Sparta heeft een bizarre slechte staat van dienst als het gaat om de derby winnen. Zowel thuis als uit is de tegenstander uit Zuid helaas vaak degene die aan het langste einde trekt. Omdat de Rotterdamse derby kan putten uit een enorm aantal confrontaties tussen de twee grootste clubs uit de stad is er toch gelukkig genoeg te schrijven over de edities dat het allemaal wel goed zou komen. In de aanloop naar het 113e eredivisie-treffen tussen West en Zuid een aantal mooie verhalen van weleer welke de Spartaan van nu moed zullen geven.
Gewonnen in de Kuip
Heel Rotterdam is er nog steeds niet over uit. Zeker de Feijenoord-supporters willen maar één ding: wraak voor de 0-3 nederlaag die hun club in de eigen Kuip leed in het voorgaande seizoen. Dat heeft er behoorlijk ingehakt op Zuid,waar een bomvolle Kuip aanschouwde, dat de Spartanen veel te sterk waren. En dat nog geen week nadat Sparta haar 69e verjaardag vierde.
Afwezigen
Dat deze wraakgevoelens er waren begreep Sparta maar al te goed. Trainer Denis Neville deed er alles aan om zijn ploeg volledig op scherp te zetten. Echter de club uit Zuid werd geteisterd door de afwezigheid van enkele bepalende spelers. En dat zou Sparta wel eens in het voordeel kunnen spelen: Moulijn en Schouten, de briljante aanvallers van Feijenoord zouden er niet bij kunnen zijn. Tel daarbij op dat Feijenoord op dat moment een defensie-issue had, tekende dat Sparta een reeële kans zou hebben, om ook deze derby te gaan winnen.
Suikerzakjes
Het Kasteel was weken van te voren uitverkocht en de de derby was het gesprek van de week in de stad. Iedereen had het er over. Hooligans en ultra’s bestonden nog niet, maar brutale vlegels waren er aan Feijenoords zijde natuurlijk wel getuigt een stukje uit het Vrije Volk van 2 september 1957:
Op dezelfde dag dat mijn stukje over de suikerzakjesrage in de krant stond hoorde ik de volgende conversatie.
Jongetje: “Mijnheer, heeft u nog suikerzakjes?”
Kelner: “Kom zondagmiddag maar terug als Sparta heeft gewonnen.”
Jongetje” “Dan kunt u met uw suikerzakjes naar de Maan lopen.”
’n Kind mag zoiets niet zeggen, maar al die volwassenen bulderden toch van het lachen, om deze kleine Feijenoord-supporter.
Wedstrijd
Sparta was vanaf het begin heersend. Al mocht Feijenoord in de eerste helft nog wel meedoen aan het spelletje. Twee keer nadat Sparta op voorsprong was gekomen wisten de Feijenoorders weer gelijk te maken.
Maar de twee dodelijk momenten van Tonny van Ede en Wim van der Gijp in de eerste vijf minuten van de tweede helft bepaalde de 4-2 eindstand.
Duizenden verlaten Het Kasteel voortijdig
In de jaren vijftig van de vorige eeuw waren er nog geen verplichte busombi’s en uitvakken. Iedereen zat door elkaar heen. Toen de 4-2 op het scorebord stond vond succestrainer Neville het welletjes en liet Sparta zo spelen dat er een muur in Rotterdam-West werd opgetrokken. Dit om te voorkomen dat Feijenoord niet meer terug in de wedstrijd zou kunnen komen. En met succes, want de 4-2 werd ook de eindstand.
Duizenden Feijnoorders vonden de speelstijl van Sparta maar niets en zagen hun club een kansloze tweede helft spelen. Zo kansloos dat ze massaal voortijdig Het Kasteel verlieten en de aanwezige overgebleven Sparta aanhang hun feestje lieten vieren! De Spartaanse kelner schijnt zo lazarus geworden te zijn dat die maandagochtend op de Maan wakker werd!
Sparta neemt gedeelde eerste plaats in.
Na deze overwinning deelt Sparta samen met Ajax en ADO de eerste plaats in de competitie. Feijenoord staat na de derby op een 14e plaats. Wat een mooie tijd!