Vrijdag 09 Maart 2018 - 11:38

Voorbeschouwing Roda JC – Sparta Rotterdam (10 maart 2018)

Roda JC tegen Sparta, de nummer achttien tegen de nummer zeventien. In een competitie met achttien deelnemers de ultieme degradatiekraker. Sparta staat één schamel puntje voor op Roda. Als dat er zaterdagavond vier zijn, kunnen we voorzichtig naar boven kijken. Staan we er dan weer twee achter, zijn we terug bij af. Een cruciale wedstrijd. ITWM beschouwt voorrrrrrr.


Leiding en ticketinfo

Roda JC – Sparta Rotterdam. 10 maart 2018, aftrap 20:45 uur. Scheidsrechter van dienst is Bas Nijhuis. Jan de Vries en Rogier Honig bestrijken, de vlag in de hand, de zijlijnen. Vierde official is het heerschap Martin Pérez.

Wie de wedstrijd in het uitvak wil bezoeken en nog geen kaartje heeft, zal met met de buscombi de verre reis naar Kerkrade moeten maken, want de 200 autocombi-kaarten zijn uitverkocht. De autocombi-Spartanen moeten hun omwisselbiljet op, of all places, parkeerplaats Roevenpeel te Nederweert tussen half zeven en zeven omwisselen voor een echt kaartje, want dat is ontzettend veilig en het beste voor iedereen. Buskaarten zijn er nog wel, maar ook niet onbeperkt.

Wie leuk met een Limburgs accent kan praten, kan ook kaartjes voor de thuisvakken kopen. Voor zover wij na kunnen gaan zijn er geen restricties om, bijvoorbeeld, bij het soort van fanatieke publiek op de Koempeltribune plaats te nemen. Koempel betekent trouwens mijnwerker. De laatste Nederlandse mijn is op 31 december 1974 gesloten. Dat is meer dan 43 jaar geleden. En dan zeggen ze wel eens dat Spartanen in het verleden leven…

Gerooid bos

Wat valt er zoal voor leuks en interessants over Roda JC te melden, buiten dat het een irritante, overbodige, veel te ver weg gelegen pestpokkeclub is? Nou het een en ander. Wist u bijvoorbeeld dat Roda JC is ontstaan is uit een fusie van Roda Sport en Rapid JC en dat dat weer samenvoegingen waren van respectievelijk Kerkrade en Bleijerheide en Rapid ’54 en Juliana en dat – en nu komt het – Bleijerheide ooit is opgericht als BVV Sparta? Roda JC heeft dus Spartaanse roots.

Nog zo’n boeiend feitje. Het woord Roda in Roda JC komt van het achtervoegsel rade of rode wat ‘rooiing’ of ‘ontginning’ betekent en verwijst naar het werkwoord rooien: het kappen en bebouwen van bosachtig gebied. En daarmee houdt het wel zo’n beetje op met de leuke en interessante kanten van Roda JC. Dat ze maar snel mogen degraderen en dat ze mogen creperen in de Jupiler League! Zo!

Patjepeeërs

Wij Spartanen klagen, zoals het Rotterdammers betaamd, vaak over onze voetbalclub, maar je zou maar fan van de Gerooid Bos Juliana Combinatie uit Kerkrade zijn. Als je al niet wanhopig was, zou je het spontaan worden, want wat een zooitje is het daar. Sinds de inmiddels overleden Nol Hendriks als Roda’s suikeroom uit beeld verdween zijn ze daar zo radeloos dat ze iedereen met een inkomen boven de Balkenende-norm die de Oostelijke Mijnstreek bezoekt als de nieuwe verlosser omarmen.

Nadat eerst de overheid, u dus, ettelijke miljoenen in de bodemloze Limburgse put stortte (lees vooral dit artikel) redde Frits Schrouff (voor al uw bami en mangodrank) Roda. Daarna belde de Zwitserse Rus Aleksei Korotaev op om te melden dat hij Roda een gerse club vond en te vragen of hij de boel mocht kopen, maar Korotaev schreef vervolgens een ongedekte cheque uit van een lullige 17 miljoen euro. Hij belandde in de Qatarese bak, waar hij een aantal maanden zat en na betaling van 3500 euro boete weer uit mocht. Ook lopen er miljoenenclaims over en weer tussen Korotaev en een investeringsmaatschappij. Fris figuur, die Aleksei.

