Dat ze in Tilburg hun zaakjes met uitsupporters niet op orde hebben, dat weet de doorgewinterde Spartaan die ooit de wedstrijd Willem II – Sparta heeft bezocht al lang. Hoe verzin je het bijvoorbeeld om het uitvak zo te positioneren dat het precies tussen twee vakken van de fanatieke aanhang van de thuisploeg is gelegen?

Dan de ophoud-procedures: Tergend langzaam verdwijnt het publiek van de tribunes van het Willem II stadion. Met als gevolg dat het uitpubliek vaak meer dan een half uur moet wachten voordat het zelf naar huis kan. Je voelt je een gevangene in het stadion en als een crimineel behandeld in de stad van de Kruikenzeikers.

Daar waar je vroeger nog gezellig het centrum van Tilburg in mocht om een bezoekje te brengen aan de Heuvel is dit decennia al geen optie meer. Je zal verplicht naar Tilburg middels deen ichtgetimmerd kader moeten reizen. Zo ook in dit geval.
Nu is er nog sprake dat je de gekochte kaart kan omruilen bij het Willem II stadion als je met eigen vervoer reist. Dat geeft je als Spartaan de nodige ruimte om nog even iets anders te doen voordat je naar de wedstrijd van zaterdagavond gaat.

Willem II en de andere beleidsbepalers in Tilburg zijn echter voornemens op deze eerder gemaakte afspraken terug te komen en nu de uitreizende Sparta supporter die met eigen vervoer reist de combikaart om te laten wisselen bij Sparta. Dat betekent dat als je bijvoorbeeld in Dordrecht of Brabant zou wonen, of iemand voor de wedstrijd in die regio zou willen bezoeken, je eerst naar Rotterdam zou moeten rijden om aan je toegangsbewijs te komen.

Als je als betaald voetbal organisatie, of als gemeente die betaald voetbal binnen haar gemeentegrenzen heeft, gemaakte afspraken in de wind slaat en zulk supportersonvriendelijk beleid voert ben je betaald voetbal niet waardig. Afspraak is afspraak en daar moet je niet opeens van af gaan wijken.

Wel even een disclaimer op dit artikel: het is nog niet 100% zeker dat deze wijziging van de afspraken doorgevoerd wordt, ook omdat we hebben begrepen dat Sparta en de supportersvereniging van Sparta hier, terecht, not amused over zijn. Zij zullen maximale druk uit oefenen om deze vreemde “move’ uit Tilburg ongedaan te krijgen. Naar verwachting volgt later meer informatie over deze zaak.

UPDATE 1, 29/8/2024: Er is inderdaad sprake van een wijziging van de afspraken. Sparta meldt op haar website het volgende:

Burgemeester Tilburg wijzigt voorwaarden voor autocombi

29 augustus 2024 – 09:29

Supporters van Sparta Rotterdam mogen vanwege een veranderde opstelling, die wij vandaag medegedeeld hebben gekregen van de burgemeester van Tilburg, niet meer met de autocombi omwisselen bij het gastenvak in Tilburg. Supporters die met de autocombi reizen moeten dit nu doen bij het Sparta Stadion op vertoon van hun omwisselbiljet en legitimatiebewijs.

De inmiddels opgevraagde reden hiervoor is dat er bij de burgemeester van Tilburg informatie is dat er NAC-supporters mee zouden reizen met de Sparta-supporters. Zowel Sparta Rotterdam, de Supportersvereniging, de Politie Rotterdam als de Gemeente Rotterdam hebben een positief advies gegeven aan de Politie en Gemeente Tilburg dat er geen onderbouwde aanwijzing is dat dit het geval is.

Sparta Rotterdam heeft inzage gegeven in de meereizende supporters binnen de bestaande privacy-afspraken die er bestaan met de veiligheidspartners en aangetoond dat hier geen supporters van NAC of inwoners uit Breda meereizen. Het besluit bleek echter, ondanks al deze informatie en positieve adviezen vanuit Rotterdamse zijde, niet terug te draaien.

Om een dergelijk, volgens Sparta, onvoldoende gefundeerd besluit te nemen met slechts twee dagen te gaan tot de wedstrijd is door de Sparta-directie aan Tilburg geadresseerd als onfatsoenlijk en zeer supportersonvriendelijk. Dit staat haaks op de uitgangspunten van gastvrij en veilig voetbal waar alle clubs, supporters, politie/openbaar ministerie en gemeentes zich aan hebben geconformeerd met de rijksoverheid.

