Woensdag 05 April 2017 - 23:15

Ingezonden: Mathias Pogba

Bij Sparta moet je soms genieten van de kleine dingen. Zo ook afgelopen zaterdag. Op haar 129 e verjaardag treedt Sparta in eigen huis aan tegen PSV. De wedstrijd verloopt zoals dat meestal gaat tegen een ploeg uit de traditionele top drie. Een plichtsgetrouw spelend PSV wint met gemak van een kwalitatief simpelweg minder Sparta.

De nonchalance van PSV gepaard met de onkunde van Sparta zorgt voor een traag en saai schouwspel. In de tweede helft betrap ik mijzelf erop steeds vaker naar het scorebord te kijken, hopend dat er weer wat tijd verstreken is. Maar dan, met nog zo’n 25 minuten te spelen, komt Mathias Pogba.

Vele Sparta supporters, mijzelf incluis, waren aan het begin van het seizoen sceptisch over de komst van Pogba. Zijn naam deed een publiciteitsstunt vermoeden, en het zou niet de eerste keer zijn dat Alex Pastoor door zijn Franse netwerk in de steek zou worden gelaten.

Zoals wij allemaal inmiddels gezien hebben, is Pogba geen technische voetballer, die drie man uitspeelt en de bal de bovenhoek in krult. Wel is hij enorm sterk en kan hij geweldig koppen. Tegen PSV speelt hij weinig klaar. De spits kopt wat voorzetten door, en imponeert één keer door de bal af te schermen voor drie (!) aanstormende PSV’ers. Ook Pogba kan deze wedstrijd niet redden.

Maar, en dat is minstens zo belangrijk, Pogba staat met zichtbaar plezier op het veld. Zodra hij binnen de lijnen is, en het publiek ‘alle ballen op Pogba’ scandeert, glimlacht hij breed. Zenuwen zijn hem vreemd, hij wil gewoon lekker voetballen en toegejuicht worden.

Ik denk nog eens terug aan die prachtige zondagmiddag tegen Feyenoord, toen Pogba al na één minuut spelen de bal woest tegen de touwen kopte. Het doelpunt zou later het winnende blijken, en een derby-held was geboren. Na afloop vierde Mathias de overwinning door uitbundig te dansen, zoals zijn broertje Paul dat ook al eens op het dak van de ArenA gedaan had. Een familie van entertainers.

Het maakt van Pogba de ideale supersub. Zodra hij in het veld komt, veert het publiek op, en ook al is een goed resultaat ver weg (zoals tegen PSV), er komt in ieder geval wat leven in de brouwerij.

Bij Sparta moet je soms genieten van de kleine dingen.

Ook een column schrijven of anderssoortige bijdrage leveren? We maken er graag plaats voor vrij! Stuur je bijdrage naar: itwmredactie@hotmail.nl

Foto: © Carla VosShare |
comments powered by Disqus