Donderdag 02 Januari 2020 - 06:50

Wat een mooi Sparta-jaar

2019 wat een mooi Sparta jaar !

Sparta is in de rijke historie nu 3 maal gedegradeerd uit de Eredivisie maar is na de na de ongelukkige degradatie in 2018 als een boomerang teruggekeerd op het hoogste niveau ! Waar menig Sparta supporter - na de voor onze club dramatisch verlopen experimentele nacompetitie wedstrijden tegen FC Emmen met het fenomeen VAR - vreesde voor een moeizame weg terug en dus een langdurig verblijf in de eerste divisie pakte de in het voorjaar aangetrokken combi Henk & Henk direct door.

In een uniek seizoen waarin de eerste divisie met clubs als FC Twente, NEC, Roda, Cambuur en GA Eagles sterker dan ooit was werd al vroeg duidelijk dat directe promotie via een kampioenschap er na de eerdere prestatie in 2016 niet in zat. De laatste wedstrijden van het seizoen werden verplichte nummers en de Sparta fans vroegen zicht af of de spelers wel de juiste scherpte zouden hebben voor de play-off wedstrijden waarvoor Sparta zich via een eerste periodetitel al had verzekerd.

TOP Oss werd daarin over twee duels weggezet met schitterende goals van Harroui (uit) en Ache (thuis), niet geheel 2 spelers die het op een niveau hoger ook zo goed doen. Toen volgde de thuiswedstrijd tegen De Graafschap. Sparta was veel in de aanval maar mistte vele kansen met als gevolg een 1-2 nederlaag maar toch ook een gevoel dat er op de Vijverberg nog een kans zou volgen. Na een sterk begin zakte Sparta enigszins terug maar de superboeren werden nerveus en wie anders dan Dervisoglu maakte op aangeven van topscorer Veldwijk de 0-1. Met nog een kwartier te gaan begonnen de Spartanen erin te geloven. De Graafschap kwam er nauwelijks meer uit en toen gebeurde het: Auassar torende hoog boven zijn tegenstander uit en kopte uit een corner, prachtig genomen door Laros Duarte, de 0-2 binnen. Zenuwslopende minuten braken aan (6 in de reguliere- en 4 als extra tijd) maar Sparta gaf niets meer weg. Het was gelukt, Sparta was weer terug in de Eredivisie en dat werd tot in de kleine uurtjes gevierd met circa 1.500 supporters die s nachts de spelersbus opwachtten op het voorplein.

Manager technische zaken Henk van Stee ging gelijk aan het werk en al snel volgde de ene na de andere aankoop waarvan Bryan Smeets en Jurgen Mattheij de bekendste waren. Sparta kende een fantastische start en stond eind oktober zelfs vijfde ! In die serie werd een punt meegenomen uit de Kuip waar het er drie hadden moeten zijn en werd onze club het Atletico Madrid van Nederland genoemd. Daarna volgde een te verwachte terugval maar wist Sparta tegen de gedeelde koploper AZ het net weer te vinden met een sensationele 3-0 overwinning en ligt de Kasteelbrigade voor op koers richting verlenging van het eredivisieschap.

Triest nieuws was er ook. Cor van Rijn, 23 jaar voorzitter (!), Barry Hughes, Pim Verbeek (technisch bestuurslid en tientallen jaren internationale voetbelervaring) en recent Jules Deelder ontvielen ons.

De traditieclub is sterker dan ooit. Het Kasteel zit tweewekelijks bomvol. Het bedrijfsleven weet de weg naar de gezellige business seats en loges goed te vinden. De talentenfabriek op Terbregge draait ook op volle toeren. Begin 2020 moet duidelijk worden wanneer de eerste paal de grond in mag voor uitbreiding van het complex waarvan de plannen in 2019 reeds zijn ontvouwd.

Met een bezettingsgraad van het stadion boven de 95% schaart Sparta zich in de top van Nederland. Uitbreiding van het stadion zal bij behoud van Eredivisievoetbal op Spangen een steeds urgenter onderwerp worden wil Sparta de begroting structureel omhoog krijgen om stappen te maken. 2019 was een fantastisch jaar voor Sparta.

2020 moet een jaar worden waarin Sparta doorgaat op de ingeslagen weg . Daarnaast aandacht voor het goed invullen van de vacante technische post in het bestuur (zou Louis van Gaal hiervoor te polsen zijn ?), Henk van Stee tot technisch directeur promoveren, een ervaren linksback erbij en met de juiste en financieel haalbare plannen komen voor uitbreiding van het stadion zowel voor supporters als sponsors waarbij de symmetrie en de sfeer in het stadion niet uit het oog verloren mogen worden.

Paul LaseeShare |
comments powered by Disqus