Donderdag 29 November 2018 - 13:10

Ondershirts

Het viel ons al een tijdje op dit seizoen. Sterker nog vorig seizoen zagen we het ook, alleen toen wilden we het nog niet echt geloven. We dachten dat er iets mis was met ons waarnemingsvermogen. Maar dat het ons opviel is niet echt verwonderlijk. Doorgaans is elke afbreuk aan onze clubcultuur namelijk genoeg om rijzende nekharen van te krijgen.

Gelukkig hebben we een stel wijze - veelal iets op leeftijd zijnde – oer Spartanen die zitting hebben in de stichting 1888. Zij zijn formeel de baas van Sparta, maar hebben eigenlijk niet heel veel te zeggen. Toch is het niet louter ceremonieel te noemen, althans als je het serieus neemt: De stichting is namelijk ook de bewaker van onze clubcultuur. Een belangrijke taak, want het kan niet zo zijn dat Sparta opeens andere clubkleuren zou krijgen of dat de naam Sparta verloren zou gaan. Zo’n vaart loopt het allemaal niet zal menig Sparta supporter denken. Maar juist in deze tijden, waar het grote geld een rol speelt, is clubcultuur voor bestuurders en eigenaren niet altijd even heilig.

Maar wat is nu clubcultuur? Het meest heilige is toch wel zo’n beetje het shirt waar Sparta in speelt. Herkenbaar voor bijna iedereen in Nederland en met zijn rood-wit verticaal gestreepte banen over borst, rug en mouwen door veel voetballiefhebbers bestempeld als het mooiste shirt van de Lage Landen. Iets waar we als Spartanen trots op mogen zijn. Ons tricot wordt al sinds 1899 gedragen en is net als Het Kasteel, de Spartamars, de voorzittersstoel, de Delfts Blauwe borden, Ben Wessels en de Engelse uitstraling één van de pijlers waar onze club op gebouwd is. In combinatie met de zwarte broek en rood-witte kousen een tenue waar bij je als speler voor aanvang van een wedstrijd feitelijk al met 1-0 voor staat als je het veld betreed! Zo’n kracht gaat er van uit.

Inmiddels zijn we bijna 120 jaar verder nadat het prachtige shirt door Sparta geïntroduceerd werd. We leven niet meer in een tijd waar voetballers trots waren dat ze voor Sparta uit mochten komen en in het prachtige rood-witte shirt mochten spelen. Sterker nog, de stof voelt niet meer zo lekker aan. En ondanks dat er een klimaatverandering gaande is, vinden sommige spelers het eind september al te koud en willen dan met lange mouwen spelen. En daar komt die dan: Sparta heeft dit seizoen geen shirts met lange mouwen laten maken! Dit omdat enkele spelers en technische staf een alternatief hebben aangedragen.

En dat is wat ons behoorlijk stoort, dit alternatief. Een aantal spelers vind het namelijk nodig om strakke trainingsshirts onder het Spartashirt met korte mouwen te dragen. En klap op de vuurpijl, deze ondershirts zijn rood. Een esthetisch niet verantwoordelijk visueel schouwspel dat regelrecht een aanslag op de ogen van vele Spartasupporters is. Alsof er een pyjama aan de armen van de spelers vastzit. Een Zebra die plotsklaps in een Okapi is veranderd. Een Pauw die zijn veren is verloren. Het dragen van de ondershirts doet niet alleen pijn aan de ogen maar veroorzaakt ook hartzeer bij diegenen die de club in het hart meedragen.

De functionele reden is dat normale shirts met lange mouwen makkelijker vast te grijpen zijn door de spelers van de tegenpartij waardoor de speler in kwestie minder goed kan presteren. Daarnaast is het gemeengoed geworden en zie je het bij de Championsleague ook steeds meer. Aldus Sparta in antwoorden op onze vragen. Ja Spartanen, jullie lezen het goed: Sparta wordt aan de burelen van het Spartapark-Noord vergeleken met clubs als Real Madrid, Liverpool en Juventus.

Sparta antwoord ook dat de shirts onderwerp van een discussie zijn maar het de technische staf en spelers geen strobreed in de weg wil leggen als de spelers zich daarbij prettig voelen. Ook hier krijgen wij een naar onderbuik gevoel van. Gaan spelers bepalen hoe ze gepresenteerd worden? Prima dat de één zijn haar mooi styled en de ander zich presenteert met een sleeve aan tatoeages, maar het shirt dat is iets wat de club moet bepalen. Desnoods in de contractbesprekingen, zodat er tijdens het seizoen geen enkele ruimte is om hier van af te wijken. Het moet gewoon niet kunnen dat ons shirt bruut geweld wordt aangedaan door een stel adolescenten die denkt beter te gaan presteren als ze een rood ondershirt aan hebben.

En dan is er nog de rol van de eerdergenoemde cultuurbewaarders uit de Stichting 1888. Ook zij merkten deze shirts op en vonden dit eigenlijk ook maar niets en zijn hier over in gesprek gegaan met de beleidsbepalers van Sparta. En ondanks dat men er niet enthousiast over is heeft men hetzelfde standpunt in genomen als Sparta. De praktische kanttekeningen waren voor hen voldoende om toe te geven aan de wensen van de spelers.

De redactie van ITWM vindt dat zowel Sparta Rotterdam als haar cultuurbewaarder de Stichting 1888 teveel dansen naar de pijpen van enkele Sparta spelers. De mening van deze spelers is belangrijker dan de uitstraling van de club en belangrijker dan het shirt dat al 120 jaar gedragen wordt. Door hiermee in te stemmen verliest vooral de Stichting 1888 behoorlijk wat geloofwaardigheid als cultuurbewaarder van onze club. Juist met dit soort oneffenheden op het Spartaanse pad, zou het de Stichting 1888 sieren afstand te nemen van het standpunt wat door Sparta wordt ingenomen. Door te komen met een gemeenschappelijke verklaring heeft het de schijn tegen er alleen te zijn om heerlijk in het pluche achterover te kunnen buigen in plaats van zich druk te maken om de zaken waarvoor het in het leven is geroepen. Met twee leden die voortkomen uit de supportersvereniging zou je iets anders verwachten dan alleen ja te knikken en de lieve vrede te bewaren. De stichting had hier met gestrekt been in moeten gaan om draagvlak te creëren bij de supporters. Maar zoals we eerder hebben ervaren wil de stichting 1888 vooral een allemansvriend blijven.

Voor nu moeten we onze ogen de rest van het seizoen blijven pijnigen in de hoop dat de beloofde evaluatie aan het einde van het seizoen deze zaak weer ongedaan zal maken. Het is in die hoedanigheid overigens niet te hopen dat er tot die tijd op basis van functionaliteit er niet een speler op zal staan die een zwarte string i.p.v. een zwarte voetbalbroek weet prettig zal vinden zitten. We vragen aan onze aanvoerder en reserve aanvoerder het goede voorbeeld te blijven geven door ver weg te blijven van het ontsierende spuuglelijke niet mannelijke rode-ondershirt! Echte Spartanen voetballen immers alleen met korte- of opgestroopte mouwen!

Het is makkelijk voor de ITWM redactie om deze mening te publiceren. Maar verkondigen wij het gevoel dat wij op de tribune om ons heen horen of zijn er zoals zo vaak veel supporters die dergelijke bijzaken tot de B-categorie bestempelen waar het niet om zou moeten draaien bij een voetbalclub? Laat je horen via deze column of via Twitter of Facebook. Hopelijk wordt ons standpunt massaal gedragen en overtuigen we hiermee spelers en de leiding en zien we Sparta volgend seizoen weer in een prachtig Spartaans shirt waar de rood-witte banen als vanouds het dun door de broeken van de tegenstanders zal doen laten vloeien.

REDACTIE ITWM



Share |
comments powered by Disqus