Maandag 17 Juni 2019 - 07:12

Standbeeld voor een Spartaan

Standbeeld voor een Spartaan

Wat hebben Coen Moulijn, Blaise NíKufo, Sander Boschker, Aad Mansveld, Theo Bos, Willy van der Kuijlen, Coen Dillen, Abe Lenstra en Jan van Roessel met elkaar gemeen? Deze voetbalhelden hebben allemaal een standbeeld bij het stadion.

De standbeelden worden veel gefotografeerd door supporters en fungeren vaak als verzamelplaats voor supporters voorafgaand een wedstrijd.

Ik zou het mooi vinden als ook een Spartaans icoon in brons wordt vereeuwigd. Daarom dit artikel om te peilen wat de lezers van ITWM van dit idee vinden. Drie vragen staan centraal:

1.Vind je dat er een standbeeld van een Spartaans icoon moet komen?

2.Zo ja, wie dan?

3.Ben je bereid om een financiŽle bijdrage te verlenen aan een standbeeld? Zo ja hoeveel dan?

Wat is er voor nodig dat je een standbeeld krijgt? Een standbeeld krijg je als je een uitzonderlijke prestatie geleverd hebt of heel belangrijk bent geweest. Vaak wordt de stelregel gehanteerd dat je dood moet zijn. Die regels golden blijkbaar niet voor Blaise NíKufo en Sander Boschker maar voor FC Gemeente Enschede gelden een heleboel regels sowieso niet.

Suggesties voor een Spartaans standbeeld

Er zijn natuurlijk heel veel spelers die het mooie rood-wit hebben gedragen, maar wie verdient volgens jou een standbeeld? Daar ben ik benieuwd naar.

Ik heb een lijstje gemaakt van vier overleden personen waarvan ik denk dat ze in aanmerking komen. Maar ik ben natuurlijk ook erg benieuwd naar andere suggesties. De vier iconen die ik aan jullie voorstel zijn:

  • ∑Bok de Korver (1883-1957), Sparta icoon en aanvoerder, 363 wedstrijden, vijf keer landskampioen met Sparta, drie keer winnaar zilveren bal, 38-voudig Oranje international, twee keer winnaar van Olympisch brons op de Olympische Spelen in 1908 en 1912, bestuurslid technische zaken.
  • ∑Tonny van Ede (1924-2011) speelde tussen 1947 en 1964 in totaal 455 competitiewedstrijden als aanvaller voor Sparta. Nederlands kampioen in 1959 en winnaar van de KNVB beker in 1958 en 1962. Hij kwam tweemaal uit voor het Nederlands voetbalelftal.
  • ∑Rinus Terlouw (1922-1992), bijgenaamd IJzeren Rinus. Als verdediger speelde hij vanaf 1948 in totaal 248 keer voor Sparta. Winnaar van de KNVB beker in 1958. Daarnaast speelde hij 34 wedstrijden voor het Nederlands elftal.
  • ∑Tinus Bosselaar (1936-2018). Speelde vanaf zijn tiende voor Sparta. Linksbuiten die 275 voor Sparta uitkwam. Met Sparta won hij in 1958 de KNVB beker en in 1959 het landskampioenschap. Hij speelde zeventien interlands, waarin hij vier keer scoorde. Hij was actief als elftalleider, rondleider en ambassadeur van Sparta.

Veel geld nodig

Een standbeeld is duur, erg duur. Daarom ook de vraag: ben je bereid om een financiŽle bijdrage te leveren. Zo ja, voor welk bedrag.

Ik ben benieuwd naar jullie reacties.Share |
comments powered by Disqus