Dinsdag 01 Mei 2018 - 06:59

Reken je rustig deel 2

Wat zijn de kansen van Sparta in de nacompetitie?

Sparta is veroordeeld tot de nacompetitie. Via de nacompetitie moet Sparta zich veilig spelen tegen teams uit de pils league.

Maurice Dister, alias Shift op het forum van ITWM, heeft een artikel geschreven waarvoor hij in de statistieken is gedoken. Welke Eredivisieclubs zijn vanuit historisch perspectief succesvol in de nacompetitie? Welke indicatoren kenmerken de winnende en verliezende clubs uit de Eredivisie in de nacompetitie. En vooruitkijkend naar de nacompetitie 2018: Hoe staan Roda JC en Sparta er bij wijze van voorspelling bij deze indicatoren op?

50% kans, maar groot verschil tussen de nummer 16 en 17

In de afgelopen 19 seizoenen (1998/1999 – 2016/2017) wisten de 38 deelnemende Eredivisieclubs 19 keer de nacompetitie winnend af te sluiten. Een kans dus van 50%. Maar het maakt nogal wat uit of je 16e of 17e bent geworden in de Eredivisie. Kijk maar naar onderstaande grafieken:

Slechts zes keer in de afgelopen 19 seizoenen sloot de nummer 17 van de Eredivisie de nacompetitie succesvol af (32% succesvol). De nummers 16 doen het veel beter: zij wonnen 13 van de 19 keer de nacompetitie (68% succesvol)! Een belangrijke oorzaak voor dit aanzienlijke verschil is mijn inziens dat je als nummer 16 van de Eredivisie, de nummer 2 van de Eerste divisie ontloopt.

Welke Eredivisieclubs doen het goed in de nacompetitie?

Aan de laatste 19 edities van de nacompetitie deed 38 keer een Eredivisieploeg mee. Die 38 plekken werden bezet door 18 verschillende Eredivisieploegen. De Graafschap deed dat als Eredivisionist het meest: maar liefst vijf keer. VVV-Venlo en Sparta waren elk goed voor vier deelnames. Roda JC, Excelsior, Willem II en RKC Waalwijk waren drie keer deelnemer.

Maar hoe succesvol waren deze clubs? In onderstaande staafdiagram toon ik de successcore (aantal keer winnaar in de nacompetitie / aantal deelnames aan de nacompetitie als nummer 16 of 17 van de Eredivisie) van deze 18 clubs. Bij een gelijke successcore geeft het aantal deelnames de doorslag op de ranglijst.

Roda JC en NEC

Sparta deed als Eredivisionist vier keer mee aan de nacompetitie in de periode 1999-2017. Twee keer winst, twee keer verlies; een successcore van 50%.

De absolute kampioen van de nacompetitie is Roda JC. De “Duitsers” deden de afgelopen 19 jaar drie keer mee aan de nacompetitie als Eredivisieclub en wonnen alle drie de edities. Een successcore van 100% mede dankzij Sparta. U weet het vast nog wel. 26 mei 2013 Roda JC-Sparta, 90e minuut: Roda-speler Fledderus neemt een vrije trap, onze keeper Pellatz doet een halfslachtige poging wat op een redding moest lijken en ….. 2-1. Eredivisionist Roda JC wint op het nippertje de nacompetitie van Eerste divisieploeg Sparta.

De loser van de afgelopen 19 jaar is NEC: twee keer meegedaan als Eredivisieclub en twee keer verloren. Dit slechte resultaat van NEC is mede veroorzaakt door Sparta. Na een zeer slecht seizoen in de Jupiler league (16e plek maar wel een periodetitel) stootte Sparta op 11 mei 2014 NEC uit de nacompetitie (en daarmee uit de Eredivisie). Het lukte Sparta helaas niet om in de beslissende wedstrijden tegen FC Dordrecht te winnen, waardoor FC Dordrecht promoveerde naar de Eredivisie.

Wat zijn de kenmerken van succesvolle Eredivisieclubs in de nacompetitie?

