Zondag 19 Februari 2017 - 17:56

Sparta te mak om Groningen te breken

Wederom wisten we niet te winnen. Tegen FC Groningen kwamen we niet verder dan een mager punt; twee te weinig gezien de hevige degradatiestrijd waarin wij beland zijn. Maar een bekend spreekwoord zegt: beter wat dan niks! Gezien het wedstrijdverloop mogen we er misschien nog wel blij mee zijn ook...

Want Sparta maakte allerminst de indruk dat punt met gemak over de eindstreep te trekken. Daarvoor speelde onze club veel te onzeker. Jammer, want het begin van de wedstrijd leek het er helemaal niet op dat we het nog lastig zouden krijgen.

Want Sparta, wederom op diverse plaatsten aangepast (zo liep Van Drongelen plots linksachter ten faveure van Dumfries en mocht Pusic het dit keer voorin proberen), begon meer dan prima aan de wedstrijd. We nagelden FC Groningen met fris en aanvallend voetbal op de eigen helft vast en boekten binnen een dik kwartier (17 minuten om precies te zijn) dubbel succes.

Geen vuiltje
Na 8 minuten scoorde Van Moorsel de openingstreffer, in de 17e minuut gevolgd door de 2-0 van Calero Ruiz die na een prachtig balletje achter het standbeen van Pusic de bal er voor de zekerheid maar ingleed. Er leek geen vuiltje aan de lucht, want buiten de goals konden er ook nog wat kansen genoteerd worden. De Groningers leken rijp voor de slacht, maar wonderwel krabbelden de Noordelingen op.

Groningen begon met de minuut beter te spelen. Sparta kreeg het lastiger en lastiger met het snelle combinatievoetbal en verzuimde er daadkrachtig tegen op te treden. Zo gaven we veel te veel ruimte op het middenveld (ondanks een erg goed spelende Mendes Da Silva) en verloren we vaak het duel om de 'tweede bal'. Daarbij lieten we ons soms veel te ver terugzakken.

Hulp
Met hulp van de scheidsrechter kwam de FC terug in de wedstrijd, want een van de Groningen spelers liep toch echt hinderlijk buitenspel alvorens doel werd getroffen in de 21e minuut. Sparta raakte er danig van in de war, want de rest van de eerste helft was Groningen de bepalende partij op het veld.
Dat gebeurt onze club helaas wel vaker dit seizoen, maar opvallend was dat we wr net voor rust een doelpunt moesten incasseren. Mahi (ook dat nog) prikte de gelijkmaker erin.

Helpende benen
Na rust bleek al snel dat we het moeilijk zouden gaan krijgen. Sparta kwam iets beter voor de dag, dat wel, maar toch liep het allemaal niet zo lekker. Het was dus maar afwachten in hoeverre we deze helft zonder kleerscheuren zouden doorkomen. Maar gelukkig voor ons werd een helpende hand, of beter gezegd helpende benen, aangereikt. Bacuna gleed in een duel met twee Spartanen met twee benen fors in waarna de scheidsrechter een van zijn betere beslissingen nam door hem in de 52e minuut met direct rood weg te sturen.

Daarmee benadeelde Bacuna zijn eigen team ernstig, want het zag er op dat moment meer naar uit dat Groningen aan de winnende hand was, dan Sparta.

Geen goed gevoel
Sparta accepteerde het cadeautje gretig en streed vol goede moed voor meer dan n punt. Maar ondanks een hoop goede wil was het gevoel niet goed. Sparta speelde te tam, angstig misschien. Het tempo lag te laag en ondanks de man meer moesten we beducht blijven voor Groningen dat af en toe gevaarlijk opstoomde.

Pastoor trachtte met het inbrengen van Sanusi (voor de helaas geblesseerd uitgevallen Mendes Da Silva), Verhaar en Pogba het tij te keren.
Dat ging aardig, maar ook niet meer dan dat. Positief was dat we in tegenstelling tot eerdere wedstrijden de bal nu niet maar eindeloos bleven rondspelen, maar vaker het hoofd van Pogba zochten.
Enkele malen werden we daardoor gevaarlijk en lijkt deze strijdwijze de enig juiste te zijn op het moment dat het voetballend allemaal niet lukt.

Niet overtuigend
Maar ondanks dat er soms gevaar werd gesticht in de 16, bleef het offensief aan de magere kant. Ook nu weer overtuigde Sparta niet, treuzelde soms teveel en slaagde er niet in om Groningen in toom te houden. We moesten oplettend blijven om gevaar in ons strafschopgebied af te wenden.

Derhalve bleef de stand na 90 minuten en 6 minuten blessuretijd op 1-1 steken. Twee punten te weinig, maar heel misschien ook wel een beetje een punt gewonnen tegen de lastige Groningers.

Volgende week het volgende duel in de strijd tegen degradatie. Dan treden we aan tegen N.E.C., een van onze naaste concurrenten. Wederom dus een 6 punten pot waarbij de aanwezigheid van veel Spartanen meer dan noodzakelijk is. Reis dus mee naar Nijmegen en geef de club de support die nodig is!!Share |
comments powered by Disqus