Nederland heeft een rijke voetbalgeschiedenis en zit vol met allerlei legendes over spelers en wedstrijd gebeurtenissen. Het is goed om aan die legendarische spelers en momenten af en toe herinneringen op te halen. Sparta is immers de oudste (professionele) voetbalclub van Nederland, dus van geschiedenis weten we alles af.
De dode meeuw van Eddy Treijtel
De volgende waargebeurde voetballegende vond in 1970 plaats en heeft direct met Sparta en Rotterdam te maken. Op 15 november van dat jaar werd de derby tegen Feijenoord gespeeld, waarvan Eddy Treijtel de toenmalige keeper was. Voor de ogen van het publiek trapte hij de bal uit en schoot daarmee, echt waargebeurd, pardoes een meeuw uit de lucht. Deze laatste overleefde de aanslag niet, en viel dus dood uit de lucht. Sparta aanvoerder Hans Eijkenbroek verwijderde het gevleugelde slachtoffer uiteindelijk van het veld.
De meeuw had uiteraard pech, en noch Sparta, noch Feijenoord had die dag geluk: eindstand 1-1. Over ‘pech’ en ‘geluk’ gesproken: check out de nieuwe Bingoal promotiecode 2021, voor veilig en legaal wedden op allerlei Nederlandse en buitenlandse sportwedstrijden.
De echte grote voetballegende: Pim Mulier
De echte legende uit de Nederlandse voetbalgeschiedenis, Willem Johan Herman ‘Pim’ Mulier, is eigenlijk geen echte voetballer. Dat wil zeggen, hij was het wél, maar op sportgebied nog veel meer, dan alleen dat.
Pim introduceerde rond 1885 eigenhandig voetbal in Nederland en maakte de sport groot. Als all-round sportman organiseerde Mulier ook de eerste Nederlandse atletiekwedstrijden en richtte hij de eerste Nederlandse tennisvereniging op. Verder promootte hij in ons land hockey, bandy, wintersporten, cricket en de hengelsport. We kunnen rustig stellen dat zonder Pim Mulier voetbal waarschijnlijk pas veel later volkssport nummer één in ons land zou worden.
De ‘ouwetjes’ Gerrit Visser en Abe Lenstra
In de vele ‘Top Tien’s van ‘Beste Nederlandse voetballers ooit’ kom je meestal namen zoals van Basten, Bergkamp, Seedorf, Gullit, Neeskens en van Hanegem tegen. Dit zijn, zo valt op, allemaal spelers die ‘groot’ waren in de tweede helft van de vorige eeuw Maar wist je dat ver daarvoor sommige spelers ook al ‘wereldberoemd’ in Nederland waren? De Fries Abe Lenstra bijvoorbeeld, spelend vanaf 1940 voor Heerenveen, was er zo eentje. Tweebenig scoorde hij in 730 wedstrijden maar liefst 700 keer!
Gerrit Visser, van een generatie vóór Abe Lenstra, is niet zo beroemd in Nederland als deze laatste. Visser is een voetballegende omdat hij de allereerste Nederlandse ‘betaalde’ voetballer geweest zou zijn. Bovendien was hij ook de allereerste ‘international’. Vanaf 1925 speelde hij als professional voor diverse clubs in de Verenigde Staten.