Nu het einde van de competitie nadert en de nacompetitie op het punt staat te beginnen ben ik geďnteresseerd wat de factoren zijn voor een succesvolle nacompetitie. Ik vermoed dat ervaring van de club, kwaliteit van de ploeg, de steun van de supporters en de vorm belangrijk zijn of een Eredivisieclub de nacompetitie succesvol afrond.

Voor ervaring heb ik het aantal jaren dat de club achtereenvolgend op Eredivisieniveau speelt als indicator genomen. Voor kwaliteit heb ik twee indicatoren genomen: de positie op de ranglijst (16e of 17e) en het totaal aantal behaalde punten in de competitie na 34 ronden. De support heb ik uitgedrukt in het aantal toeschouwers bij de 17 competitieronden (hoe meer, hoe beter). Als indicatoren voor vorm heb ik het gemiddeld aantal punten behaald in de laatste twee en vijf reguliere competitiewedstrijden geselecteerd. Vervolgens heb ik van 38 Eredivisieploegen deze nacompetitie opgezocht en met elkaar vergeleken. Ik kom dan tot de volgende tabel:

Er zijn duidelijke verschillen aan te wijzen tussen de winnende ploegen en de verliezende ploegen. Hoe meer jaren ervaring Eredivisie, hoe meer kans om de nacompetitie te winnen. Winnende teams spelen gemiddeld ruim 12 jaar achtereenvolgend in de Eredivisie tegen gemiddeld 8 jaar voor de verliezers.

Een 16e plek is een belangrijke indicator voor succes. Zoals ik eerder al schreef wint 68% van de nummers 16 de nacompetitie. De 17e plek is duidelijk geen garantie voor succes. Slechts 32% kans op winst van de nacompetitie.

Winnende clubs hebben iets meer toeschouwers (een verschil van +9%).

De vorm in de laatste competitiewedstrijden zijn de belangrijkste indicatoren mijn inziens. De winnaars behaalde gemiddeld 5,9 punt uit de laatste vijf competitiewedstrijden, de verliezers maar 4,1 punt, een verschil van 31%. Het grootste verschil (42%) tussen winnende Eredivisieteams en verliezende Eredivisieteams in de nacompetitie is het behaalde aantal punten in de laatste twee competitiewedstrijden (3,3 punt tegen 1,9 punt). Ik denk dat de “vorm” dus doorslaggevend is voor het succes in de nacompetitie.

Hoe staan Roda JC en Sparta ervoor?

Theoretisch kan Roda JC zich nog veilig spelen maar vanwege het veel betere doelsaldo van NAC Breda is dat niet realistisch. Het is ook niet aannemelijk dat Sparta op de laatste speeldag Roda nog voorbij gaat en de 16e plek veroverd. Interessanter is om te zien hoe Sparta en Roda er voor staan op de succesindicatoren:

Voor Roda JC wijzen de indicatoren voor de nacompetitie op succes. De gunstige 16e plek, een goed puntentotaal en ook de vorm is top. Roda gaat het dus wel redden.

En Sparta?

Als ik de resultaten van Sparta dit competitieseizoen 2017/2018 confronteer tegen de succes indicatoren van winnaars en verliezers van de nacompetitie in de periode 1999-2016 kom ik tot de volgende tabel. Met kleuren heb ik aangegeven of de huidige resultaten van Sparta op deze indicatoren een gunstige uitkomst (groen) of minder gunstige uitkomst (rood) indiceren.

De huidige vorm en de supportersaantallen geven een indicatie dat Sparta succesvol zou kunnen zijn in de nacompetitie. Deze indicatoren staan op groen.

De ervaringsindicator staat voor Sparta op rood: Sparta speelt pas het tweede jaar op rij in de Eredivisie. Ook ons puntentotaal (27 punten na speelronde 33) en de huidige positie op de ranglijst is geen garantie voor succes. Slechts 32% van de nummers 17 wist de afgelopen 19 edities de nacompetitie winnend af te sluiten.Share |
comments powered by Disqus