Inleiding
De meeste spelers die vorig jaar indruk maakten vallen dit seizoen tegen. De meeste nieuwe spelers ook. Punten pakt op onze club op zich nog wel, maar het valt bijna iedere week minimaal één helft tegen. Vaak hield Olij de ploeg in dat soort fases overeind. Ditmaal niet. Olij maakte een fout. 0-1 voor Almere. Zonder de kwaliteit van Olij was Sparta helemaal nergens gedurende de eerste 45 minuten. Onze club moet zich kapot schamen voor de wanvertoning in de eerste helft. De tweede helft was beter. Toch verloor Sparta met 1-2. Met maar vier minuten blessuretijd bleek het voortdurende tijdrekken van Almere lonend. Maar wijzen naar de arbitrage is te makkelijk. Het zou vooral hebben geloond als Sparta vandaag twee helften normaal voor de dag had kunnen komen. Dat lukte (weer) niet.
Stadionspeaker Mads
Het mooiste van de wedstrijd Sparta – Almere United City was niet het voetbal, maar de zaken daarom heen. Het eerbetoon aan de te jong overleden Spangenaar Dennis was indrukwekkend. Het optreden van stadionspeaker Mads was prachtig. Dat kunnen we helaas niet zeggen van het spel van de voetballers van Sparta of van het werk van trainer Jeroen Rijsdijk. De 1-2 nederlaag van Sparta tegen Almere was niet eens onterecht. Alex Pastoor was Jeroen Rijsdijk tactisch de baas.
Maar eerst Mads. Mads is een jonge, blinde Spartaan. Zijn grootste wens was om eens stadionspeaker bij Sparta te zijn. Vandaag kreeg hij die kans. In eendrachtige samenwerking met Jack Kriek las Mads de opstellingen voor. Hij deed het fantastisch. Een terecht applaus was zijn deel. Mocht Jack Kriek ooit afzwaaien, staat zijn opvolger al klaar. Zijn naam is Mads.
Na de aankondigingen van Mads en Jack begon de wedstrijd. Jeroen Rijsdijk had maar weer eens gekozen voor Neghli en Clement als vleugelaanvallers. Dat onder het mom: ooit moet het lukken. Verder was vermeldenswaard dat Verschueren speelde. Sparta is in bezwaar gegaan na de schorsing vanwege zijn rode kaart tegen RKC.
Eerbetoon aan Dennis
De wedstrijd begon traditiegetrouw met de Spartamarsch. Tijdens de mars brak de zon door op een verder grijze dag. De zonnestralen schenen precies op het vak met de Spangenaren. Wie een beetje gevoel voor symboliek heeft, zou daar een saluut van de op 30-jarige leeftijd overleden Spartafan Dennis aan zijn maten in kunnen zien. In de 30e minuut van de wedstrijd werd Dennis herdacht met een indrukwekkend eerbetoon. Er waren applaus, spandoeken van de Spangenaren en Almere, vuurwerk en gezang. Een mooi en waardig afscheid van een veel te jong gestorven Spartaan.
Slappe eerste helft
Dan de wedstrijd. Het eerste uur was vanuit Spartaans perspectief ronduit ruk. Geen bezieling, geen vernuft, geen grinta. Het was daarom niet raar dat Almere op voorsprong kwam. Al in de twaalfde minuut was het raak. Almere zette over links een aanval op. Neghli liet zijn man, Royo, lopen. Die trok de bal voor. Olij probeerde de bal onder controle te krijgen, maar produceerde een zeldzame ketser. Robinet tikte de bal eenvoudig binnen. Het volle uitvak kon juichen. In de Jupiler cq. Keuken Kampioen Divisie reisden twintig man en vier spandoeken Almere achterna. Het kan verkeren.
Pas kort na het eerbetoon aan Spangenaar Dennis kreeg Sparta haar eerste kans. De zeer matig spelende Van De Kust schoot over. Sparta probeerde voorzichtig wat meer naar voren te denken. Tot heel veel gevaar leidde dat niet, of het moet de scrimmage zijn waaruit Lauritsen de bal net over werkte.
