Sparta heeft gisteravond drie punten opgehaald in Waalwijk. Vlot ging het echter niet. Na de 0-2 van Neghli (die eigenlijk ook al uit de lucht kwam vallen) heeft Sparta geen moment meer gevoetbald. Het was aan Olij en de onkunde van de RKC spelers te danken dat het bij 1-2 bleef. Drie punten erbij en plek vijf op de ranglijst. Dat is het goeie nieuws.

Vooraf

De tijden dat we met angst en beven naar Waalwijk afreisden zijn voorbij. En terecht. Dit Sparta is in niets te vergelijken met het Sparta uit 1995, 2005 0f 2015. We zijn gegroeid als club. In alles, behalve het stadion. Dat betekend dat we inmiddels mijlenver voor liggen op voorheen vergelijkbare clubs als RKC, Fortuna, PEC Zwolle en Excelsior. Daarom is Sparta het aan zijn stand verplicht in Waalwijk te winnen. Deze nieuwe status is blijkbaar nog wennen voor sommmige Sparta-supporters, gezien de tendens bij sommigen in het uitvak. “We blijven Sparta”, “Een punt is prima”, “Ze gaan hier ook een keer winnen, hopelijk niet tegen ons”. Tja, wie klein denkt blijft klein…

Verhoudingen

Sparta begon (net als tegen Go Ahead) prima aan de wedstrijd in Waalwijk. De verhoudingen waren meteen duidelijk. Sparta heeft een veel beter elftal dan RKC. En de Waalwijkers spelen met weinig vertrouwen. De 0-1 van Nassoh was op dat moment ook gewoon verdiend. Een prima goal overigens. Niet teveel nadenken en gewoon hard en laag in de hoek. Het was de eerste van Nassoh voor Sparta en zijn oprechte blijdschap was goed om te zien. Sparta had zelfs met 0-2 kunnen gaan rusten als Neghli het vizier iets scherper had ingesteld. We speelden zeker niet goed. Maar naar behoren.

Na rust kabbelde de wedstrijd om dezelfde manier voort. En heel eerlijk. Ook onder Steijn hebben we genoeg wedstrijden op deze manier gespeeld. Zakelijk, tikkeltje saai maar op basis van een surplus aan kwaliteit gewoon veel sterker dan de tegenstander. RKC wilde wel maar kon niet en Sparta vond het eigenlijk wel prima. Na een uur kwam Sparta op 0-2 en leek de zaak dan ook wel beslist te zijn. Een prachtige goal trouwens weer van Neghli. Intikkers zijn aan hem niet besteed.

Kantelpunt

Toch kwam Sparta alsnog in de problemen. De 0-2 werd niet professioneel uitgebouwd naar 0-3 of 0-4. Nee, Sparta ging (om onbegrijpelijke redenen) achteruit lopen en RKC kwam plots aan voetballen toe. De 1-2 viel tien minuten na de 0-2 en in de laatste fase van de wedstrijd heeft Sparta helemaal niets meer laten zien. 25 minuten was het totaal onacceptabel wat Sparta op de mat legde. Ondergrens? Daar zakten we ver doorheen. Dat ligt niet alleen aan Rijsdijk. En ook niet alleen aan Nijkamp. En ook niet alleen aan het feit dat de sterkhouders matig optreden. Of alleen aan het feit dat we geen linksback of tweede spits hebben. Het zal (onder andere) een combinatie van voorgaande factoren zijn. Maar feit blijft dat Sparta niet op deze manier voor de dag mag komen, met alle mogelijkheden die we hebben.

Spelvreugde

Sparta heeft de achtste begroting van de eredivisie. Het spelersbudget is nog nooit zo hoog geweest. We zijn (tegen wil en dank) ingeteerd op het eigen vermogen, omdat we sterkhouders niet verkocht kregen. Elk nadeel heeft zijn voordeel (zou je zeggen) want met deze groep zou het toch mogelijk moeten zijn om leuk voetbal te zien? We zien wel mooie dingen, maar dat is vooral omdat de spelers kwaliteiten hebben die we lang niet gezien hebben op het Kasteel. De goal van Lauritsen in Enschede was pure klasse. En Neghli scoort alleen maar mooie goals. Maar dat zijn momenenten. Vlot spel, vloeiende aanvallen, driehoekjes? We zien het nauwelijks. Het is allemaal slaapverwekkend en obligaat. Het spel van Sparta is sloom, stroef en stroperig. En totaal niet in lijn met de kwaliteit die op het veld staat (en op de bank zit). Uiteindelijk gaat Rijsdijk daar gewoon de schuld van krijgen. Maar kunnen we een trainer aan de kant schuiven die in het linkerrijtje staat?

Verbetering (?)

Dat het beter moet staat buiten kijf. Volgende week komt Fortuna op bezoek. Een ploeg die je ook gewoon een veeg moet geven. De thuiswedstrijden waren vorig jaar geen feest, maar Fortuna thuis was één van de uitzonderingen. 4-0 werd het, een half jaar geleden. Met twee goals van Lauritsen en één van Verschueren. Laat dat de lat zijn voor volgende week.

Abonneer
Abonneren op
328 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties