Vrijdag 19 Oktober 2018 - 09:09

Voorbeschouwing Roda JC - Sparta (oktober 2018)

Beste Spartanen, het is weer vrijdag en dan weet u het. Op vrijdag rrrrollllt het balletje lekker in de pilsleague eerste divisie. Dat betekent dat de fanatieke supporters onder u zich wezenloos moeten haasten en files moeten trotseren. En als TomTom ze maar een halve centimeter verkeerd de weg wijst, ze zelfs in Deutschland terecht komen. Ja beste Spartanen, het is weer tijd voor Das Roda Auswärtsspiel. Maar goed, het merendeel van u, inclusief uw voorbeschouwert van dienst is vandaag niet zo fanatiek, om de bizarre lange reis naar het Zuiden des lands te maken. Dat betekent goed nieuws voor Fox en slecht nieuws voor onze eerste elftalspelers die slechts door een mannetje of 150 vanaf het uitvak aangemoedigd zullen worden. Ook ons uit het zicht verloren (maar niet uit het hart) positiviteit -goeroe Nathan Rutjes had zich er wellicht meer van voorgesteld. Hij neemt morgen afscheid van zijn voetbalcarrière en wilde dit doen bij de clubs waar hij het meeste gevoel bij had, bij Roda en Sparta dus. Naast de Spartanen die het uitvak dus mager bezetten komen de Roda supporters ook niet massaal op deze wedstrijd af, die als je het affiche bekijkt natuurlijk in de eredivisie gespeeld had moeten worden. Om te bezuinigen heeft Roda gezien de geringe belangstelling zelfs ingang 3-4 gesloten en moeten de arme Rodafans omlopen naar ingang 5-6. Wat een tranendal in het Zuid-Limburgse…snik.

Roda JC

Het gaat sowieso erg beroerd met Roda JC. Zowel sportief als financieel is het een behoorlijke puinhoop. De ploeg staat momenteel op een veelzeggende 12e plaats en heeft na 9 wedstrijden 7 punten minder dan Sparta, waarmee dit aantal uitkomt op 13. Van de negen gespeelde wedstrijden wist het er tot nu toe 4 te winnen, 1 keer werd er gelijk gespeeld en 4 keer werd er verloren. De eerste wedstrijden deed Roda JC het best lekker door te winnen van de kampioen van vorig jaar - de “apies” van Ajax - gevolgd door een uitoverwinning bij de koploper van vorige week, Almere City. In de daaropvolgende toppers tegen FC Twente en NEC ging het mis, beiden wedstrijden hadden de Koempels het nakijken. Vervolgens herpakte Roda zich door net zoals Sparta bij RKC uit met 0-1 te winnen, om vervolgens gelijk te spelen tegen Eindhoven en in Leeuwarden van Cambuur te winnen. Toen men dacht het weer op de rit te hebben gingen de laatste twee gespeelde wedstrijden van dit nog jonge seizoen verloren. Thuis verloren ze tegen de PSV baby’s en vorige week was het in de tweede helft in de Adelaarshorst prijsschieten voor Go Ahead: 3-0.

Financieel gaat het ook al niet lekker. De club heeft een flink tekort van 1,7 miljoen euro en kan de huur van 800k per jaar voor gebruik van het Parkstad Limburg stadion amper opbrengen. Uiteraard is in Limburg de gang naar de gemeente meestal snel gemaakt. Echter, past men aldaar tegenwoordig wel wat beter op na alle affaires met Limburgse bestuurders. Meerderheid aandeelhouder en Roda baas Frits Schrouff is het ook helemaal zat. Hij wil het liefst zijn club verkopen aan die andere eigenaar - Aleksei Korotaev - maar na zijn gevangenisstraf in Dubai voor het uitschrijven van ongedekte cheques is deze Russische-Zwitserse zakenman opnieuw in opspraak gekomen. Hij is in conflict geraakt met een groep investeerders over de 4 miljoen euro die hij reeds in Roda investeerde. Volgens de investeerders die dit bedrag op wisten te hoesten uit fondsen van andere ondernemingen van Korotaev. En daar zijn ze nu dus “not amused” over. Begrijpt u het nog? Dat er in het nabijgelegen Valkenburg aan de Geul een casino was, dat is al wat langer bekend, dat men het circus naar Kerkrade heeft verplaatst was nog niet bekend. Het is maar waar je je club aan overlevert. ITWM denkt dat wij blij moeten zijn dat onze club (nog) niet te prooi is gevallen aan dergelijke figuren uit verre vreemde landen. Nooit meer uitgeven dan je binnen krijgt plus een meerderheidsaandeel in eigen handen hebben zou het advies voor elke directie van een BVO moeten zijn.

Maar goed, terug naar de wedstrijd van vanavond: Roda JC heeft een gehavende ploeg en trainer Robert Molenaar (die vorig seizoen opmerkelijk genoeg na de degradatie door de directie niet ontslagen werd) heeft kopzorgen wie hij tegen Sparta de weide in moet sturen. El Makrini en Milts moeten morgen op de tribune plaats nemen. Van Velzen, Simakala en Verburgh kampen met blessures en zullen morgen niet mee doen. ITWM verwacht dat de volgende elf zullen starten:

Muyters, Dijkhuizen, Vansteenkiste, Werker, Engels, Gnjatic, Jensen, Paulissen, Vayrynen, Eijma, Paumen.