Toen parkeerde de Iran afkomstige Salar Azimi zijn Lamborghini voor het Parkstad Limburg Stadion. Zijn boodschap (die hij eerder bij NAC probeerde te slijten): ze draaien jaar in jaar uit miloenenverliezen, maar als ze mij mijn gang laten gaan, gaan we winst maken. Tuurlijk. Azami weet wel hoe hij zieltjes onder de supporters moet winnen. Bij iedere overwinning van Roda JC onder zijn leiding, mag een supporter een dag lang in één van zijn peperdure auto's rijden. Er wordt dan geloot welke fan in, bijvoorbeeld, de Rolls Royce Phantom van Azimi mag rijden. Ideetje voor Manfred Laros?

Wat blijkbaar niet in de Limburgse hoofden opkomt is dat een club die uitgaat van zijn eigen kracht, die zelf het beleid bepaalt en die baas in eigen huis is, geloofwaardiger, toekomstbestendiger en populairder is dan het volgende miljonairsspeeltje. In Kerkrade trekt niemand de motieven van types als Korotaev en Azimi in twijfel en niemand vraagt zich af waar de spontane liefde van een Zwitserse Rus of Iraniër voor een modaal clubje in een uithoek van Nederland vandaan komt. Verblind door visioenen waarin de club in de Champions League speelt en een tweede ring op het nu halflege stadion bouwt, is Roda bereid de ziel van de club te verkwanselen. Als ze daar iets van trots, kloten of historisch gevoel hadden, wezen ze alle patjepeeërs vriendelijk doch gedecideerd de deur en staken ze zelf de handen uit de mouwen om iets van de club te maken. Tot dan luidt het devies: keep on dreaming.

Roda JC

Dat was best veel tekst. De rest van de voorbeschouwing doen we daarom net zo snel als een auto van Salar Azimi. Roda speelt kut, heeft allemaal vreemde buitenlandse spelers, verliest bijna alles, maar knokt zich soms naar een puntje. Vorige week tegen Heracles speelden ze dramatisch, dus ze hebben iets goed te maken. Oud-Spartanen zijn Nathan Rutjes en Henk Dijkhuizen. Gütz, Paulissen, Djim, Avdijaj zijn geblesseerd. Jammer voor ze.

Opstelling: Jurjus; Dijkhuizen, Banggaard, Auassar, Vansteenkiste; Rosheuvel, El Makrini, Gustafson, Milts; Schahin, Vancamp

Sparta

Als Sparta de strijdlust en het lef uit de tweede helft tegen ADO Den Haag vast weet te houden, moet een goed resultaat haalbaar zijn. Gewoon erop klappen en strijden voor elke meter grond alsof het eredivisiebehoud op het spel staat. Oh, wacht dat is ook zo. Danke, bitte!

Janne Saksela is nog steeds geblesseerd, net zoals de paus nog steeds katholiek is. Verder is Kortsmit op de weg terug en kwakkelt Brogno. Voorts hebben Alhaft en Goodwin hebben allebei een jaar bijgetekend en staan tot de warme zomer van 2019 onder contract op het Kasteel. Waarvoor dank.

Tot slot namens ITWM wat goede raad:

Tip 1: Aan Dabney dos Santos. Goser, wat kan jij hard rennen! Churandy Martina is er niets bij. Daar moet je echt iets mee doen! Kijk eens op http://www.ra.nl/lidmaatschap/inschrijven/. Die bal ligt toch maar hinderlijk voor je voeten.

Tip 2: Aan alle spelers: de eerste helft maakt ook deel uit van de wedstrijd. Knallen vanaf de eerste minuut en doorgaan tot het eindsignaal. Daarna mogen jullie stoppen.

Tip 3: Aan Dick Advocaat. Dat ging helemaal niet verkeerd vorige week in de tweede helft tegen ADO. Never change a winning team.

En daarom luidt de opstelling: Huth; Holst, Chabot, Fisher, Nelom; Verhaar, Sanusi, Van Moorsel, Ahannach; Mühren, KramerShare |
comments powered by Disqus