Zaterdag 30 September 2017 - 15:52

Voorbeschouwing Sparta - Roda JC (1 oktober 2017)

Zondagmiddag om 16:45 uur ontvangt Sparta in eigen huis het nog puntloze Roda JC. De arbiter is Danny Makkelie. Hij zal worden geassisteerd door Mario Diks en Hessel Steegstra. Vierde official is het heerschap Erwin Blank.


Historie

Op het Kasteel werd Sparta-Roda JC 41 keer eerder gespeeld. Daarvan wonnen wij 16 keer. Roda ging er 10 keer met de buit vandoor en 15 keer werden de punten gedeeld. Vorig seizoen werd het, na een dramatisch begin en een 0-2 achterstand, uiteindelijk nog 2-2.


Sparta

Met de overwinning op Twente leek Sparta de weg omhoog gevonden te hebben, maar na het bekerdebacle in Waalwijk en de 1-0 nederlaag van afgelopen weekend tegen ADO Den Haag staan we op de 15e plaats, met slechts twee puntjes meer dan Twente en Willem II. Hekkensluiter is tegenstander Roda JC. Een overwinning is dus van enorm belang en creëert wat lucht; bij een nederlaag mogen we toch wel spreken van een kleine Spartaanse crisis.

Alex Pastoor en Roda-trainer Robert Molenaar hebben één belangrijke eigenschap gemeen, die misschien wel deels de slechte resultaten verklaart: beide trainers proberen verzorgd, aantrekkelijk voetbal te spelen, terwijl het spelersmateriaal van beide clubs zich daar eigenlijk niet voor leent. Maar Sparta zal het de komende wedstrijd over een andere boeg gaan gooien: in gesprek met Voetbal International gaf Pastoor aan dat ‘tegen Roda punten boven de ontwikkelingen van speelwijze gaan’. Het lijkt een verstandige zet.

Het blijft gissen of de aanpassing van de speelwijze ook wijzigingen in de basiself met zich meebrengt. Het zou kunnen dat we met een versterkt middenveld spelen, waardoor Dobson wellicht weer aan speeltijd zou toekomen. Dougall, die dit seizoen toch een aantal aardige wedstrijden gespeeld heeft, zal waarschijnlijk ook spelen. Voorin lijkt het logisch (de hopelijk getergde) Brogno weer te laten starten en Verhaar op de bank te laten plaatsnemen.

Saksela en Van Moorsel zijn nog steeds geblesseerd. Ook Vriends is naar verwachting twee tot drie weken uitgeschakeld. Breuer heeft de training afgelopen week weer hervat, zit bij de selectie, maar zal nog niet fit genoeg zijn om te starten.

Vermoedelijke opstelling Sparta: Kortsmit; Floranus, Fischer, Chabot, Marfelt; Dougall, Dobson, Mühren; Goodwin, Ache, Brogno


Roda JC

Dat het niet lekker loopt bij Sparta moge duidelijk zijn, maar bij de Koempels uit Kerkrade is het pas echt crisis. Na zes wedstrijden is er nog geen enkel punt gepakt. Daarnaast wordt de speelwijze hevig bekritiseerd. Zo werd de aanvallende tactiek van Robert Molenaar in de thuiswedstrijd tegen Willem II al hoofdschuddend gadegeslagen door clubicoon Huub Stevens, geflankeerd door technisch directeur Harm van Veldhoven. Bij zijn aanstellen sprak Molenaar van een ‘cultuuromslag’ naar aanvallender voetbal, maar het is de vraag of de club daar wel klaar voor is. Het lijkt erop dat Molenaar weleens snel zijn congé kan krijgen, weet hij het tij niet te keren.

Niet alleen op het veld, maar ook op kantoor stapelen de problemen zich op voor Roda JC. Vorige week werd bekend dat de club dringend op zoek is naar een nieuwe geldschieter. De vorige, AlekseiKorotaev, zat maandenlang in de cel en zijn banktegoeden zijn bevroren, waardoor Roda JC nu met tekorten kampt. Het mag toch wel enige troost zijn dat Sparta dit soort bizarre taferelen in ieder geval bespaard blijft.

In de vorige speelronde mocht Roda lange tijd hopen op een puntje, totdat in de laatste minuut van de blessuretijd Heracles alsnog de winnende goal maakte. Toch was het de eerste wedstrijd waarin Roda in ieder geval kans leek te maken op een goed resultaat. Naar verwachting zal Molenaar daarom niet veel wijzigingen aanbrengen.

Vermoedelijke opstelling Roda JC: Jurjus; Van Peppen, Ananou, Werker, Götz; El Makrini, Gustafson, Ndenge; Paulissen, Schahin, Rosheuvel.Share |
comments powered by Disqus