uit. In de theorie van het ‘doorvoetballen’ ligt de schuld van deze eigen goal bij Meissen. Maar de vraag is toch ook wel waarom Sparta vlak na de 0-1 weer ‘naar achteren denkt’. En waarom zoekt Reith de ruimte niet voorin of aan de zijkanten, waar er gewoon ruimte lag. Waarom wil Reith überhaupt de bal naar Meissen spelen in het eigen strafschopgebied, terwijl Meissen door een Almere speler onder druk gezet dreigt te worden? Meissen is een mandekker die tegen de aanvallers van Feyenoord en PSV goed overeind bleef. Verdedigend kan hij wel wat. Maar in deze fase van zijn carrière wordt hij minder als hij moet meevoetballen. Dat zien we keer op keer. Rijsdijk, Olij en Reith zouden dat inmiddels ook wel mogen weten. Maar Sparta wil dan toch per se tot in het eigen strafschopgebied in het rondspelen blijven volharden. Het is niet de eerste keer dit seizoen dat het toch hachelijke situaties leidt. Ditmaal pakte het verkeerd uit.

Tweede goede kansen voor Verschueren

Almere ging nog een paar minuten na de 0-2 door met het Sparta erg lastig maken. Zo vloog een goed afstandsschot van de mannen uit de Flevopolder naast. Maar na ruim een kwartier werd Sparta dan toch wakker. Het veldspel kwam meer in evenwicht en er waren uitstekende kansen van Verschueren in de 19e en 25e minuut (na goed voorbereidend werk van Kitolano en Brym). Verschueren had er wel eentje mogen scoren, maar de hardwerkende middenvelder heeft de echte vorm dit seizoen nog niet te pakken. Er viel nog wel een Spartaanse goal die direct werd afgekeurd, omdat de bal al aardig wat centimeters over de achterlijn was toen de voorzet kwam. Sparta had de aansluitingstreffer via Verschueren zeker mogen maken, maar de voorsprong bij rust voor Almere City was niet onterecht.

Drie wissels (wat Klein moeilijk kon verkroppen)

Opvallend in de eerste helft was de driedubbele wissel. Meissen, Reith en Klein gingen naar de kant. Young, Bakari en Van der Kust kwamen erin. Het waren drie volkomen terechte wissels van Rijsdijk. Mike Klein zijn reactie was echter belachelijk. In de voorbereiding op het seizoen liet Klein zien kwaliteiten te hebben als linksback. In potentie moet hij het Van der Kust lastig kunnen maken. Maar tegen Almere kreeg hij de kans en pakte hij hem niet. Toen Klein terecht gewisseld werd, kwam hij traag naar de kant alsof we niet met 0-2 achter stonden. Niet echt een speler die met het teambelang bezig is. Hij was woedend om zijn wissel en schopte een zooi gekleurde dingen om, die vervolgens overal voor de dug-out verspreid lagen. Het zelfkritische vermogen van Klein kan nog wel een boost gebruiken. Iemand (de schrijver van dienst kon even niet zien wie – een verzorger of zo?) ruimde de zooi die Klein had gemaakt op. Beter had iemand bij Sparta dit verwende nest zelf even zijn troep laten opruimen. Waar gaat dit soort gedrag over? De vraag is of Rijsdijk dit komende week laat lopen. Als zelfs een 19-jarige niet presterend jochie je wissels niet accepteert, zich belachelijk gedraagt en niet het zelfinzicht heeft om zijn zelfgemaakte troep op te ruimen, dan heb je als trainer toch wel een probleem met je autoriteit.

Prima invalbeurt Marvin Young

Bakari en Van der Kust vielen prima in. In ieder geval deden ze het een stuk beter dan Klein en Reith, die de lat ook wel erg laag hadden gelegd. Wie zelfs opvallend goed inviel was Marvin Young. Een speler uit de eigen jeugd, die zowel verdedigend als voetballend goed voor de dag kwam. Omdat Quintero ook volgende week nog niet inzetbaar is en Eerdhuijzen geschorst zal zijn, zal Young volgende week in de basis starten. Het zal een totaal andere pot worden. Het is Heerenveen-uit en niet Almere-thuis. En in Friesland staat straks niet Eerdhuijzen, maar vermoedelijk Meissen naast hem. Het zal niet makkelijk worden, maar het optreden van Young tegen Almere gaf hoop. En uiteraard is het voor Young ook een geweldige kans om zich te bewijzen.