Praktische informatie voor supporters met een ticket Autocombi

De 225 supporters met een omwisselbiljet Autocombi dienen op zaterdag 31 augustus bij het Supportershome van Sparta hun omwisselbiljet in te ruilen voor een wedstrijdticket. Dit kan tussen 18:45 – 19:15 uur. Voor de supporters die met de Buscombi reizen wijzigt er niets. De bussen vertrekken om 18:30 uur.

Supporters die een ticket voor de Autocombi hebben gekocht maar vanwege de gewijzigde voorwaarden er nu geen gebruik meer van kunnen of willen maken kunnen via hun account op www.spartakaartje.nl de bestelling annuleren. Dit kan door in te loggen en in hun profiel te klikken op ‘Mijn Bestellingen’ en bij de bestelling voor Willem II – Sparta te klikken op ‘Bestelling Annuleren’.

UPDATE 1, 29/8/2024: Statement Supportersvereniging Sparta

ANGST REGEERT IN TILBURG

Beste Spartanen,

Een treurig bericht voor alle 225 bezitters van een autocombikaart voor de wedstrijd van komende zaterdag tegen Willem II.

Volgens burgemeester Theo Weterings van Tilburg bestaat de mogelijkheid dat één van u verregaande sympathie voor NAC Breda zou kunnen hebben. Daarom heeft de heer Weterings in al zijn wijsheid besloten dat u allen niet langer bij het uitvak van het Willem II-stadion uw combikaart mag omwisselen, maar dat dit op basis van het vertonen van uw legitimatiebewijs bij Het Kasteel moet gebeuren.

Nu denkt u wellicht, deze man maakt een grapje, het is een carnavalsgemeente tenslotte. Maar helaas, het is echt waar. Op basis van een anoniem en ongefundeerd gerucht, is besloten dat twee dagen voor het treffen met Willem II al deze 225 Spartanen over één kam geschoren worden en wordt hun de vrijheid ontnomen om op eigen gelegenheid per auto naar het stadion in Tilburg te reizen.

Het is algemeen bekend dat de supporters van Sparta Rotterdam en NAC Breda een warme vriendschapsband hebben. Maar dat er supporters van NAC vrijwillig in een van de meest supportersonvriendelijke uitvakken van Nederland plaats zouden willen nemen voor een wedstrijd van Sparta, terwijl hun eigen club nota bene om 20.00 in Heerenveen speelt, is een bespottelijke gedachte.

Het gemak waarmee een hele grote groep supporters op deze manier de vrijheid ontnomen wordt, baart ons als vereniging bijzonder veel zorgen. Het is een trend die steeds vaker te zien is in voetballand Nederland, waar de angst regeert en beleidsbepalers bij het minste of geringste grijpen naar een generieke maatregel om ieder schijntje van risico uit te sluiten. Helaas is het nu onze club die daar de dupe van is.

Wij zijn uiteraard bijzonder boos en teleurgesteld over deze gang van zaken. Als vereniging hebben wij overwogen om de gang naar de rechter te maken om dit besluit aan te vechten. Op advies van diverse partijen zien wij hiervan af, omdat we verwachten kansloos te zijn. Een burgemeester mag dit soort maatregelen nemen als men van mening is dat de openbare orde in het geding is. Dat dit gebeurt op basis van een anoniem en ongefundeerd gerucht is bijzonder laakbaar, maar dat maakt het alsnog bijzonder lastig om aan te vechten.

Wij willen alle partijen, met name Sparta en de Gemeente Rotterdam, die getracht hebben de gemeente Tilburg op andere gedachten te brengen de afgelopen dagen, bijzonder bedanken voor hun moeite in deze. Het spijt ons voor alle 225 supporters dat dit niet gelukt is. Wij hopen dat jullie alsnog de reis naar Tilburg zullen maken om onze prachtige club te steunen, en je aan te sluiten bij de circa 200 Spartanendie met de bus reizen.

Met rood-witte groet,

Bestuur Vereniging ‘De Sparta Supporter’

Abonneer
Abonneren op
17 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties