Zo worden we nooit kampioen! Weer is Sparta er dit seizoen niet in geslaagd om een thuiswedstrijd te winnen. Dat had tegen Fortuna Sittard wel gemoeten. Sparta was de bovenliggende partij, maar na negentig minuten stond er een 1-1 eindstand op het scorebord.

Vuurwerk

De avond begon op Het Kasteel met vuurwerk. Even voor negenen werden de lichten gedimd en tijdens de Sparta Marsch werd een mooi, professioneel vuurwerk afgestoken dat in het donker goed tot zijn recht kwam.

Het vuurwerk inspireerde de Spartaspelers, dezelfde elf als vorige week tegen RKC. In de derde minuut slingerde Clement een vrije trap van ver in de zestien, waar Quintero goed binnenkopte. Een vliegende start voor Sparta.

Ook na het doelpunt bleef Sparta de betere ploeg. Op het middenveld werkte Kitolano zich de pestpleuris. Keer op keer ver- en heroverde hij daar de bal op de Limburgers. Tot veel gevaar leidde dat niet. Als het zestienmetergebied in zicht kwam haperde de Spartaanse aanval. Aan de andere kant wist Fortuna alleen gevaarlijk te worden na foutjes van Sparta.

Gedold

Tot de 30e minuut. Sittardenees Bastien dolde met één beweging twee Spartanen, trok vanaf de achterlijn de bal voor die door Bullaude achter de vergeefs grabbelende Olij werd gekopt. 1-1. De gelijkmaker kwam uit een knappe aanval, maar dat Sparta in de problemen kwam had de thuisclub aan zichzelf te wijten.

In het restant van de eerste helft probeerde Sparta met afstandsschoten de Limburgse keeper te verschalken. Dat leidde niet tot treffers, zodat met 1-1 de rust werd bereikt.

Goede fase

Dat die stand in de 60e minuut nog op het scorebord stond was een klein wonder. Sparta kende een goede periode en kreeg meerdere kansen, waarvan sommige het predikaat ‘opgelegd’ verdienden. Zo hadden Verschueren en de ingevallen Metinho de hoek voor het uitkiezen en bedacht Kitolano een briljant overstapje waar hij de bal binnen had kunnen lopen.

Sparta bleef drukken, maar scoorde niet. Bijna kregen de Spangenaren de deksel op de neus. Clement haalde een gesmoord schot van de lijn.

Na de oprisping van Fortuna koos Sparta weer de aanval. Jeroen Rijsdijk bleek geen antisemito te zijn. Hij bracht de Japanner een kwartier voor tijd. Mito herhaalde bijna zijn kunstje tegen Go Ahead, maar zijn verdekte schot uit zijn eerste actie ging deze keer net naast.

Onnodig

In het restant van de wedstrijd zocht Sparta opnieuw de weg naar het doel, maar alle doelpogingen gingen naast of recht op de doelman. Dan scoor je dus niet. Eindstand: 1-1.

Sparta deed zichzelf daarmee tekort. Het team van Jeroen Rijsdijk had kunnen en moeten winnen tegen een weliswaar niet slechte, maar zeker mindere tegenstander. Sparta deed veel goed, maar omdat, zowel voorin als achterin, de echte scherpte soms ontbrak, bleef ook de vierde thuiswedstrijd er één zonder zege. Onnodig.

Gelukkig staat er volgende week weer een uitwedstrijd op het programma. Buitenshuis weet Sparta wel te winnen. Jammer is dan weer dat de komende uitwedstrijd tegen het nog ongeslagen PSV is. Aan Jeroen Rijsdijk de taak om een koe een haas te laten vangen.