Slechte start 2e helft, daarna een opleving

Na de rust scherp uit de kleedkamer komen was voor dit Sparta iets teveel gevraagd. Onze club begon de tweede helft wederom slap. Almere kwam er lekker uit en schoot in de derde minuut al op de lat, waar al dan niet de vingertoppen van Olij nog tussen zaten. Het was moeilijk te zien.

Toch kwam Sparta terug in de wedstrijd. Dit gebeurde via een standaard situatie die Nourdin Boukhari ergens in Europa had ‘afgekeken’ (beter goed gejat dan slecht bedacht). Het was de enige keer dat Almere keeper Bakker er niet helemaal goed uit zag, maar Sparta voerde de verrassende variant ook wel lekker uit. Het was een moment waarop je voelde dat er meer inzat. Sparta zette door en de 2-2 viel al snel. Het was een mooie goal van Clement, waarin Brym een positieve rol speelde. Er was ook deze wedstrijd weer veel kritiek op Brym en niet geheel ten onrechte. Brym is ook geen speler die als een echte spits uit de voeten kan en bij vlagen lijkt Brym de de slappe houding van Sparta te belichamen. Maar voetballend was hij tegen Almere bij de meerderheid van de Spartaanse aanvallen betrokken.

Sparta zet niet door

De 2-2 viel al in de 55e minuut. Almere staat 17e en had net een 0-2 voorsprong weggegeven. Erop en erover dus! Maar helaas. Onze club zakte weer in. Onbegrijpelijk dat dit dan weer in de ploeg sluipt en Sparta Almere hierdoor weer hoop en vertrouwen schonk. Met een matig schot was Almere zelfs nog enigszins dreigend. In de 70e minuut was er via een snelle omschakeling -opgestart door Olij- dan toch eindelijk een prachtige kans op 3-2. De bal van Neghli ging naar Kitolano, die helaas niet wist de te scoren. Hij leek bij die sprint geblesseerd te raken. De middenvelder kon nog wel een paar minuten door, maar moest toch gewisseld worden. Metinho kwam erin. Het is te hopen dat het goed gaat met Kitolano en dat hij niet weer een tijdje uit de roulatie is.

Respect voor de stilte van De Spangenaren

Het was een tijdje na de 2-2 opvallend stil op Het Kasteel, terwijl de ploeg de volle steun wel kon gebruiken. Dit kwam omdat een supporter naar was gevallen, nabij het vak van De Spangenaren en hij geholpen werd door ‘hulpdiensten’. Een beetje vreemd als iemand zo geholpen wordt in jouw zicht, dan uit volle borst te gaan zingen. Uit respect voor deze man werd dan ook een tijdje niet gezonden. Goed ingeschat, klasse van de Spangenaren. Zo hoort het. Helaas weten wij van ITWM niet wat er precies met deze man aan de hand was en hoe het nu met deze supporter gaat. We wensen hem het allerbeste.

Genieten van Kayky, domme rode kaart Eerdhuijzen

Vanaf de 75e minuut bevond de supporter die gevallen was zich buiten het stadion. Vermoedelijk is hij naar het ziekenhuis gebracht. De supporters gingen er het laatste kwartier nog flink achter staan. In de 80e minuut viel Kayky in. Kayky da Silva Chagas eigenlijk, maar hij wordt overal simpelweg over aangeduid als ‘Kayky’. We hebben even moeten wachten op zijn debuut. Hij zal langzaam maar zeker meer minuten mogen maken, maar als die minuten zijn zoals zijn eerste optreden tegen Almere, dan kunnen we niet wachten. Wat een lekkere voetballer zeg! Hij was zelfs nog dichtbij de 3-2, wat natuurlijk een geweldig debuut was geweest. Maar de inspiratie die Kayky bracht, kwam voor Sparta te laat.

