Woensdag 10 Juni 2020 - 15:22

Sneller Sparta supporteren dan je denkt

De kans is groot dat er begin juli al supporters aanwezig zijn bij wedstrijden op het hoogste niveau in Spanje. De aanstaande versoepeling van maatregelen vanuit de overheid biedt mogelijkheden voor La Liga, dat meldt Voetal International vandaag. “In Spanje schakelt de regering nu het zwaartepunt van de coronacrisis achter de rug lijkt telkens op in niveaus.

Cadena Cope meldt dat een van de volgende fases die waarschijnlijk eind juni ingaat supporters al de mogelijkheid geeft om weer naar het stadion te gaan. Clubs kunnen de deuren dan openen, maar er is wel sprake van een gelimiteerde bezetting. Dertig procent van het stadion mag gevuld zijn, zodat fans afstand van elkaar kunnen houden.

Dat betekent dat we met de grote stadions in La Liga dit seizoen nog flinke toeschouwersaantallen kunnen zien. Zo speelt koploper Barcelona in de midweek van dinsdag 30 juni en woensdag 1 juli thuis tegen Atlético Madrid. Mocht de versoepeling doorgaan, dan zijn er mogelijk alweer dertigduizend toeschouwers welkom in Camp Nou.

La Liga zou de eerste grote Europese competitie worden waar supporters weer welkom zijn. In Spanje wordt het seizoen donderdagavond hervat met de derby tussen Sevilla en Real Betis. In de competitie zijn er nog elf speelrondes te gaan en volgens het schema moet het huidige seizoen op zondag 19 juli eindigen.”

Peter Bijvelds schatte eerder de kans op 80 procent dat het voetbalseizoen 2020-2021 medio september aanvangt met publiek op de tribunes van het Frans Heesen Stadion. Hij ging uit van een goede aanpak van de bestrijding van het coronavirus. De versoepelingen volgen zich in rap tempo op. Het RIVM en OMT komen steeds meer onder druk te staan nu de regels niet meer worden nageleefd. Denk aan de demonstratie op de Dam en vliegtuigen. De ‘anderhalvemetersamenleving’ is een papieren werkelijkheid. En terecht. In de praktijk onwerkbaar en te belachelijk voor woorden.

Een rij van maatschappelijke organisaties adviseert het OMT om van die anderhalve meter af te stappen. Veiligheidsdiensten en (boa)vakbonden willen er vanwege de bedreiging voor handhavers van af. De Raad van State noemde maatregelen al in strijd met de grondwet. De UvA kwam met onderzoek dat de afstand buiten een schijnmaatregel is. Drie landelijke planbureaus voor de leefbaarheid vinden het ‘nieuwe normaal’ niet wenselijk en onhoudbaar. Psychologen, De Orde van Advocaten, gemeentes en de Nationale Ombudsman zijn ook tegen. Eigenlijk is iedereen tegen, behalve de huidige regering, met minister Hugo de Jonge voorop. Zelfs virologen riepen op om het advies, niet in de wet verankerd, buiten niet langer streng te handhaven. Voortdurend monitort onderzoeksbureau Nivel voor het RIVM draagvlak voor maatregelen onder de bevolking. Die is minimaal. In Duitsland wordt overwogen de afstandsregel na 29 juni af te schaffen. In Nederland wordt dat dan vermoedelijk per 1 juli.

Op 25 juni dient er een rechtszaak tegen de Nederlandse Staat over de aanpak en maatregelen. Die zaak is aangespannen door tal van medici en wetenschappers. Een initiatiefwet voor corona is aan alle kanten afgeschoten.

De KNVB heeft bij monde van Jan de Jong een gezamenlijk plan bij de overheid neergelegd en gezegd dat het profvoetbal zelf met 190 miljoen euro komt om de klap om te vangen. Van de overheid wordt een bedrag van 140 miljoen euro gevraagd. Maar dat is onder de aanname dat de NOW-regeling niet wordt doorgezet. Elke week dat er eerder met publiek gevoetbald wordt, neemt dat gevraagde bedrag tussen de 5 en 7 miljoen euro af. Met andere woorden: hoe langer de overheid wacht met het opengooien van de stadions, hoe meer overheidsgeld er nodig is. Wordt vervolgd......

Foto: Wim Duiverman.Share |
comments powered by Disqus