Zondag 04 Augustus 2019 - 16:50

Net niet, wel trots. Punt mee uit Zuid.

De derby werd net niet gewonnen. 1 minuut voor het verstrijken van de blessuretijd wist de ploeg van het getergde Feyenoord een afgang te voorkomen. Het uitvak baalde volop. Na 19 jaar had het weer zover kunnen zijn. Sparta bezweek uiteindelijk voor het pompende Feyenoord en zag de winst in rook opgaan.

Vooraf zouden veel Spartanen getekend hebben voor een punt op Zuid. En toch, veel supporters wisten ook dat hun club een prima voorbereiding gekend had. Dit in tegenstelling tot die club die een zes keer hogere begroting heeft. De stemming voorafgaand aan de wedstrijd was dus opperbest en de Spartaanse sterren leken ditmaal goed te staan. Het was immers al weer 19 jaar geleden dat Sparta op Zuid er met de volle winst vandoor ging en gek genoeg, daarvoor had het ook 19 jaar geduurd voordat de Kasteelheren in de Kuip wisten te winnen. Omdat de cyclus weer op 19 jaar stond, het bijgeloof in de hoofden van voetbalsupporters altijd op hol slaat, leken veel fans uit Rotterdam-West er dan ook in te geloven!

Dit leidde tot een volledig uitverkocht uitvak van 1.200 Spartanen op de tribune, die gek genoeg vernoemd is naar een ex-Sparta trainer. Ze lieten zich goed gelden, maar daarover later meer in dit verslag.

Bij aanvang van de wedstrijd had Sparta het nogal zwaar. Vooral Abels had het lastig met de steeds maar vrij en frivool spelende Sinesterra. Dat leidde in de beginfase tot wat hachelijke situaties waardoor het door goed werk van de terecht opgestelde Coremans geen 1-0 of 2-0 werd.

De stadsderby kwam echter na een 10 minuten spelen al in een andere fase terecht waar Sparta gedurende een half uur lang nagenoeg gelijkwaardig aan Feyenoord was. Misschien nog wel wat beter als gekeken werd naar de vastberadenheid die steeds meer grip kreeg op de ploeg van Fräser. De coach, die dit jaar 60 x wil scoren met zijn team, had een 4-4-2 opstelling de weide ingestuurd en zag dat het middenveld volop grip had. Vooral Harroui en Smeets waren de uitblinkers aan de zijde van Rotterdam-West. In de laatste 5 minuten van de eerste helft vond de ploeg zich uit Zuid weer aardig. Coremans en ook Abels, ditmaal wel te sterk voor Sinesterra wisten een achterstand te voorkomen.

Het alom geprezen legioen van Rotterdamse havenarbeiders ondersteund door een grote kolonne provincialen uit het Zuiden en Oosten des lands was allerminst tevreden met de prestaties van hun helden. Als je dan vocaal ook nog eens overtroeft wordt door een uitvak vol met kosmopolitische en eigenzinnige Rotterdammers die niets met jou club op hebben, dan voel je je toch wel een beetje bekeken in eigen stadion.

Zeker toen Sparta in de tweede helft brutaal op voorsprong wist te komen door een doelpunt van Rayhi. Het leek aanvankelijk geen doelpunt te worden, maar door verdedigend gepruts aan de zijde van Feyenoord, een nimmer opgevende Bryan Smeets, een niet geheel sterk keepende Vermeer, wist Rayhi de netten van het vijandelijk doel te doen bewegen. 0-1, zou het dan toch?

De wedstrijd keuvelde nog even door waarbij Sparta zich in die fase echt sterker dan de opponent uit Zuid waande. Helaas was dit van korte duur. Net voordat Sparta Veldwijk, voor de wat flets acterende Dervisoglu, inbracht kreeg de thuisploeg twee enorme kansen. Coremans voorkwam met een prachtige safe een doelpunt van Haps, Berghuis – geheel vrijstaand- kopte net mis. In die fase kreeg Sparta nog wel een mogelijkheid om uit te breken, maar dit werd op straffe van geel voorkomen door Botteghin. Uiteindelijk was het de beste speler aan Feyenoord zijde die de gelijkmaker scoorde. Berghuis schoof de bal erin in een rommelige 16 meter. Uiteindelijk waren dan ook de supporters van Feyenoord in eigen huis een keer te horen. Dat wakkerde het derbygevoel goed aan!

Nadat de uitermate goed voetballende “Appie” Harroui het veld geblesseerd verliet kreeg Sparta wederom een niet te missen kans. Uit een snelle counter gaf de hardwerkende Ache het pasje dat Lars Veldwijk nodig had om Vermeer te verschalken. 1-2 voor Sparta en opnieuw op voorsprong.

Vanaf dat moment werd het veldspel met het verstrijken van de tijd t er niet beter op te worden. Sparta hield stand, maar naarmate de tijd verstreek werd de thuisploeg sterker en sterker. Door de vele blessures, met name aan Feyenoord zijde, werd er behoorlijk wat tijd bijgetrokken door de Dordtse scheidsrechter Makkelie. Dat werden er maar liefst 6. Inmiddels was het voor Feyenoord een kwestie van pompen of verzuipen geworden. Alles ging de 16 in om de gelijkmaker alsnog te forceren. Tot verdriet van alles was Sparta was lukte dit in de 95e minuut van de wedstrijd, waar de ingevallen Larsson de 2-2 er in schoot. De drie punten werden teruggebracht naar 1 punt. Nog steeds knap, maar wel erg jammer. De teleurstelling overheerste bij spelers, maar ook in het uitvak dat vandaag reclame had gemaakt hoe je de ploeg moet aanmoedigen.

Al met al kunnen we terugkijken op een behoorlijke rentree op het hoogste niveau. Elk punt in een uitwedstrijd moeten we dit seizoen namelijk koesteren. Zeker als deze gehaald worden bij een club uit de traditionele Top3 van de eredivisie. Verder een groot compliment aan onze eigen supporters, waarvan velen voor de eerste keer sinds jaren hun ongegronde Kuipvrees overboord wisten te zetten. Zij konden zien dat het bezoeken van de derby een wedstrijd is waar je als Spartaan gewoon bij moet zijn. Na de wedstrijd was het overigens een schitterend gezicht dat de supporters van beide partijen getooid in voetbalshirts van hun favorieten, zonder dat ze ook maar iets met elkaar op hebben, gemoedelijk het stadion verlieten zonder elkaar in de haren te vliegen. Het is mooi dat de derby weer in ere is hersteld. Op naar komende vrijdag, waar we op ons eigen Kasteel – dat naar verwachting helemaal vol zal zitten – de Venlose voetbalvereniging op bezoek komt.Share |
comments powered by Disqus