Vrijdag 16 Maart 2018 - 23:13

Voorbeschouwing Sparta–Ajax (18 maart 2018)

Leiding en ticketinfo

De wedstrijd op Het Kasteel tussen Sparta en Ajax staat onder leiding van Dennis Higler. De arbiter wordt bijgestaan door Charl Schaap en Jan de Vries. Of het om half 3 zondagmiddag vriest in Rotterdam is nog maar de vraag. De weersverwachtingen wijzen naar een temperatuur rond het vriespunt, maar er kan ook zo een waterig zonnetje doorbreken. Ingmar van Oosten is de vierde official. Een oostenwind zou de gevoelstemperatuur naar beneden halen.

Kaartverkoop

Maar dat dondert ons toch allemaal geen fuck. De wedstrijd tegen Ajax is uitverkocht. Er zijn geen kaarten meer beschikbaar. Zoals het hoort. Dit zijn de krenten in de pap voor onze club. Thuis tegen toppers. Niet Gerard, niet Gordon of hoe die zangers in plakjes met veren tegenwoordig ook allemaa heten. Tegen topvoetballers van Nederland. Ziyech. De Ligt. Van Beek. De Argentijn Nicolás Tagliafico.

Vooraf

De Amsterdammers hebben na vorige week weer wat hoop. PSV verloor onverwacht en vrij bizar met 5-0 van Willem II. Ajax staat momenteel op een tweede plaats, maar kroop drie punten dichterbij. Zeven punten is nu het verschil. Van de beide clubs, met Griekse namen, is bekend dat jeugd een toekomst krijgt. Niet toevallig staat er vandaag (zaterdag) een wedstrijd tussen de teams van Ajax O14 en Sparta O14 op sportcomplex de Toekomst gepland. De jonge Ajacieden hebben een beter doelsaldo en staan op plek 1. Sparta hijgt de Amsterdammers in de nek. Beide teams hebben 23 punten uit 11 wedstrijden. Een spannend en leuk jeugdpotje dat, als het doorgaat, om 12:00 uur begint.

‘Witte tyfus-hond’

Wie aan onderlinge confrontaties denkt tussen Ajax en Sparta komt ook uit bij november 2006. Vooraf zijn onze speler Yuri Rose toen: “Als we winnen van Ajax, gaan we aan de champagne”. Er werd gedronken, omdat we wonnen. Een hoofdrol in die wedstrijd was voor Wesley Sneijder. De afscheid nemende international kreeg toen rood en leidde de ondergang in. De kleine leider ging al in de dertiende minuut in de fout. Spartaan Jeffrey Vlug kreeg een duw, werd uitgescholden door ‘witte tyfus-hond’ en slingerde scheidsrechter Ruud Bossen ook nog het een en ander toe. Sparta nam het initiatief over en Yuri Rose kopte het eerste doelpunt binnen. Gabri was te nonchalant, Rachid Bouaouzan, ging aan de haal en John Heitinga veroorzaakte een pingel. Sjaak Polak benutte : 2-0. Vijf minuten voor het eindsignaal bekroonde invaller Haris Medunjanin de middag door de 3-0 via een vrije trap achter Maarten Stekelenburg te schieten.

Wespennest

Mooie tijden sport. Trainer was destijds trouwens Henk ten Cate, die later Sparta weer kwam helpen. Personen met een Sparta en Ajax-verleden zijn er genoeg. Danny Blind bijvoorbeeld. Het Zeeuwse scholletje, glibberend door de aalgladde profwereld, is happend op het droge in een bestuurszetel bij Ajax beland. Als RvC-lid gaat hij nu over het functioneren van technisch directeur Marc Overmars en die van algemeen directeur Edwin van der Sar. In de jaren ’90 speelden ze samen in een elftal heel de wereld zoek. Hallo Gremio. Nu steken ze elkaar in het wespennest van de ArenA. Johan Cruijff draait zich om in zijn graf.

Ajax

Het rommelt bij Ajax en de onrust is nog lange na niet voorbij. Positieve uitzondering is Noa Lang. Wie? Ja, een Rotterdammer. Een 18-jarige middenvelder die deze week bij de selectie is gehaald en zondag zijn eerste minuten voor de hoofdmacht van Ajax hoopt te spelen."Ik zou het echt mooi vinden om mijn debuut voor Ajax in mijn geboortestad Rotterdam te maken", vertelt Lang aan Ajax Life, één van de vele platforms die Ajax heeft. “Sparta is ook een beetje de club van mijn moeder en opa van mijn moeders kant. Dat zou het plaatje wel echt compleet maken."

