Zondag 04 Januari 2015 - 18:49

Verslag van de eerste training Pastoor

De hemel boven ons Kasteel was gisterochtend grijs als theelood. Voor ik verder ga met u te berichten over de wederwaardigheden van de eerste training in het nieuwe jaar onder leiding van onze nieuwe hoofdtrainer Alex Pastoor en diens assistent Michael Reiziger, wil ik u en de uwen het allerbeste wensen in goede gezondheid voor 2015.

Zo, dat hebben we gehad. De feestdagen achter de rug. Oliebollen bijna op. Een nieuw begin in alle opzichten. De spelers binnen de selectie van ons aller Sparta beginnen allemaal op nul. Dat is toch wel zo lekker. Wat anders: stel je voor dat Kevin Strootman en Jetro Willems worden verkocht deze transferwindow. Kan iemand uitrekenen hoeveel we dan kunnen vangen? Laten we zeggen met verkoopsommen van 40 miljoen euro voor Kevin en 20 miljoen euro voor Jetro naar het buitenland. Kom maar door cijferaars.

Hoe is het met de selectie en onze nieuwe trainer? Ik was wat vroeger afgereisd naar ons Kasteel en parkeerde mijn auto keurig met de neus naar voren en ging op zoek naar hekken die open waren. Ik liep langs het home en zag de deur op een kier staan. Hoorde stemmen, aarzelde geen moment en trad binnen. Wat denk je? Zat daar de hele selectie inclusief Leo Beenhakker. Althans Leo zat niet. Hij ijsbeerde wat rond. Alex Pastoor zag ik nergens, daar zaten ze natuurlijk op te wachten.

Ik: ‘Geloof niet dat ik gewenst ben’. Kijkend naar Leo zijn gezicht, dat stond op onweer. Daar heb je hem weer, zag ik hem denken. Maar het kan evengoed zo zijn dat ik het me inbeeldde dat hij dit dacht. Ik: “Iedereen de beste wensen nog enne… is er nog ergens een hek open?” Leo zei dat aan de andere kant het hek open was en maakte daarbij zwaaiende bewegingen met zijn arm richting de Schie. Ik groette en vertrok.

Ja Leo, dit is de luis in de pels. Je bent wellicht niet blij met me, maar ik ben net een koortslip, die komen altijd terug. De eerste vaste watchers meldden zich en gelukwensen voor het nieuwe jaar werden uitgewisseld. Het geraakte allengs voller en voller en de sfeer was er een van optimisme. Vrijwel iedereen heeft er weer geloof in. Men is het eens dat we voor onze begrippen met de aanstelling van Pastoor een toptrainer hebben binnengehaald.

Eindelijk betrad Alex het kunstgras. Een luid applaus klonk op. “Nou Pastoor, je mag wel even terugkijken hoor, zag je dat. Hij stampte zonder naar ons te kijken zo het veld op. Een minpuntje”, aldus een vaste watcher. Tja Alex, wen ernaar vast aan. Dit is het Sparta-publiek ten voeten uit. Koud binnen en je krijgt prompt kritiek.

Er was dit keer geen taart. Met die traditie is met het faillissement van de Sparta-bakker door de supportersvereniging gebroken. Beter, want veel geluk hebben de baksels de nieuwe trainers van de laatste jaren niet gebracht. Vaste watcher: ’’We hebben een Kruys gehad en nu een Pastoor dan zal de volgende trainer wel Metgod zijn.’’ Gelach.

De sfeer werd beter en beter. Steef Nieuwendaal had hier geen boodschap aan. Hij ondervind nog teveel last van z’n voetblessure en mag daarom niet mee naar het trainingskamp in Portugal. Dat is een streep door de rekening van de sympathieke middenvelder, die juist de laatste wedstrijden eindelijk weer zijn oude niveau haalde. Beterschap Steef. Je knokt je vast weer terug.

Kaartjes voor Volendam uit werden meteen gehaald door een deel van het hondstrouwe uitpubliek dat ook vandaag aanwezig was. Jammer dat het home niet open was. Er waren toch aardig wat mensen gekomen. Ik schat een mannetje en vrouwtje of honderd. Koffie was er dus niet te krijgen. Of je moest relaties hebben in het materiaalhok. Daar pruttelde de koffiepot alleen voor de echte insiders.

RTV Rijnmond-verslaggever Frank Vijg was er ook. Wat ik me dan afvraag: is hij er beroepshalve of als supporter? Op mijn vraag of het lek nu boven was met de aanstelling van Pastoor stelde hij dat er niet de minste trainers gesneuveld waren de laatste jaren. “Ligt het dan alleen aan de trainers”, vroeg hij zich af. Ik zei hem dat onze laatste goede trainer Foeke Booy is geweest en dat alle trainers die erna kwamen minder waren. En dan met name in de mens-tot-mens relatie hebben we de laatste jaren allemaal horken gehad. Daar knap je als speler op een gegeven moment ook op af. Zijn telefoon rinkelde en we moesten ons gesprek afkappen.

Gebeurde er nog iets op het veld hoor ik u roepen? Nu, eigenlijk hetzelfde wat we gewend zijn de laatste jaren. Daar zit niet zoveel verschil in. De positiespelletjes, het één keer raken. Wat ik wel opvallend vond: gedurende de training stond niemand stil. Iedereen was continu in beweging. Een verandering? De hand van Alex Pastoor? Wellicht, we zullen het strikt volgen de komende weken Spartanen. Eerst op trainingskamp naar Portugal. Alwaar vriendschappelijk gespeeld zal worden tegen onder meer Go Ahead Eagles, een weerzien met Foeke Booy dus.

Ik meld me weer zodra de spelersgroep terug is uit Portugal en u kunt de verslagen van mij tegemoetzien. We gaan er bovenop zitten, heb er enorm veel zin in. En het is nodig. We moeten uit het moeras genaamd Jupiler Divisie geraken. De sfeer van vandaag was veelbelovend. Alles uit de kast voor promotie. Ja, ik ben optimistisch en zie de Spartaanse toekomst weer zonnig in.Share |
comments powered by Disqus