Zondag 19 Maart 2017 - 08:48

Verdiende winst in vermakelijke wedstrijd

Sparta heeft zichzelf meerdere goede diensten bewezen tegen Heracles: er werd zowel goed gevoetbald als gewonnen, daarnaast gaf de belangrijke driepunter weer even wat lucht in de strijd om de onderste plekken te ontlopen en spoelden we met de terechte zege de flinke Arnhemse kater goed weg. Kortom, een prima avondje voor Sparta.

En dat was wel nodig ook, want de druk neemt met het zicht op de eindstreep alleen maar toe. Sparta kon zich geen puntverlies veroorloven in deze 'must win' wedstrijd en leek zich daarvan ook bewust want vanaf de eerste minuut maakte onze club de indruk dat er alles aan gedaan zou worden om de punten op het Kasteel te houden.

Dadendrang
Dat lukte prima! Niet eens met geluk of de hakken over de sloot, nee, Sparta speelde een prima partij voetbal op het natte en gladde veld. Heracles, overduidelijk naar het Kasteel gekomen voor een punt gezien het vanaf minuut één tijdrekken van de keeper, wist zich geen raad met Rotterdamse dadendrang en werd bij vlagen met de rug tegen de muur gedrukt. Sparta speelde fris, vrolijk en vermaakte daarmee het publiek dat zelf ook in goede vorm was.
Het wil nog wel eens stilletjes zijn op het Kasteel, maar op de 18e maart 2017 zat de sfeer er regelmatig goed in en blijkt maar weer eens dat een goed spelend Sparta de ambiance in het stadion ten goede komt.

Weinig te klagen
Sparta speelde dus prima, al kenden we wel wat zwakke momenten. Soms werden verkeerde keuzes gemaakt en verloren we op knullige manier de bal. Maar verder viel er weinig tot niets te klagen. We genoten van mooi opgezette aanvallen, individuele hoogstandjes en stonden we er op momenten dat het echt moest.

Want Heracles liet zich niet zomaar naar de slachtbank leiden. De Tukkers werden bij momenten soms erg gevaarlijk, maar juist op die momenten bleek onze defensie niet te kraken.

Klemvast
Dat bleek voor het eerst na de terechte 1-0 voor Sparta. Nadat Sanusi onze club in de 29e minuut op voorsprong had gebracht (de keeper bleek kansloos op een van richting veranderd schot van de Spartaanse Belg) leek de stand vijf minuutjes later alweer rechtgetrokken te worden op het moment dat Brogno (een van de uitblinkers aan Sparta kant) een overtreding beging in het strafschopgebied. Gelukkig was daar echter Kortsmit. De man die steeds meer tot penaltykiller uitgroeit deed zijn reputatie eer aan. Hij koos de goede hoek en pakte de bal klemvast.

Sparta kroop toen dus door het oog van de naald, maar dat bleek niet de enige keer te zijn. Tegen het einde van de eerste helft groeide Breuer uit tot reddende engel door de bal van de doellijn weg te werken op het moment dat onze keepert kansloos was. Kortsmit kreeg snel daarna nog een schot te verwerken waar hij goed redding op bracht.
Zo moesten we na een goed gespeelde eerste helft toch even opgelucht adem halen, want de gelijkmaker hing in de spreekwoordelijke lucht.

Hulp
Na rust leek Heracles meer aanstalten te maken om het Kasteel met minimaal een puntje te verlaten. Sparta had het even moeilijk, maar bleef desalniettemin goed overeind. Wel moet eerlijkheidshalve gezegd worden dat dat met hulp van scheidsrechter Nijhuis was. Want het moment dat Van Drongelen de doorgebroken Armenteros onderuit haalde levert bij iedere andere scheidsrechter een rode kaart op. De no nonsense arbiter uit het Twentse land dacht daar (gelukkig) anders over, want hij floot niet eens voor een overtreding.

Daar kwam Sparta dus goed weg! Het steuntje in de rug van de scheids bracht nieuw elan binnen de ploeg, want na het wat moeizame begin groeide Sparta uit tot heer en meester op het Kasteel.

Leuk
Geholpen door een snelle 2-0 (mooie kopgoal van Pusic in de 53 minuut) hadden we weinig meer te duchten van Heracles en kon Sparta min of meer doen wat het wilde. Dat lukte blij vlagen ook, want het voetbal was leuk om te zien. Tekenend daarvoor was de derde goal van Sparta die na een vlotlopende aanval en snelle combinaties afgemeten eindigde op het hoofd van de goed ingelopen Pusic.
Heracles boog het hoofd na de derde goal in de 73e minuut op het sfeervolle Kasteel en was het voor de supporters wachten op meer treffers. Want gezien het spelbeeld leken de Almeloërs rijp voor de sloop.

Zover kwam het echter niet. Na wat halve kansjes en een goal (een schitterende, dat wel) voor de statistieken van Heracles in de 89e minuut kon Sparta drie superbelangrijke punten bijschrijven en kan onze club achterover leunend bekijken hoe de concurrenten het er in het restant van de deze speelronde van af gaan brengen.

Sparta komt op 1 april pas weer in actie. Op onze verjaardag staat de loodzware wedstrijd tegen PSV op het programma. Tot dan Spartanen!Share |
comments powered by Disqus