Ook met nog ruim 3 minuten blessuretijd te gaan, had Sparta nog voor de volle winst kunnen gaan. Maar dat gebeurde niet. Degene die zich wel liet gaan was Eerdhuijzen. De verdediger speelde al niet goed, maar in de extra tijd pakte hij ook nog eens een tegenstander bij de keel, in een situatie waar hij niets te zoeken had. De Almere speler reageerde overdreven en naaide Eerdhuijzen zo een rode kaart aan. Maar goed, Eerdhuijzen kan beter naar zichzelf kijken. Een ultra domme actie. Weg was de focus op de winst en daarnaast zal Sparta Eerdhuijzen ook nog eens moeten missen tegen Heerenveen – en mogelijk ook tegen Utrecht. Wedstrijden waarin Quintero er ook nog niet bij is. En zo maakte Eerdhuijzen de Spartaanse situatie nog iets minder florissant.

Rijsdijk lijkt na afloop moeite te hebben met de druk

Na afloop waren er wat supporters bij het hoofdgebouw te vinden. Het werd verder gelukkig niet dreigend en met een plek in de middenmoot is paniek ook wat overdreven. Maar de ontevredenheid onder supporters is natuurlijk breder dan dit kleine groepje. Het is ook al een flinke tijd tijd merkbaar op de tribunes, aan rood-witte keukentafels, in de kroeg en op internet. In thuiswedstrijden haalt Sparta te weinig punten en het is te vaak niet om aan te zien. Thuis tegen ploegen als Almere moet het met deze selectie allemaal flink wat beter kunnen. De chemie tussen de trainer en een deel van de selectie lijkt er niet te zijn. Intern wordt daar bij Sparta natuurlijk niet heel anders naar gekeken. En dat is lastig voor Rijsdijk, maar ach, die druk hoort nu eenmaal het leven van een eredivisie trainer. Het is aan Rijsdijk om de boel weer op de rails te krijgen. Lukt dat niet, dan vliegt hij er ongetwijfeld uit. Maar krijgt hij de boel wel weer op de rails en haalt Sparta 7 punten uit de komende 3 wedstrijden, dan lacht het leven zowel Sparta, als Jeroentje weer toe. Welkom in het opportunistische leven van het betaalde voetbal.

Maar één gratis tip voor onze trainert: geef niet meer van die belachelijke interviews na afloop. Het zal best allemaal moeilijk zijn om de druk te voelen en dan met de adrenaline in je lijf de media normaal te woord te staan. Maar tenenkrommende analyses waarin gesteld wordt dat we Almere ‘helemaal kapot’ en ‘helemaal aan gort’ speelden gaan nergens over. Rijsdijk wisselde drie spelers na 33 minuten, maar vond zijn basisopstelling prinma, net als zijn voorbereiding op de wedstrijd. Aan hem lag het niet. Ietwat meer zelfkritiek kan geen kwaad. De uitspraken van Rijsdijk tegenover ESPN en Rijnmond dat Almere de eerste de beste kans erin schoot zijn helemaal apart. Iedereen heeft kunnen zien dat Almere al drie uitstekende kansen had gehad, voordat de 0-1 viel. Een volkomen terecht afgekeurde goal van Sparta – omdat de bal al zo’n 10 centimeter over de achterlijn was toen de voorzet kwam- rekent Rijsdijk tot een 100 % kans, maar de bal op de lat van Almere negeert onze trainer dan weer vakkundig. Hij vindt dat Sparta met 2 of 3 doelpunten verschil had moeten winnen, heeft moeite om Boukhari (die de standaard situaties voorbereid) complimenten te geven als het om de 2-1 gaat en terwijl Spartanen met pijn in de ogen huiswaarts trokken laat Rijswijk weten: “het veldspel en hoe wij tot kansen komen, is best wel op orde.”

Als supporter is het prettiger als de trainer na afloop een beetje realistisch blijft.

Tegen de nummer 17 was het simpelweg een zeer tegenvallende vertoning. Dat moet beter. Komende zaterdag staat de wedstrijd tegen de huidige nummer 16 op het programma. Een uitwedstrijd. Dat biedt hoop.

Spelers die voor Sparta in actie kwamen: Nick Olij, Boyd Reith (33. Saïd Bakari), Rick Meissen (33. Marvin Young), Mike Eerdhuijzen, Mike Kleijn (33. Djevencio van der Kust), Joshua Kitolano (72. Metinho), Pelle Clement, Arno Verschueren, Camiel Neghli, Charles-Andreas Brym, Mohamed Nassoh (80. Kayky)

Abonneer
Abonneren op
415 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties