Donderdag 30 November 2017 - 09:53

Sparta-hooligans vechten op afspraak

Supporters van bijna alle profclubs vechten met elkaar op afspraak. Ook de aanhang van Feyenoord, Sparta, Excelsior en FC Dordrecht doet mee. Dat staat in een rapport van criminoloog Henk Ferwerda.

Om knokploegen te versterken, worden soms professionele vechters ingehuurd. De Rotterdamse korpschef Frank Paauw noemt dat een gevaarlijke ontwikkeling. "Er worden dus een soort huurlingen ingezet, die de groep winst kunnen bezorgen."

Paauw zegt dat de kans op een dodelijke afloop groter wordt als er meer geoefende vechters bij komen. Hij is verder bang dat de vechtersbazen in plaats van in het bos kiezen voor een arena in een uitgaansgelegenheid.

Volgens de korpschef, die op landelijk niveau portefeuillehouder voetbal is, gelden bij de gevechten bepaalde codes: gelijke aantallen, geen wapens en niet doortrappen.

"Maar er zijn gevallen bekend waarin de tegenstander toch verrast werd door het getal, waarbij er toch slag- en steekwapens waren en waarin wel degelijk werd doorgetrapt toen iemand op de grond lag."

Een andere erecode is dat de vechters geen aangifte doen van eventuele mishandeling. En sowieso niets over de knokpartij loslaten. Dat maakt het niet eenvoudig om het vechtcircuit in kaart te brengen.

Criminoloog Ferwerda komt tot een schatting van een twee gevechten per maand, waarbij steeds tientallen personen betrokken zijn. Volgens de criminoloog gaat het vaak om mannen tussen de twintig en dertig, die al een strafblad hebben.

Bron: RTV Rijnmond.Share |
comments powered by Disqus