Mooie wolken
In de rust was vanaf de Denis Neville-tribunen een mooie wolkenlucht boven het Kasteel te zijn. Zie afbeelding 2.
Dextro na rust
In de rust kwam Brym voor de wederom teleurstellende Clement. Clement is duidelijk geen vleugelaanvaller, maar een aanvallende middenvelder. Hopelijk ziet Jeroen Rijsdijk dat ook eens in. Tot veel verbetering leidde de wissel aanvankelijk niet. In de 52e minuut voorkwam Olij met een fraaie redding de 0-2.
Op het moment dat de fans op het Kasteel zich afvroegen of ze naar de slechtste wedstrijd van Sparta sinds Fraser zaten te kijken, kickten de Dextrootjes bij Sparta pas in en legde Sparta energie in de wedstrijd. Vanaf de 55e minuut creëerde Sparta kans op kans. Tot doelpunten leidde dat aanvankelijk niet.
En de voetbalkenner weet wat er dan gebeurt: de tegenstander scoort. De schutterende Van der Kust liet zijn tegenstander, Hansen, vrij, waarna deze goed binnenkopte.
Een kwartier te spelen en 0-2 achter. Sparta moest alle zeilen bijzetten om nog een resultaat te behalen. Kansen en mogelijkheden waren er genoeg, maar dat leidde slechts tot één treffer. Kitolano schoot beheerst binnen na een mooie assist van Vriends. Genoeg voor een punt was dat niet, laat staan voor drie. De sterke tactiek van Alex Pastoor bracht drie punten mee naar Flevoland en heel onverdiend was dat niet.
Kwantummechanica
De werkelijkheid wordt in de klassieke natuurkunde anders benaderd dan in de kwantummechanica. De klassieke natuurkunde gaat ervan uit dat er een waarnemer onafhankelijke werkelijkheid is en dat natuurkundige grootheden variabelen zijn, welke in elke combinatie gemeten kunnen worden. De kwantummechanica zegt juist dat er geen waarnemer onafhankelijke werkelijkheid is.
Vanuit de kwantummechanica bekeken is het verklaarbaar dat Jeroen Rijsdijk vasthoudt aan zijn 4-3-3-opstelling met Clement en Neghli op de flanken. Waar elke andere waarnemer ziet dat de vleugelaanvallers en de backs niet de kwaliteiten hebben om Sparta zo dominant te laten spelen, houdt Rijsdijk stug vast aan zijn vaste opstelling en tactiek. Soms leidt dat tot punten, te vaak ook niet. Eerder tegen Excelsior en vandaag tegen Almere ging het bijvoorbeeld mis.
In tegenstelling tot de kat van Schrödinger bevindt Sparta zich niet in een afgesloten ruimte. Was dat wel zo geweest zou, bij gebrek aan waarneming, kunnen worden betoogd dat Sparta goed, slecht of tegelijkertijd goed en slecht speelt. Sparta speelt echter in een stadion met tienduizend bezoekers en wordt uitgezonden op de landelijke televisie. Zo’n beetje iedere kijker neemt waar dat dit Sparta niet lekker draait en dat de vaste tactiek van Rijsdijk niet goed werkt.
Pakken we de onzekerheidsrelatie van Heisenberg erbij kunnen we stellen dat hoe meer we weten over de tactiek van Rijsdijk (die werkt niet), hoe minder we weten over het slagen van het alternatief. Toch kan Rijsdijk Sparta niet langer vrolijk in een 4-3-3-opstelling blijven laten spelen. Een 4-4-2-opstelling met Lauritsen en Brym in de aanval, Clement op het middenveld en Neghli op de bank past wellicht beter bij deze selectie. Succes, Jeroen.
Nog 19 punten en we zijn veilig. Op naar Volendam.