Donderdag 08 Augustus 2019 - 21:21

Voorbeschouwing Sparta - VVV Venlo

Vooropgesteld: Duitsland is een mooi land. Uw voorbeschouwer van dienst heeft er voor een korte periode zelfs gewoond. In Saarbrücken, de stad waar zijn toenmalige vakantieliefde studeerde. Het hof gemaakt op een strandtent met Paal in de titel. Versierd met een fles Sekt in de hand, belandend op het mulle zand. Wohlschmeckend Hintern. Wat een tijd was dat. Maar we dwalen af, over grenzen heen. Uiteindelijk is het niets geworden, maar de bewondering voor onze Oosterburen is gebleven. De zaakjes immer goed voor elkaar. De Gründlichkeit. Het harde werken. De mooie gebieden, zoals het edelstenengebied bij Idar-Oberstein waar de voorbeschouwer afgelopen zomer een weekje vertoefde.

VVV Venlo heeft veel met Duitsland. Niet gek, gezien de geografische ligging. Het nieuwe gezicht van de club, die na vijf jaar afscheid nam van Maurice Steijn, is een Duits gezicht. Met jong elan. Dus zonder snorretjes. We noemen een rijtje nieuwe spelers: Te beginnen bij de lange (1.95m) keeper Thorsten Kirschbaum, die overkwam van Bayer Leverkussen en die andere Duitse keeper Lars Unnerstal (naar PSV) moet doen vergeten. Andere nieuwelingen: Richard Neudecker (FC ST Pauli), Tobias Pachonik, Steffen Schäfer en Elia Soriano. Jawohl, allemaal Duitsers. En dan marcheerde Nils Röseler al enkele jaren in De Koel rond. De nieuwe spits Haji Wright is weliswaar Amerikaan van geboorte, maar speelde lang in Duitsland. Vorig jaar kwam hij uit voor Schalke 04. Wanneer hij met zijn 1,93meter en gezamenlijk met middenvelder Danny Post (1,91m) en verdediger Röseler (1,90m) bij corners of vrije trappen mee naar voren komt, is het alsof de Luftwaffe zich aandient. Hopen dat Sparta er met Jurgen Mattheij (1,91m) en Bart Vriends (1,88m) genoeg abwehr tegenover kan stellen. Een verdedigingslinie kan optrekken.

Affiche

Wie de aanvangstijd, de speeldag en tegenstander ziet op onze mooie groene aankondigingsposters, zou warempel denken dat we terug gaan in de tijd. Dat dit een wedstrijd is uit de Jupiler League 2014-2015. Niets is minder waar. We spelen op het hoogste voetbalniveau. Het tweede kanaal van Fox Sports. Dit wordt een partij om van te smullen. Van Bratwurst met Sauerkraut en grote lauwe bieren. Dat het u moge smaken en niet berouwen. Dat we niet teleurgesteld met een velletje tussen de tanden terug moeten, zu Hause. Dat we er niet toch weer zijn ingetuind.

Ervaren rotten

Onze aankomende tegenstander begon goed aan de competitie. RKC werd met 3-1 verslagen. Te hopen is dat VVV denkt nu ook makkelijk die andere promovendus aan de zegekar te binden. Met Robert Maaskant heeft de club een ervaren en flamboyante trainer aangesteld. Eentje die met technisch directeur Stan Valckx in Polen kampioen werd. Maaskant zette tegen RKC zijn mannen in de rust weer op scherp en zal dat ongetwijfeld ook doen tegen Sparta. We zijn dus gewaarschuwd. Temeer omdat Maaskant zich omringd weet met ervaren rotten. Keeperstrainer John Roox loopt zo ongeveer al sinds de Tweede Wereldoorlog rond bij VVV. Luc Nilis is assistent-trainer net als Raymond Libregts en Mark Luijpers dat zijn.

Vermoedelijk opstelling: Kirschbaum; Pachonik, Röseler, Van Bruggen, Janssen; Linthorst, Opoku, Neudecker; Van Ooijen, Soriano en Wright.

Sparta Rotterdam

Dat een 2-2 gelijkspel in De Kuip direct na de wedstrijd een teleurstelling voor Sparta werd genoemd, geeft aan dat we in een goede flow zitten. We hadden bijna gewonnen van Feyenoord. Dat geeft ons niet het recht te denken zomaar VVV opzij te kunnen zetten. Enkele clichés: elke wedstrijd is anders. De bal is rond. Van Duitsers heb je pas gewonnen als ze in de bus terug zitten.

