Zondag 18 Augustus 2013 - 08:01

Verdiende zege na prima 2e helft

Sparta heeft eindelijk weer eens aan klantenbinding gedaan. Na een degelijke, maar saaie eerste helft lieten de spelers zien dat ze zeker wel leuk en attractief kunnen voetballen. De 1-0 overwinning op degradant VVV was daarom meer dan terecht en belooft veel goeds voor de toekomst.

Want als onze club erin slaagt op deze manier te kunnen blijven voetballen zal het in ieder geval met de amusementswaarde wel snor zitten, om even een oud gezegde aan te halen. De tweede helft was namelijk leuk, aantrekkelijk, zat vol kansen en prima individuele acties.

Saai
Dat was in schril contrast met de eerste helft die weer 'ouderwets' saai was. Veel viel er niet te genieten de eerste 45 minuten. Sparta en VVV leken zich in die helft vooral bezig te houden met het elkaar aftasten. Ze deden het rustig aan en leken vooral geen fouten te willen maken. Daardoor ontstond er een soort schaakspel in een laag baltempo op het zonnige Kasteel.
Positief was wel dat het er in vergelijking met de wedstrijd tegen Jong PSV beter uitzag. Vooral de andere bezetting op het middenveld en de linksbuitenpositie maakte dat het beter 'stond' zoals ze dat wel eens in trainersjargon noemen.

Beter
Het passeren van El Hassnaoui voor Nieuwendaal en de terugkeer van De Nooijer maakte dat het middenveld er beter uitzag. Beide spelers deden het redelijk tot goed. Nieuwendaal was minder als tegen Volendam, maar was van waarde, De Nooijer was Sparta's beste man in die linie. Bruinier bleef ook overeind, maar speelde desalniettemin tegenvallend. Onze aanvoerder had in deze wedstrijd weer last van een lage handelingssnelheid en een gebrek aan lef.

Net als tegen Jong PSV, om die wedstrijd weer even aan te halen, durfde (zo leek het tenminste) hij het niet aan om enkele malen in kansrijke positie eens lekker uit te halen op doel. Telkens koos hij weer voor de steekpass die uiteindelijk meer kwaad dan goed deed.

Langedijk
Terug naar de spelers die het wel goed deden. Pieter Langedijk was Sparta's uitblinker, aan de linkerkant deed hij het prima. Hij was snel, beweeglijk, gezegend met een goede voorzet en gevaarlijk voor het doel. Vooral de tweede helft deed de vervanger van Deekman (en wellicht ook Mahi die hoogstwaarschijnlijk had gespeeld als hij niet geblesseerd was geweest) het erg goed. Doelman Sinouh snoerde voorlopig de mond van zijn criticasters. Zijn uittrappen konden beter, maar verrichtte wel twee cruciale reddingen die bepalend waren voor de wedstrijd. In de eerste helft stopte hij in de korte hoek een goed ingeschoten bal, de tweede helft ranselde hij katachtig een bal uit de bovenhoek en voorkwam daarmee twee zekere (?) doelpunten.

Allemaal positief dus, maar dat kon niet wegnemen dat de eerste helft niet bijzonder was. Niet echt attractief en qua spel net even te voorzichtig en in een te laag tempo.

Anders
De tweede helft was dat wel anders. Sparta kwam herboren uit de kleedkamers en spoot werkelijk uit de startblokken. Het begon met een enorme kans voor Langedijk die na een goede actie net even iets te gehaast inschoot. Zijn schot verdween van dichtbij hoog over. Het bleek echter uitstel van executie, want niet veel later kwamen we wel op 1-0. Een goede combinatie ging vooraf aan een even mooie als nuttige pass op de geheel vrijstaande Voskamp door Bruinier. Dat bracht Sparta op voorsprong. Een echte spits als Voskamp is, wist hij wel raad met de 1 tegen 1 situatie met de VVV goalie. Hij koos de goede hoek waardoor we op 1-0 kwamen.

Vrije ruimte
Terecht, want Sparta was gewoon beter dan de Venlonaren die na de achterstand niet in staat bleken een verandering in het veldoverwicht aan te brengen. Ze kregen weliswaar meer balbezit, maar deden er op een enorme kans na, te weinig mee.
Door de drang naar voren van VVV kreeg Sparta meer ruimte en die werd goed benut. Het leidde tot leuk voetbal met veel kansen. Bel Hassani vocht op op rechts 'geinige' duels uit die helaas te weinig gevaar brachten, de al eerder genoemde Langedijk kreeg een aantal kansen van wie er één op de buitenkant van de paal belandde. Onder andere Bel Hassani, Voskamp, De Nooijer en Deekman hadden ook nog kunnen scoren.

Ego
Over laatstgenoemde moet nog even iets gezegd worden. Als je bij een magere 1-0 stand je medespeler geheel vrij voor doel ziet staan moet je niet op eigen succes uit willen zijn, maar kiezen voor een zekere treffer, waardoor de wedstrijd in het slot wordt gegooid. Krijg je na je eerste egoïstische actie meteen weer een kans, moet je niet wéér voor eigen succes gaan. Dat deed Deekman dus wel. Tot tweemaal toe weigerde hij de beter ervoor staande Bilate aan te spelen, maar koos er onbegrijpelijker wijs voor om bijna op de achterlijn zelf te willen scoren. Eenmaal raakte hij nog de paal, de tweede ging roemloos in het zijnet.

Een bijzonder domme keuze van Deekman die toch al een matige seizoensstart kent. Dergelijke oliedomme acties maken het voor de technische staf makkelijker om te kiezen voor een speler als Langedijk. 
Gelukkig werd het sterke staaltje egotripperij Sparta niet fataal, VVV slaagde er in de dying seconds van de wedstrijd niet meer in om te scoren.

Daarmee behaalde Sparta een verdiende overwinning waarbij onze club, zeker gezien de prima tweede helft, het nodige zelfvertrouwen tankte. Eens kijken of er volgende week in Tilburg een vervolg aan gegeven kan worden.

Update: toegevoegd de visie van huisanalist Dick de Schilder op deze wedstrijd na afloop.Share |
comments powered by Disqus