Maandag 27 November 2017 - 11:20

Wedstrijdverslag Sparta - Utrecht

We schreven het in de voorbeschouwing al, onze club had een mooie slag kunnen slaan door te winnen van FC Utrecht. Maar zover kwam het niet. Sparta verloor met 1-3 en zal in de 5 loodzware wedstrijden in 2017 nog de nodige punten moeten verzamelen om boven de streep te blijven.

En hoewel er nooit echt een overwinning in zat tegen Utrecht, verloor Sparta op Het Kasteel niet alleen van de Domstedelingen, maar toch ook deels van zichzelf. Het begon al in de 1e minuut. Sparta mocht aftrappen, de bal verdween al snel over de zijlijn, waarna een opeenstapeling van fouten volgde (Floranus speelde slap in, Breuer stond veel te ver naar voren gepositioneerd, verdedigers waren een stap te laat) en Utrecht kwam er snel uit, waardoor Labyad vrij in kon schieten en na een seconde of 40 de 0-1 erin lag.

Saai

De felheid waarmee Utrecht deze eerste minuut begon en de wijze waarop Sparta verkeerd georganiseerd stond bleek geen voorbode voor de rest van de eerste helft. Ten Hag had namelijk besloten dat Utrecht het resterende deel van de eerste helft zeer compact moest gaan spelen. Als een geoliede verdedigingsmachine bleven de linies van Utrecht binnen 15 tot 20 meter bij elkaar. Sparta bleek niet bij machte om ruimte te vinden tussen de Utrechtse muur. Dat had deels te maken met de spelers die Pastoor had opgesteld. We misten de creativiteit van Spierings (licht geblesseerd) of Brogno, of een aanspeelpunt in de lucht als Ache. Daarnaast was ook van opkomende backs of een diepgaande Goodwin geen sprake. Sparta mocht in grote delen van de eerste helft de bal hebben en onze club speelde het balletje vooral rond, met af en toe een slap pisboogje naar voren, waar de arme Proschwitz weinig mee kon doen. Wat het publiek in de eerste helft voorgeschoteld kreeg, daar lustten de honden dan ook geen brood van…..saai! Utrecht kwam er nog een keertje uit en Sparta kwam zowaar een keertje in de buurt van de goal, maar verder was het helemaal niets.

Tikkie-terug

Alleen Duarte bleek door goed bewegen soms aanspeelbaar, maar Mühren heeft meer ruimte nodig dan dat hij in deze eerste helft kreeg, Proschwitz werkte hard maar kwam tekort en Goodwin zakte helemaal terug en tike vrijwel iedere bal terug naar Breuer of breed naar Dougall. Als invaller weet Goodwin zich vaak zeer positief te profileren. Maar in de basis valt hij bijna altijd tegen. Zo ook tegen Utrecht. Hij had geen diepte in zijn spel, toonde geen lef en was alleen maar aanspeelbaar als een veredelde linksback, maar niet in de diepte. Goodwin speelde de bal dus veelvuldig tikkie-terug naar Breuer, die ook een hoogwaardig tikkie-terug, tikkie-breed, tikkie-terug op de mat legde. Met een 0-1 stand op de digitale borden leidde dit terecht tot de nodige ergenis bij de supporters. De spelers voorin wisten zich niet aan te bieden. De mannen achterin vertikten het maar eens te proberen de bal net achter de verdedigingslinie van Utrecht neer te leggen. De trainer stond rustig langs de kant, coachte niet en leek het wel best te vinden. Het was lekker gezapig allemaal. De meest positieve noot die je over deze eerste helft zou kunnen kraken is dat Sparta weinig weg gaf en dus bleef er altijd de hoop op de gelijkmaker.

