Vrijdag 01 Maart 2019 - 00:06

Voorbeschouwing Sparta – RKC (1 maart 2019)

Nog maar vijf dagen geleden walste Sparta over Go Ahead Eagles heen. Sparta sprankelde, swingde en overtuigde. 6-1 werd het, niet op de laatste plaats dankzij vier doelpunten van de ontketende Dervisoglu. En het mooiste is: we mogen nu al weer naar het Kasteel, beste Spartanen! Wat een fijn vooruitzicht. Dat de tegenstander RKC is doet daar weinig van af.


Sparta – RKC Waalwijk. 1 maart 2019, aftrap om 20:00 uur. Er zijn nog enkele honderden kaarten te koop op www.spartakaartje.nl en bij de stadionkassa.

‘Ik vind dat je echt moet zorgen dat je er voor jezelf zo veel mogelijk uit haalt, maar daar moet je wel kei en keihard voor werken. Er komt niks zomaar aangewaaid.’ Aan het woord is de trots van Oirschot, vierde man en arbeidsethicus Michael Eijgelsheim. Heerschap Eijgelsheim zal bij Sparta – RKC zijn niet geringe kwaliteiten als vierde man tonen. Hij wordt ter zijde gestaan door vlaggenisten Ketting en Van Kampen en fluitist Martens.


Puzzelstukjes

Heeft Henk Fraser het lek boven? Zijn de Spartaanse puzzelstukjes op hun plaats gevallen? Hadden al die betweterige supporters die vanaf de prille herfst het 5-3-2-systeem verketterden dan toch gelijk? Of voelen wij Spartanen ons te makkelijk in de gloria na anderhalve goede wedstrijd? En is Sparta’s goede vorm geen lood of oud ijzer, omdat Twente 11 punten voorsprong heeft en in de rest van het seizoen toch nog minimaal 14 dubieuze strafschoppen krijgt?

Feit is dat Sparta afgelopen zondag tegen het hoog geklasseerde Go Ahead Eagles een meer dan puike wedstrijd op de mat legde. Veel spelers lijken beter hun draai te vinden in een 4-3-3-opstelling dan in de door Henk Fraser geliefde varianten met vijf verdedigers. Ook lijkt Sparta met de komst van Laros Duarte, (de naar een Italiaans ovengerecht vernoemde) Lasanna Faye en Dirk Abels een kwaliteitsimpuls te hebben gekregen en heeft Abdou Harraoui bewezen een vaste plek op het Spartaanse middenveld te verdienen.

Tegen RKC moet blijken of de winstpartijen tegen Dordrecht en Go Ahead Eagles een tijdelijke piek in een wisselend seizoen zijn of het begin van een fraaie reeks die Sparta een vaste stek in de top drie oplevert. Normaal zetten we bij ITWM hoger in, maar met Twente op een straatlengte voorsprong en een KNVB die de Twentse schuld van € 50 miljoen negeert lijkt het kampioenschap voor Sparta niet meer dan een verre illusie. Promotie echter niet: de aanloop naar de nacompetitie is begonnen, tegen RKC gaan we verder.

Terrasbeglazing op maat

Van Twente naar RKC lijkt een grote stap, maar in de (financiële) praktijk valt dat reuze mee. Net als Twente heeft RKC een jarenlange geschiedenis van financieel mismanagement en is de eigenlijk niet levensvatbare club meer dan eens door de gemeente en geldschieters gered. Wie zich een goed kwartier wil verdiepen in belangenverstrengeling in het Nederlands betaald voetbal doet er goed aan dit artikel van het NRC eens rustig te lezen. Erger u niet, verwonder u slechts.

Er wordt dus nog gevoetbald bij RKC Waalwijk. Dit seizoen gaat dat betrekkelijk anoniem. De eerste seizoenshelft waren de prestaties van het elftal van Fred Grim op zijn best matig, maar na de winterstop én de komst van Stijn Spierings van Sparta zagen de Waalwijkers plots het licht. RKC won de eerste vijf wedstrijden met Spierings. Daarna zakten de prestaties weer in: Almere won in Waalwijk en Volendam speelde er gelijk. Prestaties net zo wisselend als het voetbal van Stijn Spierings. Gebeurt er verder nog iets van belang bij RKC? Jazeker! Terrasbeglazingopmaat.nl heeft zich als sponsor bij RKC aangesloten en geeft alle seizoenkaarthouders 10% korting op glazen schuifwanden.

Opstellingen

Never change a winning team, zou elke normaal denkende Spartaan denken. Nu kennen wij Henk Fraser niet zonder meer als een normaal denkende Spartaan, maar zelfs Henk zou Gekke Henkie zijn om een andere basiself het veld in te sturen dan de vorige wedstrijd. Sparta meldt dat Bart Vriends weer bij de wedstrijdselectie zit en dat Bradley Martis en Janne Saksela nog geblesseerd zijn. Semper voegt daar aan toe dat ook Royston Drenthe een twijfelgeval is. Qua fitheid bedoelen we dan.

Sparta Rotterdam: Kortsmit; Dabo, Abels, Auassar, Faye; Harraoui, Duarte, Duarte; Veldwijk, Rayhi, Dervisoglu.

Liefhebbers van rasvoetballer Melle Meulensteen zullen tot vrijdagochtend in spanning zitten, want dan beslist de aanklager of de rode kaart die de verdediger tegen Volendam kreeg wordt geseponeerd. Verder is Kevin Vermeulen nog niet fit, heeft oud-Spartaan Mario Bilate griep en valt een andere oud-Spartaan, Roland Bergkamp, buiten de basiself van weer een andere oud-Spartaan: Fred Grim.

RKC Waalwijk: Vaessen; Gaari, Meulensteen (of Van Weert), Drost, Quasten; Spierings, Rienstra, Tahiri; Seys, Sow, Hansson.Share |
comments powered by Disqus