Donderdag 14 Februari 2019 - 16:55

Semper verandert in sombermans

De lucht boven ons prachtige Kasteel was vandaag net zo blauw als het rokje van Annemarie, een meisje dat ik ooit leerde kennen bij Jansen. Bij de oudere Spartanen onder ons gaat bij de volgende slogan een belletje rinkelen. ‘Dansen bij Jansen.’

Annemarie was een beetje een trutje, maar gezegend met een paar prachtige benen die machtig mooi uitkwamen onder haar, geheel naar de mode van die tijd, korte rokje. Nochtans zwierden Annemarie en ik op zaterdagavond wanneer het vrij dansen was genoeglijk samen over het parket van de danszaal. Toch is het nooit wat serieus geworden. Zoals gezegd: het was een beetje een trutje en ze toonde in mijn beleving teveel bezwaren als ik zondags weer eens naar Sparta ging. Vervelend. “Ik wil op zondag ook dansen Semper, maar jij wil altijd maar naar Sparta?!” Ja hoor, toedeledokie Annemarie!

De vaste watchers waren vandaag in ruime getale aanwezig. Onder een stralend voorjaarszonnetje werden de prestaties van onze helden besproken. Henk Fräser moest het daarbij ontgelden. “Wat een kut-systeem. En dan Abdel Harroui er telkens naast zetten. Onze meest stabiele speler, hoe verzin je het?”

Royston Drenthe werd deze week geveld door een griepaanval. De voormalig Madrileen ging afgelopen zaterdag na de uitlooptraining meteen naar bed met 38.3 graden koorts. Vandaag was hij voor het eerst weer present. Je kunt er vergif op innemen dat hij morgen tegen FC Dordrecht niet speelt. Bart Vriends ontbrak ook vandaag. Hij is opnieuw geblesseerd, evenals Janne Saksela die vrijdag uitviel, nadat hij een onnodige pingel had veroorzaakt.

De vaste watchers waren in het geheel niet te spreken over de prestaties van de boys. “Ik zie een heleboel spelers druistig en driftig heen en weer lopen maar er komt niets uit hun voeten. Er zijn geen vastigheden te bespeuren en we zijn nu toch al een paar maandjes bezig”, zo klonk het commentaar.

“De achterhoede klopt ook van geen kant en we worden telkens overlopen.

Dan heb je 5 verdedigers maar bij een tegengoal zie je niemand. Nu weer FC Dordrecht uit. Nou dan weet je het eigenlijk al. Twee uitwedstrijden gewonnen dit seizoen, met het nodige geluk.” En: “Die Gozubuyuk (kut puntjes) heeft al jaren ruzie met Henk Fräser (eentje gaat net). Dat was ook wel te merken, want we hadden het voordeel van de twijfel duidelijk tegen.''

De uitspraak van Bart Vriends werd ook nog even langs de lat gelegd. Volgens onze meest constante speler, die wanneer hij fit is van grote waarde is voor Sparta, kunnen we nu vrijuit voetballen, omdat de druk van het spelen om het kampioenschap is weggevallen na de nederlaag van zondag. Over FC Twente gesproken. Er zijn aardig wat stoeltjes kapot getrapt op het vak naast het gastenvak. Die kunnen dus een rekeningetje tegemoet zien. Niet dat ze daar van wakker zullen liggen. De titel levert hun immers miljoenen op.

En wij? Wij bevinden ons in het luchtledige. Oké, de vijfde plek moet nog wel worden veiliggesteld, maar daarin heeft Henk Fräser alle vertrouwen. Gezien de training van vandaag is hij niet van zins om de boel radicaal om te gooien. Daar is hij de man ook niet naar.

Morgen kunnen we weer een 5-3-2 verwachten. Hoop wel dat Pim Verbeek meekijkt. Dan kan die constateren dat we met dat systeem nooit in onze kracht komen te spelen. Wisten jullie trouwens dat Jong Sparta nu ook al dat vermaledijende 5-3-2 speelt? Het is toch niet te geloven? Begin van het seizoen ‘gewoon’ 4-4-3 en nu systeempie brandhout en ze pakken geen punt meer. Causaal verband? Oké, ze hebben een jasje uitgedaan door het vertrek van onder meer Stijn Spierings. Als we niet uitkijken wipr RKC met Fred Grim straks over ons heen.

Het zal allemaal wel Spartanen. Wij supporters hebben er toch géén kijk op, maar jammer is het allemaal wel. Als je dan vrijuit kan voetballen, zou je zeggen: kom ik ga wat anders proberen. Veel slechter dan nu kan bijna niet. De rol van Pim Verbeek kwam ook nog even ter sprake. “Je moet nou niet denken dat Pim met de vuist op tafel zal slaan wanneer het zo kut blijft gaan. Hij is een soort vraagbaak voor Henk van Stee. Heeft in eerste instantie een toezichthoudende taak. Denk niet dat hij oorlog zal maken. Nee, ook niet als de situatie erom vraagt.” Dat schiet dan lekker op Spartanen.

We gaan het zien en meebeleven. Morgen naar FC Dordrecht. Ik ben erbij aan de Krommedijk. Maar waarom eigenlijk? Over wie er in de basis staan, valt niets te zeggen. Vriends en Saksela moeten worden vervangen. U en ik weten door wie. Henk weet het ook en hij beslist. Ik zei nog toen hij van het veld liep: “Vanmiddag lekker in de tuin zitten Henk?” Ja, wat moet je dan zeggen?

We bevinden ons in het luchtledige. Een nieuwe ondergrens dreigt. De toekomst zal het leren Spartanen. De eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik er niet veel vertrouwen in heb. Sombermans slaat toe. Wellicht ook een eigenschap waar Annemarie destijds veel moeite mee had want. Ik ben van nature al niet bepaald een vrolijke Frans. Door de verschrikkelijke prestaties van de laatste jaren van onze prachtige club lijkt dat steeds erger te worden.Share |
comments powered by Disqus