Zondag 10 September 2017 - 21:35

Sparta schudt armoedig Twente van zich af

Waar er vorige week welgeteld drie kampioenen afscheid namen, was er ditmaal weer een kampioen met zijn afscheid van Sparta. Op een bij vlagen zonnig Kasteel nam Roland Bergkamp de bloemen in ontvangst en hield hij een bescheiden ereronde op het veld. Op dit moment was menig Spartaan zeer blij, niet vanwege het afscheid van Roland Bergkamp, maar door de opstelling die voor deze wedstrijd werd vrijgegeven. Ragnar Ache maakte zijn ‘officiële’ basisdebuut voor onze club. Na Sparta gered te hebben tegen NAC mocht hij, ondanks dat hij met een blessure uitviel tijdens de training, in de basis starten vandaag. Een verder opvallend feit is het officiële debuut van Nicholas Marfelt, die tegen SV Meppen voldoende indruk heeft gemaakt om een basisplaats af te dwingen.

Brogno

Het spelbeeld in de eerste helft was vanaf minuut één al duidelijk, de mannen van trainer René Hake lieten het spel maken door Sparta en zakten ver terug. Na een wat rommelige beginfase creëerde Sparta de meeste dreiging en kwam Twente er nauwelijks uit. De eerste kans viel dan ook al in de vijfde minuut te noteren, waar Goodwin vanuit de as Brogno goed bereikte op de flank. De naar binnen trekkende Brogno schoot en zag de bal rakelings over gaan. Diezelfde Brogno leek los en was een constante bedreiging voor de verdediging van de Enschedeërs.

Bekroning

Het was dan ook niet verrassend dat Brogno in de 18e minuut een lepe voorzet op Goodwin tot assist bekroonde. Ache legde een lange bal klaar voor Mühren die in het vervolg Brogno op de rechterflank bereikt, met links geeft hij de bal voor op de vrijstaande Goodwin die de verre hoek vond:1-0. Even later moest Breuer noodgedwongen met een blessure gewisseld worden door Chabot.

Het doelpunt was een bekroning op het werk van Sparta dat vanaf minuut één de regie in handen heeft. Twente hoopt op de counter gevaarlijk te worden en met hun behendigheid en techniek het doel van onze nummer één Roy Kortsmit te komen. Veel meer dan dreiging werd het niet, want ze kwamen in 45 minuten slechts tot één uitgespeelde kans, het schot van Assaïdi werd echter geblokt en Sparta kon de eerste helft moeiteloos verder spelen. Sparta had meer kansen op de 2-0 voor de theepauze, maar Mühren zag zijn kopbal uit een vrije trap op het dak van het doel belanden.

Prijs

Wat men in de rust kon constateren is dat Ache als basisspeler veel indruk maakt. Hij kreeg weliswaar geen grote kansen, maar het is een uitstekend aanspeelpunt. Hij wint bijna alle kopduels, hij is sterk aan de bal en kan bijna net zo hoog springen als een basketballer. Op het veld gaf Sparta weinig cadeaus weg behalve in de rust. Al bij de tweede thuiswedstrijd werd er al een TV weggeven aan de beruchte Tony. Hij zal hier ongetwijfeld blij mee zijn, al was het formaat van de tv te vergelijken met een A4’tje.

Omgekeerde wereld

Waar Sparta in de eerste helft het spel maakte en de gasten uit Enschede helemaal vastzette, was het aan het begin van de tweede helft andersom. Het leek wel of de mannen van Pastoor dachten dat ze er al waren en 'we' werden teruggedrongen tot de rand van de eigen zestien. Het vele balbezit voor Twente leidde enkel tot dreiging mede door een uitblinkende Vriends, die elke keer als een rots in de branding de bal wegwerkte. De dreiging van Twente was vooral over links op te merken waar Floranus ronduit laconiek en slordig de bal wilde wegwerken of de man wilde omspelen. Dit leidde tot veel gevaar voor het Sparta doel, wat geen fatale gevolgen kende. Weliswaar was Twente dreigend en waren ze veel aan de bal, ze bakten er weinig van. Een gebrek aan inspiratie en misschien wel een beetje geluk leidde tot helemaal niets en Sparta was de ploeg met de grootste kansen. Na 63 minuten zat het harde werk voor Ache erop en mocht Spierings zijn minuten maken van professor Pastoor.

Mühren mocht het laatste halfuur als spits doormaken en dit leidde tot grote kansen. Nota bene invaller Spierings gaf in de 73e minuut en goede steekbal Mühren, die met een slim tikje op de bal zijn directe tegenstander omspeelde, zag zijn schot van dichtbij op de lat belanden. Niet veel daarna was hij vanaf de rechterkant op het doel van ex-NAC huurling Brondeel gestormd, zijn schot belande dit keer in de tribune en liet FC Twente in leven.

Billenknijpen

Het was de laatste tien minuten billenknijpen voor iedereen die Sparta een warm hart toedraagt en het werd alleen maar spannender naarmate de minuten wegtikten. Waar Jos Hooiveld als stormram het veld heeft betreden profiteerde hij nog bijna van een fout van Kortsmit. Hij kwam net met zijn hoofd op de bal voor Kortsmit, zijn kopbal ging echter naast het doel en Roy kon opgelucht ademhalen. Na het schrikbarende getal van 4 minuten extra tijd leek de wedstrijd in het slot te zitten toen Thesker met een harde charge met zijn tweede geel mocht inrukken. Waar direct rood ook niet had misstaan. Kort daarna is de eerste overwinning van het seizoen een feit.

Al met al heeft deze wedstrijd twee kanten. Een fris en frivool Sparta heeft het publiek vermaakt de eerste helft en was veel sterker dan FC Twente, echter was het de tweede helft vaak achteruit lopen en onder de druk uitkomen. De score had tevens wat hoger mogen uitvallen, zeker gezien de kansen van Mühren, maar ach, de drie punten zitten in de tas en die pakt niemand ons meer af.Share |
comments powered by Disqus