Het mogelijk duidelijk zijn! Elke week dient Sparta bij de les te zijn. Maar het enthousiasme en de bedrevenheid waarmee werd gevoetbald zondag stemde tevreden. Sparta oogt al als een team. En zoals Bryan Smeets in de deze week verschenen presentatiegids constateert: “Als wij een team zijn, kunnen wij verrassen.” Sparta krijgt in de eredivisie meer tijd om te voetballen dan in de Keuken Kampioen Divisie. Je kunt nog eens over spelen, zonder dat er direct een hijgerige speler van bijvoorbeeld Telstar komt invliegen.

We moeten ineens aan Ayodele Adeleye denken. Het scheermes uit Lagos. Die een andere oud-Spartaan Sandro Calabro een gebroken neus elleboogde. Dat gebeurde zo’n tien jaar geleden. Sparta bekerde toen ten koste van VVV verder. Door de beslissende penalty van Adeleye in de strafschoppenserie. Nu wordt er tactisch meer gevraagd dan ellebogen en vliegende tackles. Dat ligt Sparta wel. In diezelfde presentatiegids zegt trainer Henk Fräser: “We waren vooral op zoek naar voetballende spelers, omdat je in de Eredivisie vaak iets meer ruimte hebt om te voetballen en het belangrijk is dat je voorzichtig met het balbezit omgaat, want fouten worden afgestraft. Spelers die vertrouwen hebben aan de bal, deze op durven eisen en deze vervolgens op de juiste plek krijgen, waren het belangrijkst. Die hebben we ook gevonden.”

Opstelling

Vandaar dat we denken dat de opstelling van Sparta tegen VVV ten opzichte van die van zondag niet veel afwijkt. Voor Harroui zal waarschijnlijk Deroy Duarte spelen. Op de achtergrond speelt nog een mogelijk vertrek van Lars Veldwijk, maar met Ragnar Ache (2.17m, grapje) hebben we een prima spits voorin. Nu ook Halil Dervisoglu na een half seizoen vertrekt naar Brentford (dat in London een stadion heeft met op elke hoek een café, vraag maar aan het bestuur van de sv) is het wel zaak om een spits aan te gaan trekken. Dervisoglu is vanaf 1 januari 2020 eigendom van de Engelsen. Gladon komt niet. Waarom zou hij ook? Omdat hij transfervrij was werd de ex-Spartaan in verband gebracht met onze club. Maar de kans daarop was net zo groot als dat een vrouwelijke wijkagent uit Spangen een bevroren aubergine genoegzaam in haar gleuf duwt. Dus dat. Je kunt als overbrugging naar een nieuwe spits (Marvin Emnes!) gewoon nog spelers uit Jong Sparta opstellen, El Kachati, Tahiri of Tavsan bijvoorbeeld. Of huur Ferdy Druijf van AZ, zodat die in de eredivisie aan spelen toekomt.

De vermoedelijke opstelling: Coremans (wat een held wordt dat, trouwens), Abels, Vriends, Mattheij, Faye, Auassar, Smeets, Duarte, Rayhi, Ache, Dervisoglu.

Arbitraal

De scheidsrechter is Hendrikus Sebastiaan Hermanus (Bas) Nijhuis. Een enorme dierenliefhebber. Heugelijk feitje: het is vijf jaar geleden dat het paard Fokke, waarop Nijhuis graag reed op de paardenmarkt in Enter werd verkozen tot mooiste paard. Citaat van Nijhuis toen bij RTV Oost: “Hij was ook echt het mooiste paard, heel kolossaal, heel groot. Mooi zwart, hoog op de poten. En je kunt er alles mee."

De heren Van Dongen en Honig vlaggen. Vierde official is heerschap Gerrets. We spelen Eredivisie dus hebben we VAR. Blank en Bos zitten achter de knoppen daarvan.

Kaartverkoop

De publiekstribunes zijn uitverkocht voor dit duel. Supporters die geen seizoenkaart willen en wel tickets voor Sparta – VVV willen kopen kunnen via www.spartakaartje.nl nog tickets kopen voor businessvak 21V op de Kasteeltribune. Deze kaarten geven toegang tot de Ridderzaal. Deze tickets zijn normaal € 55,- per stuk, echter voor deze wedstrijd in prijs verlaagd naar € 40,- per stuk.

ITWM wenst alle toeschouwers een fijne wedstrijd toe.Share |
comments powered by Disqus