Sparta

Dan de club, waar u als lezer van de website natuurlijk alles van wil weten! Welnu beste supporters: Sparta doet het - als we naar de ranglijst kijken - erg behoorlijk. Met een gedeelde eerste plaats lijken de Kasteelheren zich te hebben gemeld voor de eindstrijd van de eerste periode. Deze eerste plaats die we samen met Almere City moeten delen en het vooruitzicht van nog twee te spelen wedstrijden in deze periode in acht nemende; liggen er behoorlijke kansen voor onze helden om zich nu al definitief te verzekeren van (minimaal) een plaats in de play-offs. Sparta dat dus vanavond tegen Roda JC speelt en volgende week Telstar op bezoek krijgt lijkt op papier het meest eenvoudige programma te hebben. De Almeerders (of Almeerdenaren, of is het Almeerdeloers, Almeerderianen, Almeerdenezen) krijgen vanavond de Eagles op bezoek en reizen volgende week naar FC Twente Gemeente Enschede. Dat zal toch nog even alles op alles zetten worden voor de Almeerderjaarden in hun befaamde Yanmar Stadion en de Pilllsss-veste!

Per saldo is dit alles wel een beetje waar Henk Fräser bij aanvang van de competitie op doelde toen hij aan de pers meerdere keren vertelde dat hij graag in de eerste fase van de competitie veel punten wilden halen. Met het halen van een periodetitel zou hij deze 'belofte' zeker waarmaken.

Systeem

Dan even het systeem. Uiteraard moet elke zelf respecterende trainer of technische baas, net zoals Pastoor zijn dingetje met “Het Proces” had en een visionair uit Schijndel dit met “De Organisaaaasie” had iets hebben waar de supporters niet over uitgepraat raken. En Emile Schelvis al helemaal niet…. Bij Henk Fräser is dat “Het Systeem” . En met “Het Systeem” wordt 5-3-2 bedoeld. Of als je omschakelt 3-5-2, en als je onder druk staat 4-3-3 of whatever. Er valt voor alles wat te zeggen, maar de resultaten zijn dit seizoen gewoon het belangrijkste en elke supporter vergeet echt wel weer een wat saaie wedstrijd die met 1-0 gewonnen werd, maar die wel tot bizarre euforische toestanden zou kunnen leiden richting het einde van deze nog-nooit-zo-sterke-eerste-divisie. Vorige week werd overigens wel ietwat van het verdedigende 5-3-2 afgeweken en was er meer druk naar voren waardoor Sparta Cambuur eenvoudig en simpel op zij wist te zetten. Hoe? Lees ons uitgebreide verslag er nog maar eens op na (excuses daarvoor).

Wie gaat het dan doen vanavond? In ieder geval geen Kortsmit. Daar waar we vorige week nog dachten dat onze vaste goalie er slechts een weekje uit zo leggen na zijn schouderblessure die hij in Deventer op had gelopen, blijkt nu dat er sprake is van een toch iets meer ernstige blessure. Dat betekent dat Coremans vanavond op het doel zal staan en de Spartaanse kleuren moet gaan verdedigen. Verder zal Dabo weer de rechtsbackpositie in gaat vullen. Saksela is geblesseerd en moest week nog apart van de groep trainen. We verwachten wel dat de drang naar voren, die Dabo normaal in zich heeft, een stuk minder zal zijn omdat de altijd behouden Fraser zal weten dat het in een uitwedstrijd tegen Roda JC niet een vanzelfsprekende garantie op winst zal zijn met een dartelende Dabo aan de rechterflank. Ache is nog steeds geblesseerd en Breinburg is helaas licht geblesseerd teruggekeerd in Nederland na zijn optreden voor Aruba. Volgens Fraser 'klopt Spierings op de deur', maar Alhaft zal weer in de basis starten.

Verwachte opstelling Sparta:

Coremans, Dabo, Wuytens, Vriends, Auassar, Drenthe, Harroui, Duarte, Veldwijk, Rayhi, Alhaft.

Leiding

De wedstrijd stond onder leiding van de goedlachse arbiter Siemen Mulder. U weet wel de man die fan is van het laten overnemen van penalty’s. Vanwege deze excellente vaardigheid heeft de KNVB in al haar wijsheden besloten hem een promotie te geven en hem voor het oog van 47.000 noeste havenarbeiders deze truc nog een keer uit te halen op de verkeerde Maasoever van onze stad. Mulder werd dus van de wedstrijd in Kerkrade afgehaald en voor Roda JC - Sparta is inmiddels de 30-jarige Rob Dieperink uit Borculo aangesteld. Hij is vooral bekend van het geven van kaarten in de eerste divisie. In de 88 wedstrijden die hij op dit niveau floot haalde hij 209 gele kaarten en 12 rode kaarten uit zijn borstzakje. Onze verdedigers zijn gewaarschuwd.

Dieperink zal geassisteerd worden door de heren Lapar en Siebert. De 4e official is het heerschap Van der Eyk.

Naar Roda JC – Sparta

Heeft deze voorbeschouwing u toch op het idee gebracht om af te zien van een avond voor de tv? Dan is het nog steeds mogelijk een ticket aan te schaffen. U kunt tot 16:00 uur vanmiddag met uw auto (of meerijden met iemand die met de auto gaat) naar Zuid-Limburg reizen. Ga daarvoor naar Spartakaartje.nl

Roda JC – Sparta : aftrap 20:00 uur in het Parkstad stadion (live via Fox 3).Share |
comments powered by Disqus