Donderdag 18 Oktober 2018 - 15:31

Meningen langs het trainingsveld

De lucht boven ons Kasteel had vandaag dezelfde kleur als het logo van FoxSports. Natafelen met Kenneth Perez en Kees Jansma, kent u dit progamma? Wordt uitgezonden op maandagavond. Kees Jansma poneert vooraf stellingen en dan mag een drietal gerenommeerde journalisten simpelweg antwoorden met eens of oneens.

Afgelopen maandag poneerde Jansma de stelling: ‘Matchfixing is ondenkbaar in de eredivisie.’ Henk Hoijtink, journalist van Trouw, antwoordde: ‘Oneens.’ Jansma: “Oftewel, jij denkt dat het wel kan gebeuren. Dit om het enigszins te verduidelijken.’’ Niets mis mee toch? Dan denk je; ik ga er eens goed voor zitten. Maar het viel allemaal nogal mee in de eredivisie volgens Jansma. Oké we hebben Maikel Aerts en Ibrahim Kargbo gehad bij Willem II. Maar dat was het wel zo’n een beetje.

Toch komt het nu wel angstig dichterbij met het gedoe in België. Ja wellicht is er sprake van een olievlekeffect, aldus de heren journalisten. Hallo? “Dit was het wel zo een beetje?” Hoezo olievlek? Waarom werden de gebeurtenissen omtrent de wedstrijden tegen FC Emmen niet genoemd?Niemand van het journaille die natafelde over deze feiten. Er werd gewoon luchtig voorbij gegaan aan het feit dat in die wedstrijden er toch opmerkelijke zaken zijn gebeurd die in het voordeel werkte van de club van ex-scheidsrechter en voorzitter van FC Emmen, Ben Haverkort. Nooit en te never is er verder gezocht naar de werkelijke reden van het tot twee keer opzichtig falen van de dienstdoende var’s.

Het zaakje stinkt aan alle kanten. Evenals destijds de onterecht gegeven vrije trap door scheidsrechter Richard Liesveld met vervolgens het opzichtig opzij stappen van onze eigen Nico Pellatz in de wedstrijd tegen onze tegenstander van morgen Roda JC.

Genoeg nu over gedane zaken Semper. Hoe staan onze helden ervoor hoor ik u vragen. Is iedereen fit? Hoe is het met Roy Kortsmit? Kunnen we onze goede reeks voortzetten en volgende week wanneer Telstar onze tegenstander is mogelijk een feestje vieren? Deze ronde spelen immers mede-koplopers Almere City en Go-Ahead Eagles tegen elkaar. Spelen die gelijk en winnen wij, dan mogen we ons volgende week wanneer Telstar op bezoek komt, periodekampioen noemen.

Eerst Roda JC, hoor ik u zeggen. En terecht. Opvallend hoe homogeen deze groep spelers is. Van Auassar tot Verhaar, men lijkt allemaal gefocust op één doel. Henk van Stee heeft gelijk: de breedte van de groep zal mede gaan bepalen waar we straks eindigen. Eduard Duplan en ja ook Thomas Verhaar zal op enig moment hun rol hierin gaan vervullen. Een schorsing, een blessure. Men weet het nooit. Maar dat die dag komt staat als een paal boven water en dan moet je er staan.

Ondertussen werkt iedereen zich kapot. Onder de stoïcijnse en nuchtere trainers Henk Fräser, Nico Jalink, Jeroen Rijsdijk, Nourdin Boukhari en Frank Kooiman worden acceptabele wedstrijden met daarin mindere fase’s na afloop ‘gewoon’ benoemd. ‘Het verdienmodel’ zoals Fräser dit noemt zal zich op den duur gaan uitbetalen.

Youssef El Kachati is momenteel zo’n speler die de voordelen van ‘het verdienmodel’ aan den lijve mag ondervinden. De achttienjarige viel afgelopen zondag goed in en verschafte met z’n snelheid gekoppeld aan zijn bewegelijkheid en onvoorspelbaarheid voor verlichting van onze defensie. Men gaf de bal een haal naar voren en Youssef deed de rest. Dat idee, oké ‘de slechtste schwalbe ooit’ schaar ik onder het kopje jeugdige overmoed. Met de dochter van Lars Veldwijk gaat het gelukkig al beter. Al ligt ze nog wel tot maandag in het ziekenhuis.

Roy Kortsmit en Janne Saksela werkten vandaag een apart progamma af. De verwachting is dat opnieuw Coremans de plek van Roy zal innemen. Vaste watcher: ‘Hoe kan het dat Kortsmit altijd van die lange blessure’s heeft? Hij had een verrekte bilspier dat duurde weken. Wedstrijden die er toe doen is hij er vaak niet. Maar Go-Ahead uit werd hij wel flink geraakt hoor. In het jaar dat we kampioen werden heeft hij het wel goed gedaan.’ Andere watcher: ‘’Ja dat wel en het eerste half jaar in de eredivisie heeft hij het ook goed gedaan. Maar afstandsschoten blijft een zwak punt.

De wedstrijd tegen Feyenoord kwam weer te sprake. Watcher: ‘’Dat was toch de zwanenzang van Pastoor?’’ U hoort het lieve lezers, de meningen scheren weer als messen langs de boarding. Dennis van Bergen van het AD wist niets te melden over de geblesseerden bij Roda JC. Dat is lekker. Sta ik hier bij een journalist en denk ik info te halen, niks niemendal.

Een vaste watcher bracht uitkomst Guiliano van Velzen heeft een hamstringblessure en El Makrini is er ook niet bij. Iedere vaste watcher heeft moeite met het functioneren van Wuytens tot nu toe. “Een beetje flets.’’ Kan zijn dat hij moet wennen, evenals Dabo trouwens. Komt ook niet uit de verf tot nu toe. Ilias Alhaft scoorde een goeie goal tijdens de partij. Hier wel, nou nog in de wedstrijden Illias.

Oei daar kreeg Coremans een beuk. Hij blijft liggen. Gelukkig kan hij wat later verder maar er werd bijzonder scherp getraind een dag voor de wedstrijd. Morgenochtend om 10 uur vertrekken de spelers met de bus richting Kerkrade. En Jong-Sparta komt zaterdag op Het Kasteel in actie tegen AFC met de gebroeders Thijsse. Die wedstrijd begint overigens om 6 uur. Nou dit was het Spartanen. Ik reken morgen op een denderende 0-2 en een gelijkspel voor Almere en Go-Ahead.Share |
comments powered by Disqus