Zondag 24 Maart 2019 - 15:07

Sparta wint ook in interlandweekend: 1-0 tegen NEC

De Piet van Sparta spreidt zijn vleugels pas bij het vallen van de avond. Desondanks won Sparta in de vroege middag met 1-0 van NEC. Sparta speelde ondanks het gemis van een bak spelers een behoorlijke pot en was de terechte winnaar. Uitblinkers waren Laros Duarte en doelpuntenmaker Ragnar Ache.


In interlandweekends speelt de Keuken Kampioen Divisie vrolijk verder. Naast Jong Ajax en Jong PSV is Sparta daar het voornaamste slachtoffer van. Een aardig groepje Spartanen kwam dit weekend uit voor de vertegenwoordigende (jeugd)elftallen van hun vader- danwel moederland en ontbrak daarom in de wedstrijd tegen NEC. Toch kon Sparta een fijn basiselftal op de been brengen. Kortsmit op doel; Dabo, Vriends, Abels en Faye in de viermansverdediging; Auassar, Drenthe en Laros Duarte op het middenveld en Ache, Rayhi en Duplan voorin.

Naast deze zeer behoorlijke basis was ook de bank niet misselijk. Talenten als Tavsan en Van Hoeven, gevestigde namen als Wuytens en Wijnaldum en bovenal Halil Dervisoglu. De Turkse jeugdinternational boekte zelf een enkeltje voor de vroege vlucht naar Zestienhoven en kon op de bank plaats nemen. Dan ben je dus onverkort een koning! Hulde, Halil. We willen maar zeggen, Sparta is sterk in de breedte. De UEFA kan gerust vaker een interlandweekendje inplannen.

De enigszins geÔmproviseerde Spartaanse basiself begon voortvarend. Met leuk combinatievoetbal werd NEC onder druk gezet. Dat leidde tot een aantal kansen van vooral Duplan. NEC zette daar weinig tegenover, behalve lomp verdedigen. Daar werd Fankaty Dabo het slachtoffer van. Met een onbehouwen boerenkoolactie schopte Randy Wolters onze vleugelverdediger uit de wedstrijd. Scheidsrechter Bax keek ernaar, vond het een vrije trap waard, ging over tot de orde van de dag en tekende zo voor de arbitrale dwaling van de dag.

Ook na de boreale wissel Wuytens voor Dabo bleef Sparta de weg naar voren zoeken. Dat leidde tot een aantal kansjes, waarvan een schot op de paal van Ache, die de keeper al uitgespeeld had, de grootste was. Vijf minuten voor rust kreeg Sparta loon naar werken. Drenthe omspeelde zijn mannetje, trok voor en Ache knikte de 1-0 binnen.

De tweede helft was minder van Spartaanse zijde, de scherpte leek een beetje weg. De kansenverhouding was meer in evenwicht, al waren de grootste en mooiste kansen nog steeds voor de Rotterdammers. De pegel van Laros Duarte van een meter of 25 die op de lat uiteen spatte moet in dat opzicht zeker worden genoemd, al was het maar om de naam van Laros Duarte een aantal keer in dit verslag langs te laten komen, want Laros Duarte was, met Ragnar Ache als goede tweede, de beste speler aan Spartaanse zijde. Laros Duarte, onthoud die naam. Laros Duarte. La-ros Du-ar-te.

Wat viel verder op op het Kasteel? Toch zeker wel dat NEC de hoekschoppen niet laat nemen door Mart Dijkstra. In zijn Spartaanse periode waren de corners van Dijkstra zijn handelsmerk. Als Mart een hoekschop nam haalden moeders in heel Delfshaven hun kinderen binnen en werden het verkeer op de Horvathweg ťn de trein tussen Rotterdam en Schiedam uit voorzorg stil gelegd. Dijkstra speelde onopvallend, net als het andere Nijmeegse lid van Stichting de Vertrokken Spartaan, invaller Tom Overtoom.

Kort voor tijd kreeg NEC haar/zijn/de grootste kans. Een hachelijke situatie in de doelmond leidde gelukkig voor Sparta niet tot een goal. Zo werd de 1-0 over de eindstreep getrokken en mocht Sparta een feestje vieren. NEC kon terug in de bus naar Nijmegen, op zoek naar geluk in Kronenburg Park.

Tot een toegenomen kans op het kampioenschap leidde de overwinning niet, want koploper Twente versloeg later in de middag nummer drie Go Ahead Eagles met 2-1. Wel kwam Sparta steviger op de tweede plaats. Het gat met nummer drie, Go Ahead, is inmiddels vier punten.

Komende vrijdag treft Sparta het immer gevaarlijke en nooit te onderschatten Jong Utrecht. Laat de KNVB maar schuiven. In Utrecht is Sparta de duidelijke favoriet en kunnen de Rotterdammers de tweede plek steviger claimen. Ache, Vriends, Duplan en Wuytens lieten zich vandaag van hun goede kant zien en bewezen dat ze reŽle opties voor een basisplaats zijn. De keuze is aan Henk Fraser. Op naar de Galgenwaard.Share |
comments powered by Disqus