Vrijdag 26 Januari 2018 - 04:19

Voorbeschouwing Heerenveen-Sparta 26 januari 2018

Vanavond om 20.00 uur trappen sc Heerenveen en Sparta af voor de twintigste speelronde van de Eredivisie. De arbiter is Serdar Gözübüyük. Hij wordt geassisteerd door Sander van Roekel en Erwin Zeinstra. Vierde official is het heerschap Christian Mulder.


Historie

Heerenveen-Sparta werd in de Eredivisie 16 maal eerder gespeeld. De Friezen wonnen 10 keer. De punten werden 6 keer gedeeld. We hebben dus nog nooit gewonnen in Heerenveen. Op het Kasteel pakten we tegen Heerenveen dit seizoen wel een puntje; in een oersaai duel bleef het 0-0.


Sparta

Ook zwaargewicht Dick Advocaat heeft het Spartaanse tij voorlopig nog niet weten te keren. Zowel tegen Vitesse als tegen Excelsior hadden we één of zelfs drie punten kunnen pakken, maar stonden we uiteindelijk met lege handen. Tegen onze stadsgenoot leek de 3-2 in de lucht te hangen, maar defensief geblunder kostte ons, niet voor het eerst dit seizoen, de kop.


Defensieve problemen

Michel Breuer is direct bij de komst van Advocaat geslachtofferd. Een vervelende, maar logische keuze. Julian Chabot, zijn jeugdige Duitse vervanger, doet het alleraardigst. Chabot wint duels en is sterk in de lucht. Zijn kompaan achterin Sander Fischer heeft het beduidend moeilijker. Zowel aan de bal als in de dekking oogt Fischer onzeker en maakt hij de laatste weken veel fouten. Het is te hopen dat de gewenste defensieve versterking dan ook snel komt.

Over het presteren van Kortsmit dit seizoen is al veel gediscussieerd. Zelf gaf de goalie aan na dit seizoen een stap hogerop te ambiëren, menig supporter is daarentegen van mening dat Roy bij Sparta nog zat leren kan. De wedstrijd tegen Excelsior is daar een goed voorbeeld van. Bij de eerste twee tegengoals is zijn optreden weinig overtuigend, maar kan hij het voordeel van de twijfel krijgen. Bij de beslissende tegengoal echter gaat hij ronduit in de fout. De doelpuntenmaker, Anouar Hadouir, gaf zelf in gesprek met de NOS aan dat ‘de bal over de muur trappen’ eigenlijk wel genoeg was voor een doelpunt. Zoals een supporter op ITWM al opmerkte, deed het doelpunt denken aan de fatale vrije trap van Fledderus, die een aantal jaar geleden degradatie voor Sparta inluidde. Een geplaatste vrije trap, die niet al te hard en niet al te ver in de hoek het doel in ploft, met een doelman die het gebeuren gelaten gadeslaat. Kortsmit heeft al talloze keren aangetoond een getalenteerde doelman te zijn, en kan absoluut beter, maar lijkt momenteel vertrouwen te ontberen. In die zin komt zijn lichte blessure niet slecht uit. Nienhuis kan zich bewijzen, en wanneer Kortsmit terugkeert, kunnen beide de concurrentiestrijd weer aangaan.


Lichtpuntjes?

We mogen dan onder Advocaat de eerste twee duels verloren hebben, zoals gezegd lagen er absoluut mogelijkheden om punten te sprokkelen. In de laatste weken voor de winterstop lag dat nog heel anders. Ondanks dat we nog geen punten hebben gehaald onder de nieuwe trainer, zorgen het wat realistischere spel en de nieuwe aanwinsten toch voor een sprankje hoop.

Fred Friday werkt hard, is snel en sterk, en daarmee zowel een prima aanspeelpunt als een spits om mee te counteren. Een andere nieuweling, Soufyan Ahannach, lijkt ook een aanwinst. Ahannach is een behendige speler met een lepe techniek. Met wat meer wedstrijdritme zal hij zeker zijn waarde nog bewijzen.

Probleem is echter tijd; dat is er niet. Er is geen proces, de spelers kunnen niet even lekker een paar wedstrijden aan elkaar wennen, er moeten nu punten worden gepakt. Onze naaste concurrent voor de laatste plaats, Roda JC, ontvangt deze week Excelsior. Mocht Roda onverhoopt winnen en wij niet, dan worden de problemen weer wat groter.

Vriends is er waarschijnlijk niet bij in verband met het overlijden van zijn moeder. We wensen hem heel veel sterkte. Ook Kortsmit is dus geblesseerd; naar verwachting neemt Nienhuis zijn plek in. Ook Mühren neemt waarschijnlijk weer plaats op de bank. Grootste vraagteken is of Duarte al dan niet zal starten. Als Duarte in de basis mag beginnen, zal dit ten koste gaan van Alhaft.

Vermoedelijke opstelling Sparta: Nienhuis; Floranus, Fischer, Chabot, Holst; Dougall, Sanusi, Ahannach; Brogno, Friday, Alhaft.


Sc Heerenveen

Heerenveen staat momenteel op de 9e plek. Lager dan de clubleiding voor ogen heeft, maar precies waar ze op basis van het spel horen te staan. De Friezen begonnen, net als vorig jaar, goed aan het seizoen, om vervolgens te vervallen in wisselvalligheid. Afgelopen week pakte Heerenveen een puntje bij Vitesse, door met 1-1 gelijk te spelen.

De Friezen hebben de laatste tijd moeite het spel te maken. Aan het begin van het seizoen was een fris en dynamisch elftal te zien, met opkomende backs (zo gaf 'onze' Dumfries liefst 5 assists) en Schaars als dominante spelverdeler op het middenveld. Tegen Vitesse was daar weinig meer van over. Heerenveen kwam er aanvallend weinig aan te pas en vertraagde het spel waar dat kon. Ook de ploeg van Jurgen Streppel zit dus in een vormdipje, maar heeft natuurlijk alsnog aanzienlijk meer kwaliteit dan de spelersgroep van Sparta.

In een thuiswedstrijd tegen de hekkensluiter is Heerenveen het aan zijn stand verplicht om te winnen, maar het biedt hoop dat de Friezen zo’n moeite hebben initiatief te nemen. Onder Advocaat wordt een wat compacter concept gehanteerd, dus wie weet houden we de 0 en prikken we er via een countertje een bal in. We kunnen altijd hopen.

Vermoedelijke opstelling sc Heerenveen: Hansen; Bulthuis, Pierie, Hĝegh, Dumfries; Schaars, Van Amersfoort, Kobayashi; Zeneli, Veerman, Ĝdegaard.Share |
comments powered by Disqus