Utrecht sterk, Sparta vlak na rust

Ten Hag had tijdens de thee zijn ploeg duidelijk opdracht gegeven direct na rust wat gas te geven. Sparta daarentegen kwam na rust (niet voor het eerste dit seizoen) slap uit de startblokken. In de eerste minuut na rust had Utrecht alweer 2 corners en een kansje te pakken. Een paar minuten later schoot Utrecht een vrije trap op Kortsmit af, die prima redde. Hoe is het toch mogelijk dat als de eerste minuut tegen Utrecht zo dramatisch verloopt, en de eerste minuten na rust in Tilburg ook vers in het geheugen liggen, de spelers met zo weinig scherpte uit de kleedkamer komen?

Goal!

Maar doordat Utrecht wat vooruit ging voetballen, kreeg Sparta ook wat meer ruimte. En in de 55e minuut maakte de ploeg daar gebruik van en kwam Sparta dan toch terug tot 1-1. Het was eigenlijk de eerste goede aanval van Sparta, waarbij Sanusi een passje op maat gaf richting Mühren, die gaf voor en Proschwitz en de spits liep de niet te missen bal binnen. Een uitstekende goal, die de wedstrijd opeens wat ‘swung’ gaf. Het publiek ging erachter staan. Utrecht ging op jacht naar de 1-2, waardoor Sparta ruimte kreeg. Sanusi kreeg een kans, terwijl Van der Streek en Labyad aan Utrecht-zijde mogelijkheden kregen. Aan Sparta zijde raakte Mühren de bal vol op zijn linker, maar helaas vloog deze bal over.

Het was zowaar een aantrekkelijke fase in de wedstrijd en je zag de kwaliteiten van Utrecht langzaam maar zeker boven komen drijven. Utrecht werd beter in deze fase, maar kansloos waren 'we' zeker niet. Dan moet je een beetje mazzel hebben.

Fout Kortsmit

Maar uiteindelijk was het Kortsmit die Utrecht weer in het zadel hielp. Een vrije trap van Labyad verdween in de korte hoek, waar Kortsmit waarschijnlijk een voorzet verwachtte, anders is het gegrabbel van onze keeper niet te verklaren. En hiermee kost Kortsmit ons de laatste weken gewoon punten. Had hij het houdbare schot van Haye vorige week gepakt, dan win je die pot in Tilburg waarschijnlijk. Pakt hij gisteren de vrije trap van Labyad, dan heb je een aardige kans op een gelijkspel.

Dat Kortsmit na dit seizoen hogerop wil is zijn goed recht. Hij had het al geroepen bij zijn contractverlenging, hij riep het de laatste week volop in de media en het is ook prima om eerlijk te zijn. Maar misschien is het voor onze keepert vanaf nu weer eens tijd om zich positief te profileren in het veld, in plaats van in de media, want om nou op deze wijze wedstrijden weg te gaan geven is wat overdreven.

Over en sluiten

De dreun van de 1-2 kwam hard aan bij Sparta. De ploeg bakte er daarna niet veel meer van. Dat Utrecht op zakelijke wijze naar 1-3 uitliep was niet verrassend. De 1-3 van Kerk was aardig ingeschoten, maar in de organisatie ging het niet helemaal lekker bij Sparta en een Kortsmit in vorm had wellicht zijn vingertoppen tegen de inzet van Kerk aangekregen? Pastoor bracht als invallers nog Ache en Verhaar. Brogno werd hiermee opnieuw gepasseerd. Toch wel apart. Hij had een hele serie wedstrijden lang ten slotte een basisplaats. Hij was in die wedstrijden ook bij de beslissende momenten betrokken. En nu komt hij tegen Willem II en Utrecht zelfs niet meer voor een invalbeurt in aanmerking.

PéEsVé-uit

Sparta heeft nu 11 punten uit 13 wedstrijden. Wil Sparta in de winterstop niet bij de laatste 3 staan, dan zal toch hier en daar verrassend punten gesprokkeld moeten gaan worden. We zouden wel een Sinterklaascadeau van 3 punten kunnen gebruiken. Maar aangezien volgende week zondag PSV - Sparta op het programma staat, moet de Sint wel een wonder verrichten om dit voor elkaar te krijgen. We wensen hem daarmee veel sterkte!Share |
comments powered by Disqus