Donderdag 05 Juli 2018 - 17:06

Verslag van een loeihete training

Wolken boven het trainingsveld? Geen wolkje te zien. De lucht was strakblauw. Zo blauw als de Jan Taminiau-jurk die Maxima droeg tijdens de inauguratie. Het was vandaag opnieuw een hete dag Spartanen. Dit deed mij terugdenken aan de bloedhete zomer van 1963 en een brunette, genaamd Betty. Zij woonde destijds in bij mijn ouderlijk huis. Op deze hete dagen klopte zij de slagroom voor de aardbeien. Zonder BH en zonder staafmixer! Man..man...

Frank Kooiman houdt niet van aardbeien maar hij had wel teksten voor me. Frank: ‘’Ik heb iets voor je. Moet je maar kijken wat je ermee doet.” Frank liep naar binnen. Naar de kleedkamer om mijn beloning voor een seizoen schrijven te pakken. Ik ging er pardoes achteraan waarna ik assistent Aleksandar Rankovic tegen het lijf liep. Ik: ‘’Goedemorgen Ranko en we schudden elkaar de hand.’’ Frank Kooiman stond achter mij met in zijn hand een plastic zak en benadrukte mij dat ik hier niet mocht komen. Ik: ‘’Nee Frank dit is eenmalig hoor, wees maar niet bang maar wat heb je nou in die zak?’’

Het waren stropdassen. Héél véél Sparta-stropdassen. Ik zei Frank dat ik niet ondankbaar wilde lijken, maar dat ik nooit stropdassen draag. Ik zou uitkijken of er eventueel Spartanen waren die wél stropdassen dragen. Topgozer, die Frank Kooiman. Enne stropdassen… Spartanen.… Wie wil er een collectorsitem? Gratis en voor niets? De training begon vandaag om 12 uur omdat men gisteren een wedstrijd heeft gespeeld. High Noon.

Hé, daar hebben we Hans Kraay Jr. Hij kwam iets doen voor de lease maatschappij van de Spartaanse auto’s? Dave van der Meer was er ook bij. Dus iets commercieels. Hans Kraay: “Wat zou ik graag tegen Neymar willen spelen zeg. Hij stond nog geen 5 minuten op het veld. Wat een vervelende man is dat. Doorrollen en miepen, verschrikkelijk.’’

Ook de rol van VAR tijdens de wedstrijden tegen FC Emmen kwamen weer ter sprake. Kraay was nog steeds furieus. “Jullie zijn vreselijk genaaid door dat kwartet dombo’s van een scheidsrechters.’' Tja Hans, we weten het. En passant beloofde Hans Kraay jr assistent Nico Jalink een nieuwe lease auto. Nico wist nou niet of hij het moest geloven of niet. Ja Nico een nieuwe bak voor jou. Je verdient het.

Lars Veldwijk kwam nu het veld op en hij begroette Hans hartelijk. Kraay was een en al charme . Hij kon het zichtbaar goed vinden met Lars. Mengde mij erin, want ja men is verslaggever van de training of men is het niet. Ik: “Hans, wat vind jij van de voetballer Lars Veldwijk?” HK: Hij is sterk aan de bal, hij kan goed meevoetballen, een koele afmaker. Sneller dan menigeen denkt.” Ik vroeg hoeveel goals hij denkt dat Lars Veldwijk dit seizoen voor ons zal gaan maken. Hans: “25 goals gegarandeerd, maar het is ook een tussenjaar daarna moet hij doorpakken. Ik: ‘’Mooie club in Engeland, lekker met die kleine en Monica, goed toch?’’

Lars straalde bij zoveel mooie woorden. Het is ook zo Spartanen, we moeten wél reëel blijven. De uitdaging voor Lars Veldwijk is ook onze uitdaging. We moeten niet gaan zweven. Wanneer hij ons kampioen maakt, is hij weg. Over kampioen worden gesproken. Daar hadden we Henk Fräser. Ik: ‘’Welk systeem gaan we straks spelen Henk 4-4-2 of 4-4-3?’’ Fräser: ‘’Dat ligt aan Henk hé.’’ zo sprak hij cryptisch.

De vaste watchers zochten zoveel als mogelijk de schaduw. Eén van hen droeg een Panama-hoed ter bescherming van het vaste watchershoofd. Er volgde een discussie of er vroeger nou meer petten werden gedragen dan wel hoeden. Tja Spartanen, wie het weet mag het zeggen. Ik houd het zelf op méér hoeden in de 40tig en 50tiger jaren en meer petten tussen de twee wereldoorlogen in.

Gaat nergens over? Neen. Maar moet dat dan? Trouwens, er komt toch weleens een Spartaan met een bolhoed bij de wedstrijden? Zou hij afgehaakt zijn na het drama tegen FC Emmen? Na een half uur trainen hielden sommigen spelers die gisteren een wedstrijd in de benen hadden ermee op. Zij gingen krachttraining doen.

Ondermeer Royston Drenthe, die Kraay trots zijn wasbordje toonde, Edo Duplan, Kenny Dougall, Roy Kortsmit en Bart Vriends. Er bleven 10 man over. Het werd 5 tegen 5.

Tijd voor een drinkpauze en het sproeien van het veld. Lars Veldwijk vormde met Thomas Verhaar en Ayoub Boukari, Mark Veenhoven en een nieuwe jongen waarvan ik de naam nog niet ken een team. Het was een lust voor het oog. Continu afjagen, loopacties maken en afwerken en dat alles in een hoog tempo. En dat bij deze temperatuur. Er vielen schitterende goals en vooral de partij van Veldwijk deed van zich spreken.

Veel wijzer worden we er niet van Spartanen. Dat strijd hoog in het vaandel staat bij Henk Fräser is bekend en van pootjes terug trekken, daar is hij niet van. Pats.... daar een felle tackle op de bal van Ayoub Boukari en hij gaf fraai mee aan Veldwijk die geroutineerd afmaakte. Applaus klonk op van de technische staf. Inderdaad, het was een fraaie goal na een dito aanval. Jammer dat we Royston en Edo niet kunnen beoordelen in dit hoge tempo. Had ik toch wel willen zien.

Henk Fräser sprak zijn bewondering uit aan de overgebleven 10 man voor de inzet in deze loeiende hitte op een kokend kunstgrasveld. Daar was niks aan miszegt. De inzet is voorbeeldig en belooft veel. Deroy Duarte ontbrak vandaag opnieuw. Hij heeft lichte knieklachten. Van Julian Chabot géén nieuws en ook geen idee of de 1.3 miljoen al op de rekening staat.

Morgen traint men om 11 uur. En a.s. zaterdag is het oefenen tegen VOC. Tot zover.Share |
comments powered by Disqus