In de komkommertijd die interlandweekend heet besteden we graag aandacht aan een sympathiek artikel in het AD dat Spartawatcher Sander Kooijman schreef over de jongste jeugd van ons aller Sparta. Nathan Rutjes is coördinator van Sparta’s onderbouw. Hij pakt dat net even anders aan dan zijn collega’s bij andere profclubs.

Zo haalde Rutjes de teams van Sparta uit de landelijke competitie en spelen kinderen tot 11 jaar zonder vaste positie. Samen met zijn in het artikel terecht geprezen teammanagers kiest Rutjes een eigen pad dat op het eerste gezicht niet lijkt te passen in de prestatiegerichte profvoetbalwereld, maar dat wel de spelertjes van Sparta de gelegenheid biedt zich niet alleen als voetballer te ontwikkelen.

Het hele artikel staat hier achter de betaalmuur. Voor degenen die archive.ph niet kennen plaatsen we hieronder een aantal quotes:

Niet naar Zwolle en Groningen

Dat geldt ook voor Rutjes, die in zijn periode als coördinator absoluut niet heeft stilgezeten. Wat heet: er veranderde de afgelopen jaren nogal wat binnen de jeugdopleiding van Sparta. Zo haalde Rutjes bijvoorbeeld alle teams tot de onder 12 uit de betaald voetbalcompetities, een besluit waar niet iedereen direct warm van werd. ,,Enerzijds omdat ik het niet vind kunnen om met pupillen naar Zwolle en Groningen te rijden. Dat slaat natuurlijk helemaal nergens op. Maar we willen ook inspireren. Wij komen nu bij al die amateurclubs en laten zien hoe Sparta omgaat met kinderen, hoe Sparta coacht en hoe de club een structuur neerzet.”

Zonder positie

Want, zegt Rutjes: uiteindelijk vormt de ontwikkeling van het individu de leidraad. ,,Dat is ook de reden dat we tot de onder 11 zonder positie werken. Je creëert autonomie bij kinderen. Je gaat het veld in en gaat lopen, dan zie je vanzelf dat kinderen een voorkeurspositie hebben. Sommigen vinden het fijn om op de flank te spelen. Dan is het aan mij om als coach te kijken: oké, maar nu wil ik hem juist uitdagen in het midden. Maar wat dan ook belangrijk is, is wederom dat je wegblijft van het resultaat. Het eindresultaat zegt niets over de kwaliteit die het individu heeft geleverd.”

Echt uniek

Sparta is en blijft natuurlijk in de eerste plaats een voetbalomgeving. ,,Maar we willen kinderen een mooie herinnering meegeven én een bijdrage leveren in de algemene ontwikkeling”, voegt Rutjes toe. ,,Daarin zijn we echt uniek. Veel van wat we doen komt voort uit onderzoek. Heel veel bvo’s handelen enkel vanuit de kwaliteit van het kind. Waar ik een bijdrage aan wil leveren, is dat er voor kinderen een veilig klimaat is. Pas als dat veilige klimaat is gecreëerd, kun je maatwerk leveren en kinderen echt helpen in hun ontwikkeling.”

Beste van Europa

Wat duidelijk is, is dat Rutjes bij Sparta nog lang niet klaar is. ,,We zijn nu drie jaar bezig. Ik durf echt te beweren dat we de beste onderbouw van Europa zijn. Ik ben nog niet klaar, heb ook weer voor twee jaar verlengd. Mede om de boel te blijven bewaken. Het staat goed, je wilt het waarborgen, maar je wil ook door blijven ontwikkelen. Daarvoor voel ik me verantwoordelijk.”

Abonneer
Abonneren op
40 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties