Vrijdag 02 November 2018 - 22:36

Mazzelen tegen MVV. En bier.

Maassteden, ze zijn prachtig. Voetballen in Maastricht is heerlijk Spartaans genieten. Men neme ergens rond het middaguur de vroeggeboekte bus op Rotterdam Centraal. Bier in de knapzak. Gehakballetjes paraat. Kordaat soldaat gemaakt. Broodjes mee. Zeer tevree. Verhalen over vroeger, toen Reginald Thal niet de commercieel directeur was van MVV, maar gewoon spits in de Geusselt. De naam Geusselt stamt trouwens af van het nabij gelegen Kasteel Geusselt, een link met Sparta, Kasteelheren. De bus naar Maastricht. Kaartje hier, drankje daar. Zuipen en zappen tussen onderwerpen. Het bier alsmaar lauwer. Wat kan het schelen?

De stad Maastricht is toch ook pislauw. Een centrum waar voormalig burgervader Hoes, niet voor de poes, vrijend jonge minnaars het hof maakte. Een centrum met om de hoek van De Dikke Dragonder, café In Den Ouden Vogelstruys. Daar waar lillipeuters onbekommerd de tafel achterin opklimmen om onder gejuich van anderen virele danspansjes ten toon te spreiden. Daar waar volledige amateurteams- vraag maar aan het voormalige 11 e elftal van RCSV Zestienhoven- luidkeels meezingen dat ze rivieren folowwen. Een stad dus waar het gebeurt.

Maar gebeurde het ook voor Sparta? De wedstrijd begon met een deja vu. Corner Verhaar, doelpunt Veldwijk. Dat kenden we nog van de thuiswedstrijd tegen Telstar. Tot twee keer toe. Corner Verhaar, doelpunt Veldwijk. Een lekker begin, dat al snel overging in blessureleed. Het schoot in de hamstring van Rayhi. En dat betekende al na een dikke twintig minuten een wissel. Stijn Spierings erin. Die kwam naast Haroui, Duarte en Verhaar totaal niet uit de verf. Afwisselend goede balveroveringen en slechte voortzettingen. Op het middenveld met de punt naar achteren betekent dat al snel tot kansen voor de tegenpartij. Door de wijziging ging Drenthe naar voren spelen en kwamen verdedigende taken bij aanvallend ingestelde middenvelders te liggen. Werkte niet.

MVV greep de overmacht op het middenveld en scoorde uit een corner via Mares bijna de gelijkmaker. Kortsmit voorkwam met een fantastische redding erger. De Sjengen rammelden daarna steeds nadrukkelijker aan de Kasteelpoort. Eerst kreeg Kortsmit nog geel voor tijdrekken. In de laatste tien minuten van de eerste helft moest onze keepert vol aan de bak. MVV kreeg vijf opgelegde kansen. Voorlangs. Voor het inlopen. Alsof het elfde gebod gold: Gij zult niet scoren. Sparta zwijnde. Rotterdammers in de rats de rust in.

Hoe ging trainer Henk Fräser het middenveld terug op orde krijgen? Breinburg erbij? Want dat er op het middenveld iets moest gebeuren, ziet zelfs een jeugdtrainer van bijvoorbeeld JO-7 van SKNWK (die overigens zonder kater morgenvroeg weer op het voetbalveld van sportpark Het Springer staat). Fraser koos voor een variant. Duarte iets terughalen en Spierings iets naar voren zetten. Het pakte niet niet slecht uit.

Wie wel weer erg grillig speelde was Thomas Verhaar. Een assist, goed. Veel balverlies en een gemiste kans in de 51 e minuut na een afgeslagen bal toen Drenthe een vrije trap nam. Opwindend was het spel van Verhaal allerminst. Terwijl je weet welke klasse hij bezit. Voor opwinding kon je dit keer beter je penis in een goed gemaakte kom erwtensoep steken, blijft ie tenminste recht staan.

Drenthe bezorgde MVV twee gele kaarten. Aanvoerder Ippel kreeg geel na een charge. Later Deom ook. MVV probeerde te forceren. Abubakar kwam erin. De spits van MVV produceerde met zijn eerste balcontact direct een omhaal. Die was voor Roy. Sparta hield tegen. Met frustratie. Saksela pakte in de 73 e minuut geel. Net toen uw verslaggever van dienst in de hoek achter het doel een reclamebord ontwaarde met de tekst: ‘Drink water.’ Het stond er echt. Maar als dat water nu ook eens bier was?

Opgelet. Verhaar maakt plaats voor Halil Dervisoglu, het goudhaantje van ons aller Sparta. Puike techniek, iets mindere mentaliteit, zo blijkt uit de wekelijkse trainingen en zijn gedrag. Hij is op de goede weg. Leert zichzelf beter kennen. En nu? Direct dreiging. En dan? Een één-twee met Lars Veldwijk. Kies die lange hoek! Nee, Halil schiet tegen keeper Koopmans op. Kans verkeken. Als ie nu valt voor ons, is de wedstrijd bekeken. Voorin. Dervisoglu krijgt de bal. En speelt door op Veldwijk die uithaalt en zijn tiende treffer van het seizoen maakt. Via binnenkantje paal. 0-2. Wat een weelde. Met mazzel. En toch ook een goede verdediging. Wuytens en Auassar prima.

Nu kunnen we gaan kutten wat er allemaal verkeerd liep. Terechte kritiek oké, maar hé, geniet, we doen volop mee. Sterker nog, we staan bovenaan. Go Ahead moet zijn potje nog wel spelen. Maar toch. Periodekampioen, op de eerste stek, en zulke wedstrijden drie punten pakken? Dan word je kampioen!Share |
comments powered by Disqus