Amin Younes

Naast bestuurlijke onrust is er onrust in de selectie. We noemen Amin Younes. Die weigerde in te vallen aan het einde van de wedstrijd tegen SC Heerenveen. Een dikke middelvinger naar trainer Erik ten Hag. Hij is verbannen naar Jong Ajax en heeft naar verluidt al lang getekend bij Napoli. Voor ons maakt dat eigenlijk geen ruk uit. Eigenlijk jammer dat ie niet speelt. Younes draaft en draaft, maar mist. We zouden op Spangen het hek open hebben gezet en zonder het te weten zou Younes met bal en al de Horvathweg op zijn gerend om pas te stoppen bij de bushalte. En dan allen omdat hij zou denken dat bus 38 geparkeerd staat voor het doel van Huth. Dat Justin Kluivert speelt is voor Sparta gevaarlijker. De kersverse debutant bij het grote Oranje kan wel scoren.

Blessures

Er zijn blessures. Siem de Jong heeft last van zijn anus. Noussair Mazraoui is een twijfelgeval en of ballenvanger André Onana op tijd fit is, is de vraag. Die heeft lichte achillespeesklachten, lastig met afzetten bij het duiken. Nick Viergever is er voor langere tijd uit. De oud-Spartaan, in de belangstelling van PSV, liep een enkelbandblessure op. Ten Hag wil ook niet zeggen wie zondag zijn aanvoerder zal zijn. Ook zo’n dingetje. Tegen Heerenveen was de 18-jarige Matthijs de Ligt dat. Oud-captain Joël Veltman was gepasseerd ten faveure van Rasmus Kristensen.

Al met al geen vast elftal waarmee Ajax onvoorwaardelijk aantreed. Derhalve hebben wij amper zicht wie gaat spelen. Omdat Ajax altijd sterk is met oud-spelers gokken we op deze opstelling:

Fred Grim, Frank de Boer, Michael Reiziger, Winston Bogarde, Danny Blind, Ronald de Boer, Edgar Davids, Jari Litmanen, Finidi George, Patrick Kluivert, Marc Overmars.

Sparta

Ja, genoeg over Ajax. Sparta is de god van Griekenland. Advocaat mocht vandaag in microfoontjes op de tafel in de perskamer zinnetjes zeggen. We moeten daar maar weinig waarde aanhechten. Bladvulling. “Het maakt weinig uit dat Sparta tegen degradatie strijdt en Ajax nog kans maakt op de titel. Het duel staat op zichzelf”, clicheet Advocaat. "Dit zijn altijd speciale wedstrijden. Wij moeten het Ajax moeilijk maken. Normaal hebben ze een beter elftal dan Sparta, dat lijkt me duidelijk. Als wij net zo veel kansen weggeven als tegen Roda JC dan kun je er van uitgaan dat Ajax daar wel een aantal keer uit zal scoren."

Voorspelling

Oké. Genoeg. Er viel ook wat te lachen. Een journalist suggereert dat Sparta maar met 5-0 van Ajax moet winnen. "Dat komt ook nooit meer voor", doelt Advocaat op de zege van Willem II op PSV vorige week. "Maar dat heb ik weleens vaker gezegd. Dat achtervolgt me nog steeds", verwijst onze trainert lachend naar zijn voorspelling dat Zweden niet met 8-0 van Luxemburg zou winnen. Weg WK.

Stemadvies

Drie op rij? Het kan. Het moet niet. Ook even clicheen. Je hebt niets te verliezen. Michiel Kramer is kapstok, Robert Mühren speelt er dicht omheen. Thomas Verhaar en Ahannach daarbij. Compact spelen. Het bordje van Bushalte 38 door de terreinmeester in de zestien meter van Jannik Huth prikken. Dat luidt ons stemadvies.

Tot slot wijst uw fanzine u op het volgende.

-Bij het zoeken naar informatie voor deze voorbeschouwing en gezien de opstelling van Ajax is dat niet altijd gelukt, kwamen we triest nieuws tegen. Van een ander Sparta. Maar omdat we allen –in deze politiek woelige tijden- Spartanen zijn willen we hier kort stilstaan bij de voetbalclub Sparta’25 uit Beek en Donk (Noord Brabant). Speler Peter Otten van het 6e elftal is op 28-jarige leeftijd overleden. RIP.

-Jong Sparta Rotterdam gaat op bezoek bij het FC Lienden van Kraay jr. De vierde achtereenvolgende zege kan worden geboekt. Dan kan het eerste elftal toch niet achterblijven?

-Het wordt koud. Maar een Ajacied doet zijn jasje nooit uit. Winston Bogarde deed dat op 21 januari 1996 wel. De niet bukkende neger was één van de hoofdschuldigen van het puntenverlies van Ajax bij Sparta (3-3). Na afloop vocht hij een robbertje met wat Sparta-supporters van wie wij hier de namen niet gaan noemen. De namen zijn bij de redactie bekend. Misschien kunnen zij weer aan de zijlaan staan.

-De jeugd heeft bij ons zeker ook de toekomst. Deroy Duarte is opgeroepen voor Nederland O19. Ilias Alhaft en Sherel Floranus maken deel uit van de selectie van de O20. Ze zitten waarschijnlijk allemaal op de bank.

Want met deze opstelling zitten we wel goed:

Huth; Holst, Chabot, Fischer, Nelom; Verhaar, Sanusi, Dougall, Muhren, Ahannach, Kramer.Share |
comments powered by Disqus