Vrijdag 26 Oktober 2018 - 23:42

Sparta met hangen en wurgen periodekampioen

Het bronzen schild zal vandaag voor het eerst een winnaar kennen. De vervanger van de bronzen stier geeft net als voorheen een zekerheid om uit te komen in de Play-Offs om promotie/degradatie. Gezien de huidige stand en de ambities van Sparta is dit slechts een kleinigheidje, maar dit zal het vertrouwen en vooral de kas goed doen. Om deze eerste prijs van het seizoen te winnen moet Sparta zien af te rekenen met Telstar. De kans dat een gelijkspel een periodetitel oplevert is heel klein, dus winnen geeft 100% zekerheid.

Henk Fräser heeft ten opzichte van het vorige duel drie wijzigingen doorgevoerd. Roy Kortsmit is hersteld en hij krijgt de voorkeur boven Tim Coremans. Alhaft moet plaats maken voor Drenthe, die een linie naar voren speelt. De linksback positie wordt bezet door Bradley Martis. Tot slot krijgt Janne Saksela de voorkeur boven Fankaty Dabo.

Domper

Op het regenachtige Kasteel kende Sparta wat opstart problemen. Het spel was te traag en er waren weinig gaten te vinden in de defensie van Telstar. Op enkele speldenprikjes na was het eerste kwartier niet één om te herinneren. Dat kwartier hield Bart Vriends net vol, want hij moest hierna gedwongen naar de kant met en blessure. Thomas Verhaar was zijn vervanger, waardoor Drenthe weer als linksback ging spelen en Martis te vinden was in de centrale verdediging. Wij konden na lange tijd weer zien of Verhaar het nog in de benen heeft. Na twee minuten verlengde verhaar prima de bal op de geheel vrijstaande Duarte. Duarte schoot echter veel te wild en de bal belandde in de tribunes.

Verhaar – Veldwijk

In korte tijd wist Sparta ‘eindelijk’ afstand te nemen van Telstar. In drie minuten tijd wist Sparta twee keer het net te vinden. Dit gebeurde op bijna identieke wijze. Verhaar nam twee maal een corner aan de rechterkant en Veldwijk knikte twee keer overtuigend in het doel. Sparta speelde het restant van de eerste helft rustig uit. Het tempo bleef veel te laag om constant dreigend voor het doel te komen. Sparta kwam daarentegen geen enkel moment in de problemen, ondanks het gemis van Vriends.

Nonchalant

De tweede helft ingaan met een 2-0 voorsprong neemt natuurlijk wat druk van de schouders af. Sparta begon furieus en Rayhi had de derde Spartaanse treffer moeten maken. Na geklungel in de defensie van Telstar bereikte Veldwijk de geheel vrijstaande Rayhi. Hij schoot echter veel te zwak in en verzuimde de ploeg op 3-0 te zetten. Uiteindelijk kreeg Sparta de deksel op de neus. Werkelijk uit het niets kreeg Terrel Ondaan, na gerommel in de Spartaanse zestien, de bal en schoot hij snoeihard de 2-1 op het scorebord. Sparta creëerde weinig tot niets meer en kreeg de volgende klap te verwerken. In de 65ste minuut had Sparta moeite met het verwerken van een verre inworp van Telstar. Na mislukte pogingen om de bal weg te werken besloot Dylan Mertens een hoge bal in één keer op de pantoffel te nemen en de 2-2 voor zijn rekening te nemen. Kortsmit en de gehele defensie zag er hier niet goed uit.

Halil

Het publiek ging erachter staan en schreeuwde Sparta naar voren. Er werd een slotoffensief ingezet met het inbrengen van Halil Dervisoglu en dit resulteerde in dreigende momenten. Echt grote kansen bleven uit tot er een ouderwetse scrimmage volgde. In de 81e minuut begon Saksela, die positief opviel, weer aan een rush over de rechterkant. Zijn voorzet beland op het hoofd van de geheel vrijstaande Thomas Verhaar die via de voet van Telstar-keeper Zonneveld op de paal belandde. De rebound voor Verhaar kwam wederom via de keeper op de lat terecht, waarna Halil Dervisoglu zijn been in de lucht gooit en de bal in het net weet te schieten. 3-2! Sparta hield stand met hangen en wurgen. Het verzuimde om de wedstrijd in het slot te gooien en Telstar was enkele keren dicht bij de gelijkmaker, maar tevergeefs. Sparta pakt de periodetitel én de drie punten en dat is het belangrijkst.

Dubbel gevoel

Na het winnen van de periodetitel is elke Spartaan natuurlijk vrolijk, maar de tweede helft was niet om aan te zien. Het spel was, op de slotfase na, veel te traag en oogde er zeker in de tweede helft veel onzekerheid bij de spelers. Is het de spanning? Laten wij het daarop houden. Verbetering zit er nog zeker in, maar laten wij nu genieten van het feit dat de seizoenkaarthouders die €25 extra heeft betaald, dit geld niet weg heeft gegooid. Sparta is verzekerd van Play-Offs!Share |
comments powered by Disqus